Reklama

Reklama

Neon Demon

  • Francie The Neon Demon (více)
Trailer 1

Jesse je mladá, krásná a má onu tajemnou esenci, která ji vyčleňuje ze zástupu dokonalých krásek ucházejících se o svých pár let slávy na módních molech v Los Angeles. „Kdo by chtěl zkyslý mlíko, když může mít čerstvý maso", utrousí na její adresu jedna ze závistivých kolegyň. Neonový puls fashion světa pohlcuje Jesse natolik, že přehlíží varovné signály. Za marnivými kulisami kultu krásy totiž dříme dávné zlo, které se živí nevinností. (Film Europe)

(více)

Recenze (339)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladé dievča si prichádza splniť svoj sen o modelingovej kariére do Los Angeles. Samozrejme začína u amatérov, ale svojím šarmom a výzorom zaujme každého, kto sa na ňu pozrie. Jej krása však nemusí byť len výhodou. - The Neon Demon bol velmi očakávaným a hrubo propagovaným hororom v roku 2016. Mňa však témou velmi nezaujal, keďže som človek, ktorý by najradšej nosil tepláky 24/7. Technickému spracovaniu sa toho nedá vela vytknúť. Perfektná hudba s pôsobivým soundtrackom, schopná kamera a parádna práca so svetlom, make upom a neónovými svetlami sú asi najpôsobivejšou zložkou tohto diela. Trochu zaostávajú herecké výkony a mne osobne vôbec nesedel výber hlavnej herečky. Celé je to zamerané na ňu a človek sa o nej takmer nič nedozvie a to nie je jediným problémom v scenári. V móde sa vôbec nevyznám, ale kostýmy mi prišli zaujímavé, takže ako nestranný človek v tejto oblasti prácu kostymérov chválim. Tvorcovia zrejme nevedeli, či sa majú ubrať priamou cestou k divákom hororu alebo si nechať otvorené zadné dvierka pre miernejšie cielové skupiny, takže ako fanúšik hororu som sklamaný, pretože to mohla byť technicky perfektne spracovaná jazda, ktorú si po tom dlhom čakaní a zatracovaní tohto žánru všetci zaslúžime. Velkou škodou je to, že rating R tu je kvôli iným veciam ako poriadnemu gore. + herec z Knock Knock + herečka z The Curse of Downers Grove a Pride and Prejudice and Zombies + herec z Ratter + herec z Wrong Turn ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nicolas Refn je ideální režisér pro natáčení efektních podívaných, kdy dokáže diváka rafinovaně bombardovat atraktivními vjemy. Jeho talent by se skvěle uplatnil při natáčení reklam a klipů, ale i určitých kategorií žánrových filmů. Kultivovanou erotiku by zvládl bez mrknutí oka - kdyby ovšem diváka a s největší pravděpodobností i sám sebe nechtěl přesvědčit, že je předurčen pro svět velkého umění. Volí proto pro své cíle neadekvátní filmové prostředky, objevuje banální, všeobecně dostupné pravdy a pokouší se kamuflovat hloubku tam, kde přešlapuje v brouzdališti. Škoda, se svým renomé by neměl problém přemlouvat přední charakterní herečky, aby se v zájmu Múz svlékly. V téhle afektované, protahované póze se ale Refn stává otravným. 30 % mu nadělím za zúčastněné dámy, a to ještě může být rád, že mám vstřícnou chvilku a mhouřím nad tou zoufalostí oči, až to bolí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

AMER, BERBERIAN SOUND STUDIO, HIGH-RISE, NEON DEMON... to všechno jsou filmy režisérů, kteří by podle mě měli točit videoklipy, ale rozhodně ne celovečerní filmy. Protože jakkoli jsou jejich filmy audiovizuálně úchvatné, stylové a atmosférické, tak jsou k nepřežití, protože čím méně je tu děje, o to delší jsou jednotlivé záběry. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když si krása a nevinnost k sobě pustí šelmu prázdnoty, povrchnosti a závisti, čeká na ně smrt. Může banalita obsahu a pozérství formy zrcadlit svět, v kterém se vše odehrává? Publikum polarizující Dán opět uchvacuje obrazovými kompozicemi v elektromagnetickém poli Martineze; nekrofilie, chutné bulvy, výtoky z genitálů a muži v pozicích křoví zase zajišťují bučení nepřipraveného obecenstva. Baví mě, jak místní elitní hoši házejí vyprázdněnými manýrami a pubertálními provokacemi, ale zase jsou u Refna mezi prvními na značkách. Čekali jste snad něco jiného? Chápu vás, mám to tak u Rolanda Emmericha. Beauty is Vicious. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vždycky pobavi chytráci, kteří melou něco o manýře a provokacích, načež přikvačí 50 idiotů bez názoru, aby to neobratně zopakovali. Asi v přesvědčení, ze když to podobně jako hradní žumpa budou opakovat, stane se to faktem a pravdou zakryvající jejich ubohou diváckou demenci. Ale cajk, závěrečných 45 minut je každopádně to nejlepší, co letos někdo mrsknul na plátno. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Podľa očakávania sa na to dobre pozerá, režisérov hypnotický audiovizuálny štýl nechýba a malým prekvapením bolo, že modelky hrajú presvedčivejšie než niektorí hereckí „veteráni“ (áno, Keanu Reeves, hovorím o tebe). Necelé 2 roky starý, nenápadný, tematicky spriaznený a obsahovo plnší STARRY EYES sa mi však pozdával oveľa lepšie, nehovoriac o tom, že narozdiel od Neónového démona nebol tým (údajným) hororom iba vo finále. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že to raz príde. Nicolas Winding Refn sa v posledných rokoch našiel a tak vlastne od Valhalla Rising točí jeden vydarený film za druhým, ktorým nechýba nielen perfektný audiovizuál, ale aj zaujímavá umelecká vložka a nejaké tie amorálnosti, ako brutálne násilie, alebo aj trochu tej zvrátenosti, ale vždy len v inteligentnej podobe. No predsa len ani z jedného som nebol úplne nadšený, každému k dokonalosti chýbalo niečo, čo som napríklad našiel v niektorom z tých ďalších a tak som len čakal, kedy sa dočkám toho dokonalo vyváženého filmu a stalo sa to práve teraz. Tématika modelingu ma síce vôbec nezaujíma, ale už som sa dávno presvedčil, že aj tá najmenej atraktívna téma dokáže v rukách schopných tvorcov vyniknúť, takže som sa jej vôbec neobával Prvá polovica ešte pôsobí tak relatívne nevinne, ale na moje prekvapenie mi to prišlo dejovo dosť zaujímavé, ten rýchly postup hlavnej hrdinky a zároveň závisť konkurencie ma bavil, no a následne sa začne do popredia viac dostávať tá falošnosť a plochosť, aká funguje v tejto oblasti, no Refn sa očakávane nezastavil len pri nej a dokáže teda poriadne prekvapiť, akých úchylných zvráteností sa tu dá dočkať, ale keďže je to očakávane podané tým rozumným spôsobom, tak mi to určite nevadí, práve naopak a až do konca to už len graduje. Takže tentoraz som si dostatočne užil aj príbeh, ktorý by mi aj sám o sebe vystačil na nadpriemerný film. Ale nezostane len pri ňom, forma je dokonalá a tak som si neustále užíval ten fantastický vizuál, perfektnú hudbu a vynikajúcu hypnotickú atmosféru, hlavne tie vystúpenia mi svojou pôsobivosťou až brali dych. Obsadenie ma len príjemne prekvapilo, Elle Fanning to zvládla výborne a sedela mi nielen v tej naivnejšej, ale aj suverénnejšej polohe, zvyšné ženské zloženie je atraktívne a charizmatické, bavili ma hlavne Jena Malone a Bella Heathcote a medzi mužmi, ktorí tu ale nemajú výrazný účel zase vynikajú Keanu Reeves, ktorý akoby pokračoval hrať Johna Wicka, ale aj Desmond Harrington, v ktorom som ale vôbec nespoznal toho sympaťáka z niekoľkých hororov zo začiatku tisícročia. Takže očakávania som mal vysoké, no Nicolas Winding Refn ich ešte o dosť prekonal, pre mňa je Neon demon jednoznačne jeho najlepší film, bavil ma po úplne každej stránke, nemám tu absolútne čo vytknúť. Opakované pozretia sú samozrejmosťou. 90% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Solidní a skutečně hodně ujetý film o nadějné mladé modelce (Ella Fanning). Nacházely se zde scény kdy jsem se opravdu hodně nudil, ale přesto má tento film poměrně poutavé kouzlo a z dlouhodobého hlediska na něj asi nikdy nezapomenu. Přikláním se tedy ke třem hvězdám. 55% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Namísto podívané ve stylu Suspiria Nicolas Winding Refn servíruje vizuální masturbaci bez vyvrcholení, která hraničí s totálním výsměchem. Neon Demon mohla být Black Swan letošního roku, ale nakonec je jen lacinou provokací sponsored by Gucci Première. Pozor na očíčka! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální žranice s fantastickými hereckými výkony (skvělý Desmond Harrington). Vnitřní příběhová linie je docela zajímavá, ale celkový děj nemá dynamiku. Winding Refn jako vždy nikam nepospíchá, bohužel svět modelingu nenabízí žádnou akci, která občas popohnala dopředu Drive (tak i místy Jen Bůh odpouští), pointa je poměrně jednoduchá, ano bizarní, ale pořád jasná a celek se tak nedá obalit do intelektuálních cvičení o významu jednotlivých scén. Hlavní problémem je krom tradiční odtažitosti délka. A protože ten film musíte vidět, už kvůli oblizovačce mrtvoly a vizuálně vytříbenému komponování obrazu, budete muset bojovat s diváckou únavou, protože Neonový démon nemá duši. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

And the winner is Natasha Braier, Cliff Martinez a Nicolas Winding Refn ako režisér. A Elle... s obvious dôvodov. And the looser is Nicolas Winding Refn ako storyteller. Je to hypnóza, strašne dobre sa na o pozerá, pre fotografov a kameramanov krásny štúdijný material na tému svetlo, farby, kompozícia za relatívne malé peniaze. Príbehovo je to postrelené do nohy a pomaly to kríva k záveru, ktorý nastal asi tak o pol hodinu skôr ako by sa žiadalo. NWR strašne artovie a to je škoda. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ok, zjevně šílený Winding Refn se mi občas, jako u minulého filmu, do vkusu trefí, ovšem nyní mi už přijde, že moc přehání. Ta stylizace do červených a veskrze nepříjemných neonových barev je pořád úchvatná, násilí se ovšem nyní opodstatnit nepodařilo. Ač jsem byl u Jen bůh odpouští spokojen mnohem více než většina lidí, tenhle kousek si asi zopakovat nepotřebuji...5,5/10 PS : Keanu Reeves is the World's Biggest Asshole! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nicolas Winding Refn si spôsobom spracovania ide svoju vlastnú "Stand Up Show", ktorú dookola neustále opakuje, pričom ako by nepoznal príslovie: niekoľko krát opakovaný vtip - nie je vtipom. Kým bol pre mnohých divákov snímok "Drive" doslova vrcholom blaha, Ja som (dodnes neviem PREČO) dosiahol orgazmus pri "Only God Forgives". Takmer 3/4 snímku bol pre mňa Neónový Démon obyčajným prepadliskom do sveta afektovaných jedincov zo sveta "Gucci-ho a Versace", no a popravde, nebyť jednej z posledných scén, človek by bez zábran prepadol pochybnostiam, či sa v skutku jedná o horor, alebo len o akúsi prezentáciu prejavu homo-lesbo hrádok v biznise s handrami, ktorému sa smelo mohol vyhnúť. Bohužiaľ, toto mi napriek dokonalému soundtracku či vizuálu nijak mimoriadne nesadlo, no čert nikdy nespí - Vás si ten paroháč možno osedlá - 55% ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Modelky jsou jako přes kopírák, alespoň je tak vnímám. Ovšem Jesse je jiná. Nesmělá, éterická bytost s vrozenou krásou a nevinnou duší. Přišla aby poznala samu sebe a ochutnala slast úspěchu. Obojí se jí dostalo vrchovatě, ale sláva většinou bolí a zářivá hvězda může brzy pohasnout. Uchvátil mě Refnův vizuál i herecký výkon Elle Fanning. "Oči vidí jen to co je zřejmé, nemají schopnost předvídat." ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Jdi se zahrabat Refne. Už OGF bylo divný, ale aspoň zajímavý, tohle už je jenom totální póza. Nevadí mi úlety, ale potřebuji aspoň vzdáleně tušit co mi chce režisér říct. Sorry, ale nedokoukáno... Nešlo to.0% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

NWR natočil těžkotonážní psychedelickou haluz, která se možná navenek prezentuje jako šíleně drahý a přeplácaný drama, přitom si ale po celou dobu zachovává svůj osobitej nezávislej ksicht. Čistě teoreticky mě to mělo štvát a umořit svojí drzou fetišistickou exhibicí, jenže mi to právě naopak hrozně sedlo skrze všechny ty zoufale dravý modelky oblečený v sexy zvířecích hadrech. Make-up jako zbraň, krása jako měna bez kurzu a nejnebezpečnější profesí je modelling. The Neon Demon je vykuchanej, mužství zbavenej Drive, do kterýho někdo zpátky místo vnitřností narval víc než štědrou dávku neonovýho slizu: během pitvy pak mozek tápe, ale oči se často nestačej divit. P.S. Dát tomuhle den po projekci Příchozích o stupeň lepší hodnocení doufám není důkaz divácký ignorance nebo zdenenerovanýho vkusu, nýbrž jasná známka počátku chronickýho voyerismu. Nevím, co je horší. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Miinule som rozmýšľal, že na wikipédiu napíšem definíciu, čo znamená tá moja povestná "nudná, pózerská artová pi*vina". Namiesto toho tam však asi iba hodím link na tento film. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejraději bych Refna vzal něčím po hlavě. Snímek jen tak z hlavy nedostanu, protože má dokonalý vizuál, hudbu, scény. Bohužel přestože jsou scény parádně natočeny, nasvíceny a herci obdařeni ideálními dialogy, problém je obsah těchto scén. Prostě film, který je ve své podstatě odlidštěný až na samý okraj únosnosti a umění natolik dokonalé, že mu není rovno. Příběh ovšem sedne asi jednomu člověku z 10. Refn by se měl vyloženě vysrat na filmy s podobnou tématikou a zase jednou natočit něco co by se aspoň trošku příběhem podobalo Drive. V mých očích je to neskutečná škoda, že někdo kdo má největší talent v dnešním filmařském světě vyplivne takovou Lynchovskou podivnost. Minimálně v jedné scéně se mě opravdu neudělalo moc dobře. Jinak o horor se nejedná ani náhodou a písnička Waving Goodbye na konci je neskutečná. 50% ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Po kom půjde Neonový démon?

Po kom půjde Neonový démon?

06.02.2015

Dánský režisér Nicolas Winding Refn (Bronson, Barbar) si řádně nakopnul kariéru s Drive. Jeho předloňský film Jen Bůh odpouští ale naopak všude vyhořel, takže Refn o mainstreamovější pozornost opět… (více)

Refn si vyjde s mrtvými

Refn si vyjde s mrtvými

16.06.2014

Nicolas Winding Refn si po rozporuplně přijatém thajském výletu Jen Bůh odpouští vybíral mezi několika projekty a teprve před pár dny došlo k oficiálnímu potvrzení, že jeho následujícím filmem bude I… (více)

Reklama

Reklama