Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimořádně poutavý pohádkový příběh s ohromující filmovou výpravou a kostýmy se odehrává v překrásné zasněžené norské přírodě. Začíná v předvánočním čase, kdy do malé vesničky dorazí dvanáctiletá odvážná dívka Sonja v doprovodu lupičů, kteří ji drží v zajetí. Vesnice je totiž zakletá, stejně jako celé království. Kdysi dávno král ztratil svou jedinou dceru Gulltopp, která se vydala do lesa hledat Vánoční hvězdu. Dcera se však už nikdy nevrátila. Královna zemřela žalem a nešťastný král Vánoční hvězdu proklel. Na jeho království sestoupila tma a smutek. Jednoho večera přišel do jejich paláce mudrc, který králi předpověděl, že pokud se mu podaří do deseti let Vánoční hvězdu opět rozzářit, jeho dcera se vrátí domů. Od jejího zmizení uplynulo již devět let a králi zůstává poslední naděje. Sonje se podaří lupičům utéci a dostane se do zámku, kde si vyposlechne smutný příběh královské rodiny. Když jí král podá záchrannou ruku, Sonja se z vděčnosti ke králi rozhodne Vánoční hvězdu najít a konečně zlomit kletbu, která již dlouhou dobu visí nad jeho královstvím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Aj keď už pomaly začína jar klopať na dvere, ja som sa vybral spolu s nórskymi filmármi a malou princeznou Sonjou na cestu za Vianočnou hviezdou. Pustil som si film "Reisen til julestiernen". No a zhliadol som dobre natočenú, severskú, fantasy rozprávku. Je to pohodový, príjemný snímok. Zrejme sa nestane mojou povinnou vianočnou klasikou, ale určite si ho ešte niekedy v čase vianočných sviatkov pustím a znova pozrem. Mám totiž pre vianočné príbehy slabosť. *** ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Pěkná norská pohádka natáčená v Česku. Má sice slabší místa a je to trochu takový slepenec různých vánočních motivů, ale líbilo se mi to. Nechápu, proč se běžně nevysílá na Vánoce. 80% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Taková jednoduchá, hezká, milá pohádka. Je vidět, že Norové umí točit pohádky. Akorát mi to přišlo hrozně krátké a ten děj byl opravdu hodně jednoduchý. Ale jinak to bylo hezké, ale například pohádka Magické stříbro (také od Norů) byla daleko lepší :-) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková obyčejná vánoční pohádka ve smyslu, že zde nejsou žádné moderní prvky, není to zbytečně překombinované, hezky se na to kouká, má to pozitivní náboj, má to i uměřené herectví (ačkoliv zlý baron mi občas připomněl tajtrlikujícího Pavla Kříže), sem tam je to i pohodově vtipné a hvězdu navíc dávám za český hrad Pernštejn. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pohodová norská vánoční jednohubka, která se sice asi nestane mojí vánoční klasikou, ale je příjemná změna vidět taky Otce Vánoc a ne jenom Santa Clause (ne že bych proti němu něco měl). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení od norských tvůrců. Dobrý důkaz toho, že i v zahraničí se umí točit pohádky, které za to stojí. Nicméně i na této se ale podíleli čeští tvůrci. Takhle si představuju, že má vypadat dobrodružná pohádka pro děti. Příběhy zasazené do předvánočního času mají vždycky zvláštní kouzlo. Tady je to samozřejmě taky tak. Tahle pohádka přinesla čerstvý svěží vítr, protože opět bude všude přesantaclausováno. Otec Vánoc se zde vyskytující je úplně jiný rozměr. Malá holčička v hlavní roli byla sympaťanda. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Severania to proste s vianočnými filmami vedia. Po fínskej rozprávke Joulutarina (Legenda o Vianociach) ďalší príjemný film s vianočnou tématikou. Pekný dôkaz, že aj hrané rozprávky môžu stále oplývať klasickými ideálmi. Občas síce chýbala logika a niektoré scény boli trošku podivné, ale ako celok naozaj veľmi príjemná rozprávka, ktorej nechýbala dramatickosť a klasické posolstvo s tradičnou rozprávkovou atmosférou kráľovstva a stratenej princeznej. Milé, určite hodné viac ako len 63%, ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že se pohádky vážně dají točit filmově, nestrojeně a s hlavní postavou, s níž je možno sympatizovat. Stala se jí obyčejná malá holka, trpící popelkovským údělem a oplývající laskavostí a dobrotou. Mladá Vilde Zeiner je jako Sonja na výpravě za Vánoční hvězdou příjemným hereckým nováčkem. Krkolomně se tváří jenom záporné postavy, ale v rámci pohádkové (nenásilné a neagresivní) stylizace jsou přijatelní. Naopak potěší, že v Norsku nepropadli úplné digitální mánii. V Česku bychom třeba toho medvěda nebo skřítky udělali průměrnou digitální animací a ještě bychom se vytahovali, Nils Gaup v tomto nechává rezonovat staromilského ducha rukodělného a optického přístupu. Počítače přichází na scénu v nezbytných momentech, jako je létání. Důležité je, že jako pohádka zachovává významné atributy dobra, které už jen svou čistotou vzdoruje zlu, a film samotný nabízí vedle povedené úvodní animované pasáže, z níž by byl skvělý komiks, několik kouzelně poetických momentů. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná a milá nórska rozprávka, ktorá by si určite zaslúžila byť dabovaná, aby ju videlo u nás viac ľudí. Určite by si našla nejedného priaznivca. ***/**** ()

venison 

všechny recenze uživatele

Asi to ode mě bude znítz trošku jako klišé, ale po parádních ponurých thrillerech jsem čekala i na pohádku něco více temného a peprnějšího.. Vyklubala se z toho však jen jednoduchá, hezky vyvedená pohádka spíše pro děti než dospělé.. Krkolomný příběh, minimum norské přírody a lehce předvídatelný děj.. Postrádá takovou tu kouzelnou atmosféru pohádek, poněkud ploše natočeno.. Charakteristiky hlavních postav jsou prvoplánové.. Efekty využity přiměřeně a velmi slušně.. Vědět dopředu, na co budu koukat, tak si jí asi nepustím.. Nebyla špatná, ale srovnatelná (pokud odmyslím vizuální efekty) s těmi českými.. Velké plus, že oproti těm našim postrádá afektovanost a obešla se bez vřeštění, hulákání, řvaní atd. Dětem bych pustila raději než Trošku, ale na naše „Tři oříšky pro Popelku“ nemá :-) ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

NA tuhle, snad můžu říct pohádku, jsem čekala dlouho, aaaaaa nevím úplně, co o ní napsat. Prostředí je moc hezké, a vůbec Noři umí navodit výbornou atmosféru, seveřené to mají asi v krvi, ale samotný přiběh byl planý, jasný a příliš labilní. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Nenásilná pohádka o tom, že ztracené hvězdy (naděje) se ukrývají v srdcích nikoli v mracích ;o) Filmu by se dala jen vytknout zdlouhavost a typické zaškatulkování záporné postavy tzn.: rádoby krásný, omezený, arogantní... ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, kterou táhnou dolů absolutně nejapné a natvrdlé mužské postavy, realtivně nijaké vztahy mezi postavami a navíc překlad po cestě přes angličtinu, kde z Vánočního starce / Vánočního ducha udělali Santu Clause a další nepřístojnosti. Vzhůru jej táhne krásné prostředí českého Pernštejna se severskou přírodou a několik milých okamžiků. Za mou menší polovičku 4*, za mě 3* ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi výpravná milá pohádka s krásnou Zlatovláskou a naprosto prkenými mužskými herci. Trochu seversky odtažité, ale pěkné. ()

viktorka181 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se na to těšila, takže jsem doufala, že to bude o chlup lepší, ale zklamaná jsem nebyla, to zase ne. Možná proto, že to natočili Norové, jsem čekala, že to bude temnější a propracovanější, ale ona to byla opravdu "jenom" pohádka. Taky tý přírody, kvůli který jsem na to šla, tam mohlo být trochu víc. Ale jinak hezounký a na poli nových pohádek rozhodně lepší průměr. Naši tvůrci by si mohli vzít příklad. Jak je vidět, jde natočit pohádku bez zbytečnýho ječení, kvíčení, řvaní a pitvoření, kvůli kterýmu se na většinu nových českých pohádek nedá koukat. ()

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama