Reklama

Reklama

Moebius

(festivalový název)
  • Jižní Korea Moebius (více)
Trailer

Obsahy(1)

Žena (Eun-woo Lee) vie o nevere svojho muža s mladou predavačkou. Nenávisť k manželovi prenesie na syna (Young-ju Seo), ktorému spôsobí strašnú ujmu na zdraví s následkami do konca života. Otec (Jae-hyeon Cho) cíti vinu, a tak hľadá riešenie a východisko z nezávideniahodnej situácie... (sochoking)

Recenze (40)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Moebius se jeví jako odpověď na Srbský film v korejském vydání. Velmi zlý, nepříjemně sledovatelný film. Ve filmu se vůbec nemluví, jedná se o němý film, z čehož jsem měl zpočátku obavy, že se dostaví nuda, nikoli tím víc prostoru pro násilí a zvrhlosti. Film sice explicitně neukazuje gore, ale znásilnění, sebepoškozování a kastrace je zde na denním pořádku. Přemýšlím co je horší, zda své vlastní dítě znásilnit nebo vykastrovat- Oboje je vrchol hnusu!! Masakr! 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VŠECHNO BYLO NAJEDNOU JASNÝ. BYLO TO JAKO ZJEVENÍ. NEMŮŽU DĚLAT OTCE 533 DĚTEM. TO PROSTĚ NENÍ MOŽNÝ… ALE MŮŽU BEJT JEJICH STRÁŽNEJ ANDĚL.“… /// Dramatický drama vo jednom čurákovi. Beze slov. Tak nějak bych si představoval antickou tragédii. Podvědomě čekám na nějaký slovo… místo keců však přichází příběh o rozpadu manželství, ztrát mužství, orgasmů bez penisu a bolesti. Tohle beru jako filmovej kumšt a ne jen jako vobyčejnou uchylárnu. Nemusí to bavit každýho, ale ti, kteří ,,ho“ maj, si ,,ho“ pak budou víc vážit. Stejně tak se uspokojí festivalový obecenstvo, rejžovi příznivci, drobní sexuální devianti a všichni, kterým chybí Emanuella. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že s uřízlým vocasem se v Koreji nikdo moc nepáře. 2.) Nemám ho. 3.) Pasti, pasti, pastičky byly moc ukecaný. 4.) Thx za titule ,,lepros“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Teda už jsem v životě viděl fakt mraky ujetostí a ty japonský tomu jasně šéfujou, ale tohle je někde absolutně na žebříčku snad v TOP 10ti !!! Jako on to není ani tak horor, snad trochu exploitation, ale dle pojmů v infu o skupině (=nechutnosti, úchylárny, zábava=) to sem rozhodně sedne jak prdel na hrnec!! Tohle fakt už nejde vymyslet a museli to vymejšlet ani ne Japonci,ale Marťani!! aneb .. jaký příběh se rozběhne, když matka v pomstě uřízne svýmu synovi pinďoura ... O žádný drama nejde, ale o černočernou, neskutečně ujetou a šílenou komedii!! Sem myslel, že se pochčiju smíchy, ale tolik nepříjemnejch scén pro chlapa tam je, že jsem fakt kroutil kopytama ... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je víc než jasné, že Kim už neví coby. S Pietou se vrátil na festivalový vrchol (podle mě ne zvlášť zaslouženě), tak teď je třeba pokořovat i nějaké další mety. Němý film o rodinných kastracích zní jako dobrý nápad. Upřímně to bylo měkčí, než jsem čekal (pro Kima běžná hranice nahoty a násilí, řekl bych), korejské cavyky nemají daleko k hysterčení okolo von Triera, jen tentokrát bez pořádného finiše. Na rozdíl od Nymfomanky totiž Moebius není hrátka s diváckým očekáváním, ale v podstatě jeho naplnění - jde o typický ki-dukovský film přesně takový, jak si ho člověk představí. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Kimo sa opätovne zasekol do prízemne naturalistickej réžie, ku ktorej si sám navrhol sfilmovať ošemetnú súčasť života, ktorá poznačí ako rodinu, tak aj každého jej člena. To osobité spracovanie traumy každého zo zúčastnených zanecháva dósledky, ktoré sú grom celého snímku. ˇFalusovo úchylný " scenár si nezaslúži verejnosvojprávny záujem, lebo na stoličke mal sedieť MIIKE, no ten to už má so svojím "Q" hlboko odskúšané.Ostáva takto len obligátne J-familiárne trio, ktoré si v striktne dodržiavaných spoločenských normách brutálnou formou usporiadava svoje...ehm tradičné návyky. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá dráma od Kim Ki-Duka. Má pomerne dobrý príbeh o jednej neobyčajnej rodine, v ktorej manžel pohŕda svojou manželkou a radšej ju podvádza s mladšou, miestnou predavačkou, čo už žena nemôže zniesť a keďže ju to psychicky veľmi ovplyvnilo, túži po pomste. Rozhodne sa mužovi odrezať jeho penis, čo sa jej ale nepodarí a tak to urobí synovi a odíde. Muž svoje správanie oľutuje a chce urobiť všetko preto, aby synovi pomohol viesť plnohodnotný život. Spracovanie síce mohlo byť ešte o niečo lepšie, ale aj tak som dosť spokojný. O nejakom skutočnom príbehu sa tu moc hovoriť nedá a to aj na pomery Kim Ki-Duka, čo ale rozhodne nepovažujem za problém, skôr mi to príde až moc jednotvárne, jednoducho väčšinu času sa film venuje hlavne extrémnej sexuálnej tématike, či už rôznym spôsobom uspokojovania alebo sebatrýznenia. Ale aspoň to pôsobí dosť originálne a tak som bol celý čas zvedavý, čo si ešte Kim Ki-Duk pripravil, pričom tých rôznych extrémov je tu nespočet, hlavne na ten originálny sex vo dvojici a dá sa povedať, že aj v trojici s nožom v ramene ešte dlho nezabudnem. Navyše sú tu výborné postavy a vzťahy medzi nimi, hlavne medzi otcom a synom a predavačkou a synom. Všetci si vystačia úplne bez slov, čo pritom film vôbec nenarušuje, ani nespomaľuje, vždy je všetko jasné a sadol mi aj záver. Takže po celý čas je to mimoriadne zaujímavý zážitok. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, je tu prakticky len päť výraznejších postáv a všetky sú dostatočne zaujímavé a aj to zahrali úplne ideálne. Réžia a technická stránka sú iba priemerné, v tomto ohľade ma tentoraz Kim Ki-Duk trochu sklamal, chýba mi tu tá jeho špecifická atmosféra a ani umelecký dojem nie je taký kvalitný, ako u neho býva bežné, ale ten potrebný štandard to splní. Takže Moebius rozhodne nie je film, ktorý by som mal v pláne ešte niekoľkokrát pozrieť a Kim Ki-Duk má na svojom konte viacero o dosť lepších filmov, tentokrát mám pocit, že jeho hlavným cieľom bolo šokovať, ale zároveň je to stále dostatočne zaujímavé a celkom originálne dielo s výbornými postavami, pri ktorom som sa ani na okamih nenudil a tak nemám dôvod dávať horšie hodnotenie. 74% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na nového Ki-duka som sa už dlho tešil ako Švéd na výplatu - a bolo na čo. Kim opäť posúva hranice a viditeľne sa vyvíja - Moebius má totiž jeden zásadný prvok uňho dosiaľ nevidený, a je to premena z monotematického na film mnohotematický. Niektorí to tu vnímajú ako prvok negatívny a ja musím sčasti súhlasiť - Ki-duk totiž prítomné nosné témy len ladí a pútavo kombinuje do strhujúceho drastického celku. Hlavnou devízou je vec uňho nevídaná - po celú dobu ani sekundu nenudí. Toto nedokázal ešte ani raz, a tak sa to jednoducho rozhodol zmeniť. Že popri tom zborí pár konvencií, prihraje inovácií a všetko to zaobalí do čohosi na spôsob definitívne zvrátenej reality show je už vec iná. Kombinuje (mierne uletenú a bizarnú) antickú rodinnú tragédiu v troch dejstvách na štýl Oidipa, jemne naznačenú sociálnu drámu a problémy spoločenského charakteru týkajúce sa mužského prirodzenia a kastrácie. Povrchné, surové, striedajúce to bežné s prvkami japonského exploitation (nečakajte však jeden a pol hodiny sado-maso orgií, aj pri svojej otvorenosti zostáva Ki-duk v určitých medziach, ktoré si však nastavuje sám). 84 minút ukážkového vrcholového suverénneho majstrovstva hereckého génia Jae-hyeon Cho (keď sa tento chlapík spojí s Kimom, vždy je to unikát), Eun-woo Lee (v dvojroli) a Young-ju Sea ako tichých mučiteľov a mlčanlivých trpiteľov v nespornom vrchole kontroverzie Ki-dukovej tvorby. Tento film vás bude baviť pod podmienkou že: A. Máte silný žalúdok a ste pre každú zvrátenosť, B. Nebojíte sa kontroverzie a zaujíma vás téma a netradičné poňatie alebo C. Ste znalcom/ fanúšikom Ki-dukových filmov a ako predprípravu máte napozerané minimálne jeho filmy Ostrov, Bad Guy a Golfová palica (s ktorými Moebius zdieľa mnoho prvkov). Mohol by som toho ešte napísať veľa a ísť do hĺbky, ale toto predsa nie je analytický kútik, takže tu skončím. A zatiaľ si vygooglim viac o syndróme Moebius. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ dnes chcete nakrútiť nemý film a chcete, aby fungoval, tak iba s mimikou si nevystačíte. Samozrejme bez medzititulkov, tu si Kim Ki Duk vypomáha s googlom. Musíte sem primiešať "trocha" toho násilia, erotiky, aj tej mimiky a skombinovať to v zmysluplný celok. No a v Moebiuse táto inovatívna metóda funguje výborne. Je jasné, že ak nepočujeme hovorené slovo, tak aj s použitím explicitného násilia bude film pôsobiť trochu ako komédia a možno aj takéto vyznenie motivovalo režiséra k zvoleným prostriedkom. Kim Ki Duk obohráva svoje obľúbené témy, takže pokiaľ vás doteraz bavil, zaujme vás aj Moebius. A naopak. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Devět zhlednuých filmů Ki-duk Kima a tři z nich v osobní TOP 10. Moebius je po Pietě ještě radikálnějším počinem, který zdaleka není líbivý jako Jaro, léto, podzim, zima a ani tak poetickým jako Bin jip, ale o to silnějším ještě je. Bylo by překvapením pokud by byl mezi širší veřejností oblíben, naopak až antická tragédie beze slov je v rámci tvorby Kima opomíjená a k takto ambivalentnímu dílu se to hodí. Určitě film může být nařčen ze samoúčelné kontroverze, ovšem to nic nemění na tom, že jde o jeden z nejsilnějších počinů kinematografie posledních let. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní ujetost. Téma je zajímavý a i dobře natočený, ale určitě to nesedne každému Ki-Dokovu diváku. Filmek je plný násilý a zvláštní ujetosti. Rodinka dost pošahaná a člověk jen kouká, co se zde děje. Nevím, i když mi filmek utekl a enudil jsem se u něj, víc jak 50% tomu nedám. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Uz dlouho jsem si nedal zadneho Kim Ki-duka, co si matne pamatuji, jeho filmy byly prevazne mix umeni a ujetosti, tady uz zbyva jen ta ujetost, ktera ale jede na 150%. 7/10 ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Kim Ki-duk už to přehání, plácá páté přes deváté a dohromady mu vyjde něco jako Moebius. Měl se buď věnovat kastraci NEBO incestu NEBO němému filmu NEBO rozkladu rodiny NEBO čemukoli jinému. Herci se snaží a dialogy opravdu nechybí. Na druhou stranu tak špatné, abych odešla uprostřed filmu z kina, to také nebylo. Možná bych dala i tři hvězdičky, ale Moebius není film, který si zaslouží průměrné hodnocení. Btw. opravdu je životní prostředí tak kontaminované, že se mění anatomie korejských žen, nebo měly obě herečky stejného plastického chirurga (velmi šikovného)? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, který je vhodné sledovat na pozadí historických asijských (především japonských) představ o erotice, sexu a perverzi, v jejichž rámci není kastrace ničím výjimečným - od úřadu eunuchů až po formu pomsty. Uživatel Fr má představu antické tragédie - ano, je to přesně ono. Možná je to korejský Oidipus... Nelze tu ovšem ani pominout paralelně se odehrávající (skoro)romantický vztah otce a syna, až k sebeobětování. Návrat ženy je ovšem fatální. Kim Ki-duk pomíjí slova, vyjadřuje se pouze obrazy v křiklavých barvách. Kdo je zde Möbius?... A ještě jedna myšlenka, úplně postraní: Jak důležitá je otázka důvěry diváka k režisérovi. Kdybych Kim Ki-duka neznal, nebo neměl rád jeho poetiku, asi bych v tomto případě televizi po pár minutách vypnul... jak to často dělávám. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Touha natočit film zahrnující uřezávání falusů a jejich následné pojídání, detailní znázorňování sebepoškozování spojené s uspokojením byla prostě silnější, než aby jí Kim dokázal odolat. Moebius sice není nějak extra nechutný ani pobuřující, ale přesto nabízí několik delikates, které vám můžou snadno pocuchat žaludek, pokud právě trávíte večeři. Nejsem si jistý, že jsem úplně přesně pochopil, co tím chtěl básník říct, ale to není u mých střetů s Kimovo tvorbou nic nového. Řekl bych, že snímek je určený především festivalovému publiku nebo všem těm snaredím částem našich osobností ukrytým různě hluboko v každém z nás. Osobně k festivalovým divákům nepatřím a danou část svého já objevuju jen zřídka (viz například Forbidden Zone nebo Seul contre tous), ale přesto jsem od této vcelku umírněné koláže lidských orgánů a tekutin nemohl po většinu stopáže odtrhnout oči a svou kontroverzností a iracionalitou chování jednotlivých postav mě poměrně zaujala. Sice ne úplně, ale dostatečně na to abych uvažoval o tom, že přeložím titulky. Z korejštiny! 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi krasny dokaz, preo ignorujem korejsku a cinsku kinematografiu. BROJLER! Chlap podvadza zensku a ta mu ma za to smiknut pohlavne organy? Potom sa zacnu siahodlhe filozoficke blaboly, u ktorych som si nie isty, ci im dotycny vobec rozumel! No akoze ... LOL. KONIEC BROJLERU! Rezia je nudna a nevyvazena, herecke vykony su priserne a takmer vobec sa tuna nerozprava, len reziser si zvolil metodu mlcanliveho vypravania. No akoze zas LOL. Nic, zas som doplatil, ze kukam na kadejaku koninu, co sa mi pripletie do cesty. 5 % ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Jestli jste byli na pochybách, zda se nevěra vyplatí nebo ne, přichází Kim Ki Duk s poměrně jasnou odpovědí. Na ploše devadesáti minutového zcela němého filmu rozehrává Kim pseudoantickou, bizarní, soc. dramatickou, a bůhví ještě jakou, tragédii. Médein komplex v úvodní pětiminutovce je zatěžkávací zkouškou na divákův ( hlavně mužský) žaludek, která ve mně díky zcela démonické Lee Eun-Woo rezonuje i několik hodin po skončení. Jako celek se mnou však film kupodivu vůbec nehnul a finální katarze vyšuměla kamsi do prázdna. ()

Reklama

Reklama