Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

Fr 

všechny recenze uživatele

“VYVEĎ JE. PŘIVEĎ JICH, KOLIK TO PŮJDE!“... /// Úvodem blitzkrieg z pohledu zvířátek (i lidí samozřejmě) a pak příběh, příběh a zase příběh o hrdinství (převážně) manželů Zabinských, kteří pomáhaj a chráněj. Taková „schovková“ klasika, která nenechává člověka v klidu. Obrázky z ghetta, riziko prozrazení… zvlášť, když znáte to pořekadlo vo tom džbánu, vodě a studni. Soucítím s lidma (páč pak už to není vo zvířatech – vlastně je, ale…). Aby to nebylo tak jednotvárný, máme tady Varšavský povstání – takže jde de facto o válečnou historii Varšavy (a jedný Zoo). Životopisný drama, jehož natáčení bylo rozhodně zážitkem pro „X“ českých herců, a který víc než na utrpení sází na pomoc bližnímu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsala Diane Ackerman, neznám. 2.) Zjistím, že je lepší mít rád zvířata než lidi. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úkryt v Zoo má velmi kvalitní vyprávěcí linku, která tě s přehledem udrží v napětí po celou dvouhodinovku. Tvůrci si odpouští uplně nejsurovější scény a právě díky tomu vyniká krutost ještě víc, například scéna ze znásilněnou židovskou holčičkou je neuvěřitelně silná i když samotný znásilnění ve filmu nevidno. Varšavský ghetto zde má jen pár záběrů, ale bohatě stačí k tomu, aby si člověk přál být všude jinde, jen ne tam. Začátek filmu se dobře nebude sledovat ani milovníkům zvířat, zejména scéna s dravým ptákem píchne u srdce. Kvalitní podívanou rámujou svým hereckým projevem všichni herci v čele s Jess a Danielem Brühlem. Docela by mě zajímal skutečný příběh, protože takhle se to zdá skoro až neuvěřitelný včetně titulkových dodatků v závěru. Určitě je dobře že Zabinsky mají svůj film, protože za odvahu, kterou ve 2. sv. válce projevili si ho zaslouží. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak a hodnotím pěti hvězdami. Po shlédnutí jsem si totiž uvědomil, jak neuvěřitelně silný zážitek pro mě tento film byl. Úkryt v Zoo není vůbec jednoduchý film a předpokládám, že ne každý ho snese. Pokaždé, když se chystám na zfilmovaný příběh z druhé světové války, tak jsem v šoku z toho, co všechno Nacisti (potažmo i Rusové) na bojových polích, ale i mimo ně, předváděli. Když ale umírají lidé, pořád si na to v rámci filmů zvyknete, protože je to v podobných filmech na denním pořádku. Když to ale odserou zvířata, tak to je teprv tvrdá filmová škola a musím se přiznat, že precizněji by vybombardování té varšavské zoo tvůrci natočit snad ani nemohli. Niki Caro překopal výstaviště v Holešovicích v nádhernou Varšavskou Zoo, čemuž jsem nebyl schopný ani uvěřit. Místy dokonce potěšily jasné pražské motivy. No a když tuto zoo nacisté zbombardovali, zbyl jenom kráter, se kterým se tehdejší majitelé sotva srovnávali. Musím se ale přiznat, že Jessica Chastain a Johan Heldenbergh svojí úlohu zahráli naprosto parádně a série českých herců mi v tomto filmu také dělala obrovskou radost. Jsem nesmírně rád, že Amíci opět (posledně Anthropoid) nabídli českým hercům a herečkám pár vedlejších rolí. Parádně zde sedli. Jejich role jsem si opravdu vysloveně užíval. Hlavně Arnošt Goldflam nebo Martin Hofmann excelovali. Úkryt v Zoo je pro mě tedy ve všech ohledech obrovským překvapením a mám pocit, že Varšavu budu muset co nejdříve navštívit. Tvůrci šokovali příběhem, který ještě nikdo nezfilmoval a filmovou válečnou tryznu opět povýšili na novou úroveň. Pro někoho dobře, pro někoho špatně. Je nicméně dobré takové příběhy znát a poučit se z nich! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $17,445,186Tržby Celosvetovo $22,000,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Až príliš všedne podaný príbeh na to aby to človeka viac dostalo. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedené WWII drama někde na půl cesty mezi Anonymou - Ženou v Berlíně a Polanského Pianistou, jehož uměleckých ani percepčních kvalit sice nedosahuje, ovšem nezdařilé tedy rozhodně není. Z filmu je velmi cítit ženský pohled na celou událost (a není také divu při výčtu tvůrkyní), což odráží i upření rastru na dopady války na civilní obyvatelstvo a jakýsi soft přístup k zobrazenému násilí, respektive opomenutí čehokoliv drastického, i trochu komornější ráz filmového vyprávění (v opozitu proti výpravnému entrée s exotickými zvířaty) - a samozřejmě postava hlavní silné (ženské) hrdinky a focus na ženy/děti/zvířata. Ten ženský rastr mne také přivedl ke komparaci s Anonymou, motiv znásilnění a podrobení se okupační (mužské) síle. Co se týče režisérky Niki Caro, je skutečně impozantní sledovat, kam až na své umělecké pouti z Nového Zélandu dorazila - od lokálně usazeného a regionálně ukotveného Pána velryb přes proražení a umělecké i komerční uznání v USA až k bravurně provedené mezinárodní koprodukci...opravdu široký záběr. Nechápu jen jednu věc - proč tvůrci zobrazující Varšavské ghetto a hlavně Varšavské povstání opakovaně ignorují počínání Rudé armády a Stalinem záměrně nařízenou nečinnost a nepřispěchání na pomoc a fakt, že Stalin záměrně nechal Němce povstání krvavě rozdrtit a srovnat Varšavu se zemí...zřejmě se to nehodí do uměleckých licencí jednotlivých tvůrců...tady se to třeba odbylo jednou jedinou větou v závěrečných titulcích... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tématiku s druhou světovou válkou si ráda pouštím, ač předem vím, že u toho budu brečet od začátku do konce. Úkryt v zoo má mnoho silných momentů a to i přes to, že skoro nevidíte žádné drastické záběry, co se týkají lidí (kupříkladu scéna s Uršulou, nebo nástup do vlaku), ale ten masakr zvířat :( Pro člověka jako jsem já, když mi na zvířatech záleží více než na lidech, si dokážete představit, jak jsem trpěla na začátku filmu. Trpěla jsem i při záběrech na prasata, která byla určena pro německou armádu, aby netrpěla hladem. Klidně se mi smějte, ale tohle taky blbě nesu. No ale zpátky k tématu. Daniel Brühl nevím jestli je tak dobrý herec, nebo je mi jen strašně nesympatický, ale všechny záporáky hraje tak, že ho fakt nesnáším :) Celkový dojem z filmu mám ale kladný, protože je natočen decentně, citlivě a jak jsem již zmínila prakticky bez drastických záběrů. Proto můžu v klidu odpustit snahu o přízvuk, který místy trochu kazil dojem z filmu. Prostě všechna čest manželům, za jejich odvahu v době války a za jejich snahu pomoci tolika lidem. Když se na tyto filmy dívám, tak je mi opravdu hrozně smutno z nás lidí, ale díky bohu že stále existují tací, jako Antonina a její manžel Jan. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv bych chtěla filmu nadržovat za to, že nabídl možnost démonického Brühla, tak musím bohužel ve finále naznat, že je prostě takový nemastný a neslaný. Ačkoliv náznaky ostrých hran tu byly, možná by to šlo vyřešit jinou než jaksi uhlazenou a přehnaně "pietní" (jestli já náhodou nejsem to monstrum) hudbou Harryho Gregson-Williamse. Konflikt zájmů také nastává v tom, že veškeré dění v ghettu je zajímavější (i zajímavěji natočené) než to, co se děje v zoo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spravedliví mezi národy a jejich odvaha v těžkých časech je bezesporu emotivní a hodnotné téma. Jsou tam silnější momenty (nástup dětí do vlaku) a Daniel Brühl si libuje v nevyzpytatelnosti své postavy, ale jinak se objevuje až příliš všednosti, zjemnění, nedotažených linek (manželova slabost v žárlivosti proti pragmatismu jeho ženy) a vlivem mimoevropské produkce i jakási nezúčastněnost. Nehledě na to, že pověstná německá akurátnost se tady často změnila v šlendrián (viz. nedůsledný nacista Neužil), ale beru to tak, že formule „based on true story“ nechává tvůrcům volné ruce.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Válečný film pro ženy. Srozumitelný, emocionálně dobře čitelný a pod kůži se dostávající spíše než válečným peklem prací se zvířaty a ZOO idylkou, minimálně v prvních pár minutách. Zároveň taky pasáž, kde je z diváka vymáčknuto nejvíc emocí. Opět je znát, že to točila žena. Je tam totiž rodinné kouzlo a specifická atmosféra, kterou bych kategoricky přesně tipoval na to, že tvůrce byl tentokrát poměrně raritně opačného pohlaví. Tomu odpovídá i změkčené vykreslení waršawského utrpení v ghettech, či akční scény, kterých je velmi málo a za moc nestojí. Nebýt vynikajících herců, kteří na sebe strhávají pozornost a již zmíněného rodinného puncu, asi by to nebylo až tak pamětihodné, protože zpracování příběhu má své nedostatky, především pak práci s časovým měřítkem a v jádru věci poměrně triviálním vyústěním. Daleko více emocí totiž vzbuzují zvířata, nežli pekla války a problematika o které se pojednává, tedy vlastně kde má ZOO hrát pouze prostředek a druhé housle. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Praha představuje Varšavu, Jessica Chastain manželku ředitele zoo, Daniel Brühl pak Hitlerova prominentního zoologa i nacistu, který by se rád Jessice dostal pod sukni. Varšavu obsadí německá vojska, rodinka prokáže odvahu, když pod záminkou zásobování farmy zajíždí do ghetta a vyváží Židy za lepším příštím. Všechno je lehce předvídatelné, málo napínavé a nijak zvlášť poutavé. Chybí atmosféra, chybí větší autenticita i emoce, celé je to zbytečně moc srozumitelné. Ano, námět je poměrně neotřelý, vadí ovšem to, že Němci či Poláci nemluví jednoduše německy nebo polsky, utrpení v ghettech se nedočkáme. A pod kůži se to nedostalo ani omylem. Kupříkladu jen první nálet byl dramatický asi jako příprava nedělního oběda. Novozélandská režisérka Niki Caro ztvárňující poměrně umně morální a vnitřní dilemata postav už jednoduše měla lepší filmová zastavení. Česká stopa pochopitelně potěší. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď sa snímok s tak silnou tématikou nedokáže po emocionálnej stránke zasiahnuť dušu diváka, respektíve len minimálne, asi všetko nebude po kostolnom poriadku. Čakal som viac ... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

U mnoha scén jsem si říkal, že už jsem je někde viděl (a byly lepší), a osudy lidských postav mě na rozdíl od těch zvířecích moc nezajímaly. Útěk v zoo je ambiciózní film, ovšem ve výsledku takovým tím málem až (českým) televizním způsobem nepovedený - těšíte se na něj, díváte se na něj i přes to, že s ním moc spokojení nejste, a na závěr si řeknete, že to nebylo špatné, ale mohlo to být lepší. Ani Jessica Chastain mě tentokrát příliš neoslovila. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Je to škoda. Co se tématu týče, určitě zajímavý příběh o velké statečnosti. O to méně v realizaci děje. A celé je to takové moc hollywoodské. Píšu to nerad, ale nemohu si odpustit otázku, která je pro mne víc než hádankou. Kde se ve varšavském ghettu vzalo tolik zbytků jídel? Pokud se nemýlím, tak považuji za velmi pravděpodobné, že tam plno obyvatel umíralo hlady za strašlivých podmínek. Co říci více? Pro mě osobně nebylo očekávání naplněno. Čím nechci říct, že by to bylo úplně špatné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J. Chastain neskutočne valcuje, je veľmi sypatická, prirodezene krásna, bez zbytočných plastík a namysleného holywoodskeho pozlátka. Aspoň tak na mňa pôsobí. Film považujem za vydarený aj keď sa nezaryje pod kožu tak intenzívne ako som si želal. K skvelej Jessice výborne zapadol i D. Bruhl v roli nemeckého dôstojníka. Film nemá výrazne slabé alebo hluché miesta ale nemá ani silné a nezabudnuteľné, ktoré by vás strhli. Celkovo jemne nadpriemerný film s výbornou Jessicou kde ma mrzí iba nedostatok vojnových scén, už keď sme v období tej 2. svetovej...70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tušení, že by mi tento film mohl padnout do noty a momentální nálady. Silné lidské příběhy na pozadí zuřící války ad hoc 2. světové si získávají moji pozornost a s přihlédnutím k faktu, že se zakládají na skutečných událostech, zvyšují nejen celkový dojem a s tím i spojené hodnocení, ale dostávají také větší výpovědní hodnotu. Úkryt v zoo je chytlavý, napínavý, dobře natočený a s dobrými herci. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Období druhé světové války a ukrývání židů a tím je zachraňovat je určitě silné téma, které bylo celkem solidně odvyprávěno, kamera i příběh dobře fungují, ale nedokáže vás to chytit za srdce. Dalším plusem jsou čeští herci, kteří se tu v poměrně velkém počtu objevují. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Človek nevie ako má tento film brať. Či ako smiešny historický dokument o zverstvách ktoré sa páchali na chudákoch židoch, alebo ako dokumentárny film o zvieratkách z produkcie National Geographic. Čakal som väčšiu akciu, namiesto toho som dostal len pomalý, vlečúci sa dej, bez štipky adrenalínu. Nechápem mnohé komentáre tu prítomných idiotov o tom, že si ani neuvedomovali aké zverstvá robili nacisti počas druhej svetovej vojny. Ja som vlastne zabudol že čo je vo filme, tak to je hneď aj pravda. Zabudol som že Nemci znásilňovali malé židovské dievčatká a strieľali zvieratká. Fuj, nacisti hnusní. Je to len ďalšia nechutná propaganda a nebyť vždy skvelej a oskarovej Jessici Chastain, tak by som to ofľusal odpadom. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem, čo mám k tomu napísať. Dobová atmosféra fajn, Jessica tiež, ale niečo mi tu chýbalo v tom príbehu, možno trošku viac napätia by som privítal, tu mi ty nemci prišli nejaký moc dobrý. Aj keď zrovnali celú Zoo. Ale inak fajn film, dal sa pozrieť, akurát ma moc nestrhol. A to ma vojna bere. 65% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou film o válce, který pochopil, že abys lidi přesvědčil o tom, že máš kule, nemusíš je hned všem ukazovat. Na ženě nejpřitažlivější a ve filmu nejděsivější je to, co nevidíš. Krásný a upřímný příběh (ne)obyčejných lidí, kde zlo je schováno do pohledů hajzlů a dobro do srdcí těch hodných. A ke mně jako k divákovi najednou všechny ty emoce připlavou mnohem blíž a s daleko větší intenzitou, než když jsou na jeden záběr troje vyrvaná střeva a čtvero ustřelených hlav. Mám radost, že k nám Amíci pro změnu nepřiletěli jenom ušetřit, ale že u nás taky i natočili čupr film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně - je dobře, že se tyto příběhy připomínají. I po skoro 80 letech to má stále cenu a nesmírně si vážím všech těch statečných, kdo za okupace někoho ukrývali ať už to byl Žid, či třeba sestřelený letec atd... Na film jsem se těšil a po dokoukání jsem krapet rozpačitý. ZOO byla udělána krásně, J. Chastain patří mezi mé oblíbenkyně takže nebylo co řešit, film potěšil českými lokacemi i účastí českých herců... A samozřejmě nesmíme zapomenout na záporáka v roli Daniela Brühla. To vše hrálo filmu skvěle do karet. Navíc nevím jestli to hrála nebo nebo ne, ale na Jessice bylo vidět, že si všechna ta zvířátka opravdu užívá. No jo, jenže pak vypukne válka a do přepadeného Polska (které si ale předtím coby kámoš Hitlera stačilo urvat kus naší republiky) vstupují Němci. Židi jsou ve Varšavě posléze zavřeni do gheta a okupanti se postupně rozlezou po celém městě jako mor. Chápu, že byl film točen dle skutečných událostí, ale to s jakou lifrovali hrdinové ty lidi z gheta mi tam prostě neštymovalo. Němci nebyli blbí. Dnes už v Gemanistánu asi jsou a pryč je jejich důkladnost a přesnost a s inženýry z Eritreji to bude ještě horší, ale za druhé světové vše muselo sedět. Jména, čísla, materiál, všechno... I k vypáleným Lidicům a Ležákům si vedli evidence všeho zabaveného včetně slípek a králíků ! Velmi bych se divil, kdyby Zabinský vypochodoval z brány gheta s 5 internovanými do svobodné zóny a prostě se už ten večer nevrátil zpátky. Nejen sám, ale s nimi. A po čase zase a zase... Asi ty lidi nějak ven dostávali, ale tohle bylo dost okaté a nejvíce ta scéna spodezíravým esesákem Václavem Neužilem, který se pak omlouval oběma doktorům ...! Tohle u mně prostě filmu shodilo kredit. Chyběly mi tam i nějaké vypjatější monety (mimo závěru, kde se to dalo očekávat). Jakoby si to tvůrci odškrtli hned na počátku se zvířaty a na lidi jako by se už nedostalo. Plačící dítě kterému drží ruku před ústy Marta Issová s ještě vyvalenějšíma očima než obvykle zatímco o patro výše naslouchá pláči esesák fakt za vypjatý moment nepovažuji, spíše už za nudné klišé... Jinak to bylo ale velice koukatelné, dobové reálie byly slušné a neznalému divákovi film ukázal část válečných dějin Polska. Dávám tedy za tři solidně padělané pracovní knížky z pekárny. * * * ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama