Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Nádhera, další úžasně natočená kapitola německé genocidy v Polsku. Výborný skutečný příběh, skvělí herci, včetně těch českých, skvělé citlivé vyprávění ve výborné režii. Po Anthropoid další skvělý zářez do česko/zahraniční spolupráce. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Úkryt v zoo je další kousek do nekonečné řady filmů, kde filmový plakát "láká" na něco, co nedostanete nebo toho dostanete jen špetku. Sám si nejsem jistý co jsem od Úkrytu v zoo čekal, ale když jsem film pouštěl, připravoval jsem se na hutnou atmosféru, kde tentokrát budou v hlavní roli nikoliv lidé, ale zvířata, což ne každý může zkousnoust. Jenže kde nic, tu nic. Bombardování zoo je v patnácté minutě film hotovo, vidíme sice okolo pobíhat pár zvířat a jedno zvíře mrtvé, jenže to ani zdaleka nevyvolává emoce, na které jsem se připravoval. A upřímně těchlech patnáct minut bylo to nejzajímavější z celého filmu. Potom se rozehraje naprosto nezajímavý (byť pravdivý) příběh o rodině, která se snaží zachránit koho a co se dá. Jenže film se velmi rychle začíná točit v kruhu a jak by se měl s blížícím se koncem šroubovat do finále, nic se neděje. Velká škoda, protože mam osobně filmy z druhé světové války rád, ale Úkryt v zoo je důkaz, že ne všechno z tohoto hrozného období je hodné zfilmování. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Znamenité drama, které poodhaluje tajemství kolem varšavského zoo. Alespoň pro mě to bylo docela překvapující, když jsem se dozvěděl, že film vychází ze skutečných událostí během druhé světové války, kdy ředitel zoologické zahrady Jan Zabinský a jeho manželka Antonina ukrývali ve své vile a potažmo celé zoo několik stovek Židů. Snímek, který vychází z knihy Diane Ackermanová The Zookeeper's Wife, se zaměřuje nejen na pašování židů z varšavského ghetta a následné skrývání v rozbombardované zoologické zahradě, ale také na náklonnost nacistického zoologa Hecka k Antonine, která snaží udělat všechno proto, aby ochránila všechny své "hosty" před odhalením. Všechny tři hlavní hrdiny skvěle ztvárňují Jessica Chastain a Johan Heldenbergh jako manželé Zabinští, tak i Daniel Brühl, jemuž role Hecka dokonale sedla. Je také moc hezké vidět v americkém filmu po delší době české herce, kteří do toho také velmi dobře zapadli. Jejich obsazení není vlastně až tak zvláštní, když si vezmeme, že se natáčelo i u nás. Film samozřejmě těží z tíživé doby, kterou by už nikdo nechtěl zažít, ačkoli třeba přímo s varšavského ghetta toho příliš neuvidíme. To ale vůbec nesnižuje působivost snímku, který je i ve svém závěru velmi napínavý a dramatický. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Filmů připomínajících nám zvěrstva druhé světové války nebude nikdy dost, tento na rozdíl od hodně tematicky podobného Pianisty kvalitativně trošku zaostává, přesto je dobré, že vzniknul. Mě osobně teda přišlo až trošku neuvěřitelné, že z varšavského getha bylo možné denně odvážet náklaďák zbytků jídla pro prasata, když byl uvnitř skoro hladomor, ale nejsem historik, tak podrobnosti dokonale neznám a vzniknul-li film na základě skutečných událostí, tak to asi nějak tak být muselo. ()

Pafnuc odpad!

všechny recenze uživatele

Krystalicky čistý destilát nudy ochucený další nudou a jako třešnička ještě trochu nudy. A ke všemu strašně laciné. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Neskutečný příběh, výborně natočený bez přidaného patosu. Vše vypadá reálně, tak jak se to asi stalo a navíc prošpikováno českými herci v malých roličkách. Výborné! ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Zabinski to zabili. Šťastnej konec během velmi smutného období. Ukrýt a zachránit 300 lidí během války, tomu říkám frajeřina. To chce KURÁŽ. Jessica Chastain mi trochu lezla na nervy svým kuňkáním, ale předpokládám, že šlo pouze o vžití se do role Antoniny. Silnej zážitek. Tento příběh si zasloužil zfilmovat. Víc takových! ()

PetiRe 

všechny recenze uživatele

Mam rada valecne filmy s podobnou tematikou. Ukryt v zoo take nezklamal. Hezke zpracovani, dojemne, v nekterych chvilich emocialne vypjate, skutecne. Ukazuje chod rodiny behem tezkeho obdobi, rodiny, ktera se i pres hrozbu velkeho trestu za ukryvani zidu, pousti do boje na zachranu lidskych zivotu. Poskytuje utociste a domov. Obdivuju vsechny tyto lidi, co se podileli behem valky na zachrane zidu, se kterymi bylo zachazeno jako s odpadem. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

60% - komentář 20ti slovy: Nechci nijak události v ZOO zlehčovat, ale je to "pouze" další film o válce, holokaustu a snahy přežít. Hvězda navíc za Jessicu Chastain a zvířátka. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Válka tak trochu jinak .. bylo to dobré a emotivní .. zase další film z války, týkající se skutečných událostí a další film, který poukáže na to, jaký svinstvo se na tomto světě před 70 lety dělo. Člověk vidí hodně filmů, a říká si že ho nic nepřekvapí, ale těch příběhů je tolik, že s každým takovým filmem, jako je třeba tento, budete stále nad touto dobou kroutit hlavou. ()

3Doom 

všechny recenze uživatele

Co muže být smutnějšího než bombardovat zoologickou zahradu s hromadou polsko-amerických králíčků, tučnáčků, tygříků apod? Ze začátku to trochu možná fungovalo, ale ke konci filmu už to bylo trapné. Jasně, chápu, válka je děsná doba a příběhy kolem ní jsou vždy silné, ale zde už to překračovalo únosnost a film tlačí hodně na pilu. Scéna, kde Jan pomáhá dětem do vagonu směr koncentračního táboru byla vrchol ždímání emocí z diváků. Jedno dítě se střídá za druhým roztomilejším a takhle se jich tam mihne asi 5. Čekal jsem, kdy tam místo dětí bude strkat třeba tučňáky nebo králíčky, aby i ty nejtvrdší začali popotahovat. Jessica se své role zhostila výborně, protože probrečela půlku filmu a navíc mi přišlo, že to přehrávala. Dále nechápu, proč obsadili do starší verze syna Ryszarda takového tlustého McDonalda? Vždyť je válka? Všichni mají hlad, ne? To jste si nemohli vybrat z konkurzu někoho jiného? Věrohodnějšího? Navíc mi byl tak nesympatický, že jsem si přál, aby ho sundali. Aspoň by pak Jessica měla důvod k dalším slzám. Z happy endingu mi šli oči sloup, ale co by jsem asi tak mohl čekat, vše bylo hodně předvídatelné .... a uřvané. Sečteno a podtrženo: Je to o dost horší verze filmu Pianista (ani nelze srovnávat), kde se sem tam mihne velbloud nebo Martha Issová. Věřím, že si najde svého diváka, které ze sebe nechá ždímat emoce. Tvůrci filmu si asi řekli, že by u zabíjení židů nikdo nebrečel, tak sem tam odprásknout nějaké to zvíře. Já taky brečel a to nad vyhozenými penězi. Příběh je silný avšak toto podání, sorry Jessico, ale tohle IST KAPUTT!! ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Občas keď už mám dosť tých akčných filmov, dám si ako oddychovku nejakú drámu, najideálnejšie odohravajúcu sa v nejakých historických časoch a toto bolo to pravé orechové. HERCI: Prvýkrát my chastain neliezla na nervy a bola v pohode, Bruhl ako hnusný nácek podarený, zvyšok sa dal akurát som nikde nezbadal slovenských hercov. AKCIA: Kedže je to dráma veľa jej nie je ale sú tam dve akčné sekvencie ktoré sú síce krátke ale majú šmrnc. Dávam * a rozhodne odporúčam každému, je to silný zážitok. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Rozvážně vyprávěný útržkovitý příběh řadící se po bok záchranářských válečných počinů statečných jedinců, co řídí se heslem „schovej Žida, nasereš nácka“, ve kterém mi tak nějak nestihlo být líto ani těch nebohých zvířátek, která si v tom filmovém bordelu musela zahrát, zaběhat a zašílet při inscenovaných náletech a výbuších... Čeští herci mě z nějakého zvláštního důvodu rušili a nebavili. Že by ta jakoangličtina? Anebo jakoherectví? Chjo.. Nedobře odrežírované blátíčko. Jessica Chastain nudná až za roh... ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Už od začátku vás úkryt v zoo vtáhne do takové té nepříjemné atmosféry WW2 a společně s neustálým napětím vydrží až do konce, takže se rozhodně nebudete nudit. Dále byly vidět skvělé výkony herců v čele s J. Chastain a D. Brühlem. Co se týče příběhu, tak se jedná o sice už několikrát omívané téma války a židů, ale myslím si, že není vůbec na škodu si připomenout tyto strašné časy. Plus ještě co se týče emocí, tak těch tam bylo tak akorát a rozhodně je to ze mě nijak neždímalo. 80% ()

bloody21 

všechny recenze uživatele

hodně silný a smutný snímek. já snad tu jednu hvězdičku strhávám kvůli tomu jaký je to žánr. jeden z mála filmů co mi zůstal v paměti delší dobu. ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama