Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimořádně poutavý pohádkový příběh s ohromující filmovou výpravou a kostýmy se odehrává v překrásné zasněžené norské přírodě. Začíná v předvánočním čase, kdy do malé vesničky dorazí dvanáctiletá odvážná dívka Sonja v doprovodu lupičů, kteří ji drží v zajetí. Vesnice je totiž zakletá, stejně jako celé království. Kdysi dávno král ztratil svou jedinou dceru Gulltopp, která se vydala do lesa hledat Vánoční hvězdu. Dcera se však už nikdy nevrátila. Královna zemřela žalem a nešťastný král Vánoční hvězdu proklel. Na jeho království sestoupila tma a smutek. Jednoho večera přišel do jejich paláce mudrc, který králi předpověděl, že pokud se mu podaří do deseti let Vánoční hvězdu opět rozzářit, jeho dcera se vrátí domů. Od jejího zmizení uplynulo již devět let a králi zůstává poslední naděje. Sonje se podaří lupičům utéci a dostane se do zámku, kde si vyposlechne smutný příběh královské rodiny. Když jí král podá záchrannou ruku, Sonja se z vděčnosti ke králi rozhodne Vánoční hvězdu najít a konečně zlomit kletbu, která již dlouhou dobu visí nad jeho královstvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (41)

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

Herecké výkony ve filmu byly vskutku otřesné. Jak se říká o Schwarzeneggerovi, že umí jen tří výrazy obličeje – odhodlaný, odhodlanější a neodhodlanější, tak osoba v hlavní postavě Sonje uměla jen grimasy udivená, udivenější a nejudivenější. Zásadně nesouhlasím s komentářem viktorka181. Většina osob (odmítám mluvit o hercích), možná dokonce všechny nedokázaly hrát bez pitvoření. Dále bych chtěl poznamenat, že takové množství triků a ještě k tomu takových, že bez nich by se ta slátanina vůbec nedala udržet pohromadě, z této pohádky udělalo typickou pohádku za trest zcela srovnatelnou s českou televizní tvorbou. Je faktem, že děti snesou kdejakou slátaninu. Jenže já už nejsem dítětem. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Krasa :-)! V pohode 4*, takto dako moze kludne vypadat vydarena rozpravka! Len truhlik, co caka vitazstvo zla, prepsychologizovane uchylky "modernych rozpravok" pre este "modernejsie deti", musi hladat inde - totok je _rozpravka_, kde dobro vitazi, kde existuju kladni hrdinovia konajuci dobro a zlo napokon prehrava. Pacientom sa to ovsem nebude lubit a tak to ma byt. Pekne, v pohode kuknutelne s detickami, pohladi unavenu dusu a clovek si moze za tym kludne lahnut spat. PS: V titulkoch zaverecnych je neskutocna hromada ceskych mien a firiem a spomina sa tam Praha; ale narychlo sme nenasli v texte ani zmienku o koprodukcii alebo podobne, zeby outsourcing/nearshoring? ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Asi to ode mě bude znítz trošku jako klišé, ale po parádních ponurých thrillerech jsem čekala i na pohádku něco více temného a peprnějšího.. Vyklubala se z toho však jen jednoduchá, hezky vyvedená pohádka spíše pro děti než dospělé.. Krkolomný příběh, minimum norské přírody a lehce předvídatelný děj.. Postrádá takovou tu kouzelnou atmosféru pohádek, poněkud ploše natočeno.. Charakteristiky hlavních postav jsou prvoplánové.. Efekty využity přiměřeně a velmi slušně.. Vědět dopředu, na co budu koukat, tak si jí asi nepustím.. Nebyla špatná, ale srovnatelná (pokud odmyslím vizuální efekty) s těmi českými.. Velké plus, že oproti těm našim postrádá afektovanost a obešla se bez vřeštění, hulákání, řvaní atd. Dětem bych pustila raději než Trošku, ale na naše „Tři oříšky pro Popelku“ nemá :-) ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Viděno v kině, takže nádherné exteriéry, ohromující efekty (let na Severáku) a nečekaně příjemné překvapení v podobě počítačem pohádkově upraveného Pernstejn castle - jak píší v titulkách, který se vypíná před pozadím norské divočiny. Dvě devítileté holčičky se mnou nadšené milým, nenásilným a chvílemi legračním příběhem, já ráda, že jsem nemusela pohádku pouze přetrpět a užila jsem si ji taky. Nejde o žádné k pochopení náročné veledílo, ale příběh ani jeho zpracování rozhodně neurazí. Navíc kvituji dobrý výběr herců, zejména hlavní hrdinka v roli Sonji je skutečně krásné děvče, které navíc umí hrát. Jedině snad představitelka čarodějnice působila svým výkonem poněkud jako klišé slátané z tisíce dalších pohádek o zlých čarodějnicích (včetně těch animovaných - jako by ji právě propustili od Šmoulů - nulová individualita.) A ta kašička pro skřítky na konec, ta potěšila. ()

viktorka181 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se na to těšila, takže jsem doufala, že to bude o chlup lepší, ale zklamaná jsem nebyla, to zase ne. Možná proto, že to natočili Norové, jsem čekala, že to bude temnější a propracovanější, ale ona to byla opravdu "jenom" pohádka. Taky tý přírody, kvůli který jsem na to šla, tam mohlo být trochu víc. Ale jinak hezounký a na poli nových pohádek rozhodně lepší průměr. Naši tvůrci by si mohli vzít příklad. Jak je vidět, jde natočit pohádku bez zbytečnýho ječení, kvíčení, řvaní a pitvoření, kvůli kterýmu se na většinu nových českých pohádek nedá koukat. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo i na českém hradě Pernštejn. Také se natáčelo v Průhonickém parku a Hamousově statku u Křivoklátu. (Terva)
  • Králův pes Brutus je ve skutečnosti fenka Barča. (blackrain)
  • Barrandovský fundus se podílel na rekvizitní a kostýmní výpravě. Vybíraly se dostupné věcí ze skladových zásob a šily se i nové kostými a doplňky. (blackrain)

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama