Reklama

Reklama

Moc osudu

(seriál)
Turecko, (2006–2008), 115 h 5 min (Minutáž: 75–101 min)

Kamera:

Yasin Uslu

Hrají:

Cansu Dere, Mehmet Akif Alakurt, Menderes Samancılar, Zeynep Eronat, Tayanç Ayaydın, Boncuk Yılmaz, Fatoş Tez, Muhammed Cangören, Namık Kemal Yiğittürk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Obsahy(1)

Úrodná pôda Mezopotámie. Domy s veľkými dvormi, ktorých okná nikdy nie sú oproti sebe. Kraj s úzkymi uličkami a tradíciami, ktoré nepoznajú zákony, a láska, ktorá sa stavia tradíciám! Vášnivý príbeh lásky Borana, ktorý sa neustále zmieta medzi svojím srdcom a tradíciami, a dievčaťa, ktoré celý život živilo svoje srdce nenaplnenou túžbou!
Jej osud ju v troch rokoch odtrhol od jej rodiny a priviedol ju do Istanbulu. Sila vyrastala v jednom veľkom klamstve, jej korene sú na východe, ale žije na západe. Kým sa Sila snaží zapustiť korene v celkom inom svete, neuvedomuje si, že osud dievčat z toho kraja určujú iní. Jediné jedno slovo, ktoré Sila v živote nepočula, jej zmení život od základov. Nasilu ju vydajú za Borana, hlavu rodu, ktorý vôbec nepozná. A to preto, aby zachránila život bratovi, ktorého celý život nepoznala.
Sila už žije v obrovskom dome uväznená medzi pravidlami a tradíciami, ktoré sa nedajú zrúcať. Sila každý deň pripravuje plány na svoj útek, avšak sama si neuvedomuje, že to, pred čím vlastne uteká, je nespútaná láska k Boranovi, ktorá v nej pomaly rozkvitá. (TV Markíza)

(více)

Recenze (19)

Soupalka odpad!

všechny recenze uživatele

Krásné exteriéry i interiéry budov, na které stojí za to se podívat aspoň 1x. Jinak je to ale opravdu SILA = telenovela = blábol, který pro mne nemá ani zlomek kvality jiných tureckých počinů. S pomocí mizerne hrajících herců, snahy o přiblížení tradiční kultury a souvisejících rozporu zcela nepochopitelnými postupy nebo opravdu chudým scénářem a plytkymi dialogy to "předčilo" i řadu jiných obdobně koncipovaných seriálů včetně jihoamerických. A tak největším tahákem seriálu asi zůstává těch několik dílů, kde se hlavní hrdina objeví svlečený do půl těla a nebo v hezké krajině trochu prohání koně. ()

xoxoxanel odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to asi ťažko. Sultánovi či Tisíc a jednej noci to nesiahalo ani po päty! Dej bol hrozný, herecké výkony nie najlepšie a prostredie.. no tak to fakt nie. A keď sme pri tom, Tisíc a jedna noc, Sultán-super dej, herci na úrovni a dej výstižný. Neboli predlžované a herci hrali super očami. No a navyše ani jeden sa nekončil happy endom ako napr. sila!! Videl niekto kto ich hodnotí aspoň tri časti? ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tato turecká telenovela není pouze o tom, že on miluje ji a ona jeho. Je to především o kontrastu života ve středověkých podmínkách a tradicích proti modernímu, západem ovlivněnému životu v Istanbulu. Obyvatelé Mardinu sice žijí stále v domech středověké architektury a dodržují staleté zvyky, zároveň ale používají moderní vymoženosti jako luxusní auta, televizory a dokonce i mobily. Dost často se v tomto seriálu vraždí, většinu nekalostí má na svědomí Boranův bratranec Cihan. Jedna z jeho největších sviňáren je vražda Azada. Zpočátku je děj docela svižný, ovšem ke konci už jsou epizody uměle nastavovány vzpomínkovými scénami z předešlých dílů. Valná část původně negativních postav (Boranovi rodiče, strýc i druhý bratranec Dilaver) se v průběhu děje změní k lepšímu, ovšem i po smrti Cihana se vynořují další protivníci. Na jedno shlédnutí, když není na co lepšího koukat to docela ušlo. Hodnotím slabým podprůměrem 2 * a 40%. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Herci neumí hrát dost dobře ani na telenovelu. Neumí hrát vůbec. Brečí se tam tak často, až se tomu směji. Sila mě však fascinuje fenoménem odlišné kultury. Drsná krajina. Málo vody. Hodně písku. Staleté zvyky. Na ně neustále naráží ústřední dvojice a nepřímo tak otevírá složitá témata (postavení žen, násilí, alkohol, zbraně, náboženské a společenské rozdíly). Sila tak reprezentuje „krajinu druhého světa“, která již je jednou nohou utopena v bohatství a vymoženostech Západu, druhou nohou stále vězí v tisíciletých tradicích a bezvýhradné poslušnosti. Ve vzniklém napětí, bolesti a nejistotě je třeba najít východisko, ideálně zlatou střední cestu. Sila se o to pokouší a s nimi i Turecko, etnické menšiny a další země druhého světa. A mě zajímá, co z toho střetu tradice a moderny vzejde… ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál sloužící k odehnání posledního diváka, respektive myši, která u tv obrazovky řvala." Moč do sudu" se nehodí vysílat ani nad ránem, kdy si televizi pustí leda tak ožrala, co se vrátil nad ránem domů, aby si zjistil čas na teletextu, pokud tedy předtím neusne na gauči s ovladačem vraženým hluboko v prdeli. Barrandov to házel množství večerů po desáté hodině, tedy v čase, kdy divák očekává nějaký pořádný film či pikantní seriál, rozhodně není ani v nejmenším zvědavý na směšné citové výlevy a smrtící kruto-pomsty odněkud z Turecka v ultimátně podřadném zpracování zamaštěné telenovely, jejíž nákup mohl realizovat leda tak člověk mimořádně nízké inteligence. Jestli se nepletu, každý díl čítal ke třem hodinám a obsahoval takové repliky, až z nich začalo ožívat vybavení pokoje, které majitele zapnutého televizoru prosilo, aby ten neskutečný blábol vypnul, nebo stůl se šatní skříní spáchají sebevraždu, v lepším případě si spolu zašukají. To by byl solidní bizár. A ještě se to muselo nadabovat, i když si nedovedu představit, že někdo časně ráno vstává svěže a radostně kvůli dabingu k takovému odpadu. A dabing také podle toho vypadá. Milostné výkřiky v pornu by oproti tomu byly vážným kandidátem na cenu Františka Filipovského. Absolutně nemám představu, že by se našel jediný divák, který by se po tříhodinovém maratonu nejapné scenáristické blbosti, absolutní tvůrčí demence a nemožného castingu, z jednoho večera uchýlil do druhého večera, v němž bude mít požitek skutečně kolosálních rozměrů nad dobře stráveným večerem u tv obrazovky. 0/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Vzniklo 79 epizód s 90-minútovou dĺžkou, no TV Doma, ktorá seriál vysielala na Slovensku, ponúkla kratšie, 45-minútové epizódy. (tommy187)
  • Sila bol v svojom čase najsledovanejší turecký seriál v Chorvátsku. (tommy187)

Reklama

Reklama