Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

LdaVinci 

všechny recenze uživatele

Zase silný zážitek, zase jiný pohled do 2. světové války. Znovu se vracím do té kruté doby a stále nemohu rozdejchat, co se tehdy dělo. Herci hráli na jedničku, celkové zpracování perfektní, něco to ve mě zanechalo. Nevidím důvod proč hodnotit jinak než 5. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Čisto podľa názvu som myslela, že pôjde o film o zvieratkách. Ale ide o vojnovú drámu, v ktorej manželský pár po tom čo bomby zabijú zvieratá v ich zoo, tak začnú tam schovávať a pašovať židov. Film mi  prišiel smutný,  ale obdivovala som súcit aj odvahu hlavnej hrdinky. Film má po celý čas držal v napätí a vôbec nenudil. ()

Joya.ma.hlad 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně vyobrazena velmi ošklivá doba ve Varšavě. Až po filmu na mě začalo postupně dopadat, co se tam vlastně ukázalo za hrůzy, které se děly. Během filmu podle mě na znechucení nebyl čas, film totiž vyvolává spíše obrovský obdiv a soucit s většinou postav a tím i obdiv k filmu samotnému. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Neni to vypraveni, ze ktereho by vam vypadla zubni proteza. Je takove dost civilni, nijak vyrazne se netlaci na pilu, nejsou zde nejak vyhrocene sceny. Ovsem diky tomu se zviditelni ty sceny, ktere sice nejsou emocne natocene, ale emoce vyvolavaji docela silne. Obrovskym plusem filmu je, ze je natoceny podle skutecnych udalosti a clovek bezmezne obdivuje odvahu tech lidi, kteri si pohravali s kulkou do tyla, ktera byla jistojista. Jestli byl nekdo herecky zajimavy, tak to byl vyrazny Daniel Bruhl. Takovy evropsko americky film. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Päť hviezd a pre mňa celkom jednoznačne. Historických a vojnových filmov, ktoré stoja za to, je čoraz menej, ale to nie je ten hlavný dôvod. Úkryt v zoo je na jednej strane "light" verzia naci-židovskej tematiky pre jemnejšie povahy s minimom zverskosti na ľuďoch (zato s maximom na zvieratách) a pritom ukazuje, že vôbec netreba strieľať neustále niekoho do hlavy, aby sa tým vyvolali emócie. Príbeh rodiny Zabinských je ohromujúci v celej svojej hĺbke. Risk, ktorý podstupovali bol neskutočný a z filmu je to neustále cítiť. Emócie mu jednoducho svedčia a robia z Úkrytu v zoo precízne spracovaný snímok plný napätia. Oceňujem aj výstup domácich hercov, z nich na mňa zapôsobili viacerí. Vyzdvihujem hlavne Marthu Issovú, ktorá si tu strihla jednu zo židoviek (na čo sa mimochodom neuveriteľne hodila). Vo filme mala minimum replík, za to však vynikajúco dotvárala atmosféru. Zábery na jej vytreštené oči plné strachu boli jednoducho fantastické. Jessica a Daniel išli ako stroje, ale to penzum nevďačnej roboty vedľajších postáv odviedli na jednotku všetci ostatní, počnúc lordom Boltonom a končiac Mariánom Mitašom čoby šoférom židovskej taxislužby. Aj vďaka tomu film fungoval ako švajčiarske hodinky a bol to skutočne zážitok. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Je to strašně umělé, klišovité, uhlazené. Film postrádá napětí a emoce, dokonce ani potenciálně vděčná sekvence bombardování zoo a trpících zvířat nefunguje. Jessica Chastain hraje příšerně, jako v nějakém televizním melodramatu. Vlastně ani nehraje, jen pečlivě, leč neživotně deklamuje, je v každé scéně perfektně nalíčená, učesaná a upravená, prostě jsem jí nevěřil ani jedinou větu. O mnoho lepší je Heldenbergh v roli jejího manžela, ten jediný tu něco opravdu hraje. Režie je nenápaditá, kompars snaživě plní pokyny a všichni mají nažehlené a čistě vyprané kostýmy. Prostě takový dezinfikovaný a načančaný pokus o Schindlerův seznam. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Jeden z vydarených príbehov založený na skutočnosti. Citlivá téma, aj keď 72 rokoch po 2.svetovej vojne. Rozhodne pôsobivo natočené. Skvele vypracovaný scenár, výborná dramaturgia, kamera. Réžia si potrpela aj na hereckom obsadení. Vyplatilo sa. Vždy je potrebné poukázať na tých, ktorí sú zodpovední za tieto skutočnosti, ktorí pri prvej príležitosti by boli schopní sa znovu prejaviť. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Vojnový film zachytávajúci ďalší nádherný príbeh z onej doby, kedy sa opäť našli ľudia, ktorým právo tento snímok patrí za ich odvahu pomáhať počas pohnutých dní. V tom je hlavný zmysel tohto snímku odhliadnuc na to, či bol remeselne zrežírovaný alebo nie. Vadili mi tam viaceré veci, nakoľko film mohol byť pútavejšie natočený a mohlo prúdiť k divákovi viac emócií, avšak herecké výkony boli jasným plusom - hlavne Jessica a Daniel. A vidieť slovenského herca v americkej koprodukcii je tiež istý unikát. Určite nadpriemerný snímok, ktorého hodnota hlavne v dnešných časoch stúpajúceho extrémizmu sa nedá vyčísliť. 70 % ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

napřed mne zničilo zastřelení slona vojáky a bombardování zoo...to jsem nedokoukala..dala jsem ten film až na třetí pokus.... a vryl se do mne jako obrázkové písmo do hliněných tabulek.... ()

e_Fox 

všechny recenze uživatele

Slzy v očích od začátku do konce a navíc ještě čeští herci po boku těch hollywoodských, no prostě bomba, moc doporučuji ***** ()

tomashinka 

všechny recenze uživatele

Dojmy z filmu bych tentokrát rozdělil na dvě části - nechci komentovat dohromady příběh a filmové řemeslo. První je příběh, který, stejně jako v ostatních filmech s podobnou tématikou je silný, dojemný, nepochopitelně neuvěřitelný a znovu a znovu mě přesvedčuje o hrůze na desátou, která v době 2. války ovládla nejen Evropu a zároveň o neuvěřitelné statečnosti lidí, kteří se zlu dokázali postavit. Každý podobný příběh té doby je stejně silný, stejně neuvěřitelný pro člověka žijícího v naší době. Druhá část by měla být o filmovém řemeslu. Na jednu stranu musím obdivovat stavby - varšavská ZOO postavená v PKOJF v Holešovicích musela dát šílenou práci a nikdy mě nepřestane fascinovat, co všechno se dá postavit jako kulisa. Musím asi ocenit, že se tvůrci taktně vyhnuli přímým dramatickým scénám, které k příběhu patří, musí být ukázány, ale velmi taktně jsou natočeny tak nějak nepřímo - žádná scéna nevyvolává u diváka šok, po kterém by se slabší povahy musely zvedat a odcházet. Je to dobře - film by mělo vidět co nejvíce lidí a ty není třeba děsit do morku kostí, nebo dokonce odradit. Nejsme na podobné hrůzy zvyklí a na surový film by nakonec nikdo nepřišel. Stejně tak byly taktně zvládnuty i scény z varšavského ghetta - přečetl jsem mnoho stránek o tomto pekle na zemi a film je jen slaboučký odvar skutečnosti. I tak jsou scény zabíjení zvířat a zacházení s lidmi v ghettu dostatečně drsné a jen potvrzují, co podobné filmy už stokrát potvrdily. Co mi ve filmu dost vadilo je, že všechny postavy mluví anglicky a nepřirozeně. Casting vybral řadu celkem kvalitních herců, kteří sice hrají dobře, ale jejich angličtina není přirozená - nemůže být, nejsou rodilí mluvčí. Nesedí mi, když Polák z Varšavy mluví anglicky (a ještě blbě), vojáci wehrmachtu zarytí do podvědomí typickou tvrdou němčinou také... Prostě zní to nějak divně. Asi jde ze strany tvůrců o úlitbu anglicky mluvícímu divákovi, který je nejspíš líný číst, ale mě to prostě skrz naskrz celý film rušilo. Šel bych klidně do dabingu originálními jazyky s titulky - dojem by byl daleko lepší. Slabší dojem jsem měl také z hlavní hrdinky. Jessica sice nehrála špatně, ale je na mě moc ukuňkaná - představoval bych si v její roli ráznější, výraznější herečku. Šlápnutím vedle byla i starší varianta Zabinských syna - na začátku sympatický klučina se během války promění v nepříjemného sádelníka, který se pravděpodobně celou dobu stravoval za rohem v mekáči - to tam nějak nepatřilo. Pokud je pro mě referenční, tématicky příbuzný Schindlerův seznam jasných 5, tak Úkryt cítím tak na 3. Ale vidět rozhodně doporučuji. ()

Goumen 

všechny recenze uživatele

Silné drama z neobvyklého prostředí o osudu rodiny vlastnící zoo. Líbil se mi jiný a civilnější pohled na válku než ve většině filmů. Nebyl problém se vcítit do hlavních postav a o to silněji příběh prožívat. Potěší i inspirace skutečným příběhem. Hereckým výkonům není co vytknout, zahráli si tu i někteří češi, ale excelovala Jessica Chastain. ()

Grázl83 

všechny recenze uživatele

Vadila mi otresna anglictina vetsiny postav. Bylo slyset, ze se nejednalo o jejich matersky jazyk, ale smes narodnosti. Proc tam nehrali pouze polaci a nemci? Nemam rad Martu Issovou a ona se nasere uz i sem. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Film jako celek dobrej, dobrej dost, trochu mně jen srala ta Kaštanová Džesyka. Především si u mně tvůrci šplhli faktem, že se ve filmu nezjevil ani jeden pederast, teplajzník či zahušťovač čokolády! ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama