Reklama

Reklama

Vlčí hory

Trailer

Obsahy(1)

S příchodem noci se do lesního porostu starého jako svět sám vkrádá éterická mlha. Horami se ozývá pravěké vlčí vytí. Další a další vlci se přidávají. Zubr dole v údolí se prudce otočí, jelen rychle mizí mezi stromy a bobr plave do bezpečí svého úkrytu. Jen medvěd klidně čeká v tiché předtuše, že by si mohl z vlčí kořisti kus urvat. Tohle je příběh o jednom z posledních divokých koutů přírody v Evropě, krajině dříve známé jako Vlčí hory, kde má každý tvor svou vlastní úlohu ve věčném koloběhu života a smrti. Zkušení slovenští filmaři putovali tři roky křížek krážem horami a lesy Východních Karpat a v regionu, který se rozprostírá na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny pátrali po éterických vlcích i jiných výjimečných zvířatech společně žijících na tomto území. (TV Prima)

(více)

Recenze (50)

whack 

všechny recenze uživatele

Nádherný, pokorný film, z ktorého žiari pozitívna energia a nádej pre lesy. Ukázať ľuďom krásy divočiny je ten najlepší spôsob ako im priblížiť myšlienku ochrany prírody a rozšírenia bezzásahových území v lesoch. 500 dní odhodlania a lásky k prírode vidno na každom zábere a komentári. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pocta prirodzenosti, nezasahovaniu a prostému obdivu voči tomu, čo príroda pozornému pozorovateľovi prináša. Pocta nenásilná, obdivná. Bez potreby prirodzené prírodné spoločenstvá meniť, s potrebou ich pred nezmyselnými zásahmi chrániť. Medvede, vlky, zubry, bobry, jelene, srnce. Okrem toho sovy, ďatle, rybáriky, bociany čierne aj biele. Všetky tieto vtáky a zvieratá v objatí nádherných lesov a močiarov. Apel na zachovanie pôvodných lesných spoločenstiev vyznieva, ukázaním ich krás divákovi, prirodzene a pútavo. Vytvorenie rozsiahleho nezásahového územia Vlčie hory je dozaista podnetná a nasledovania hodná myšlienka. Dokument cieľovo zameraný na podporu vzniku chráneného územia mohol byť trochu konkrétnejší. Či už o projekte samotnom (absencia týchto údajov je ale čiastočne ospravedlniteľná faktom, že propagačný dokument by mal prioritne zaujať nezvyčajne nakrúteným prirodzeným obrazom prírodných krás), alebo aspoň o niektorých zvieratách a vtáčikoch, ktoré do vetra nadšene zvestovali svoje piesne plné zážitkov z putovania oblohou. Žiaľ názvy mnohých z nich ostali nepoznané, lebo neokomentované či aspoň nezaopatrené príslušným, hudbu nerušiacim popisom. Chýbajúce popisky by do istej miery nahradili opakované zábery prechádzajúcich zvierat cez rieku. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dokument má smysl pro detail, je zkoumavý i nádherný zároveň. Říkal jsem si, jaká škoda, že něco podobného nemáme u nás. Způsob, jakým je to natočeno, je něco tak krásného a úžasného, až dech se tají. Jednoduše řečeno, nešlo tak intenzivní zážitek odbýt pouhými pěti hvězdičkami. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celý film dostupný na youtube. Náhodou som na to natrafil v tv a už som od toho nedokázal odtrhnúť oči. Slovenský dokument Vlčie hory v sebe nesie tú magickú atmosféru, ktorá vás chytí pod krk a už nepustí. Krásne prostredie na poľsko-slovensko-ukrajinskej hranici je plné života akoby sa tu zastavil čas a ostal tu kus prírody, ktorú človek svojim zásahom vôbec nepoznačil. Nádherné zábery a úžasne pulzujúca hudba od A. Popoviča vytvára magický celok. Stačilo postaviť zamaskovaného kameramana na breh rieky San a pred očami sa zrazu premávali stovky zvierat. Názov síce láka na vlkov, ale tých sa kamerou podarilo zachytiť podstatne menej ako si tvorcovia želali. Tých, ktorých sa zachytiť podarilo ma svojou veľkosťou veľmi neprekvapili. Tu nie sme na Aljaške a statného vlka stretnete len veľmi ťažko. Film dokazuje, že i doma máme klenoty len ich musíme sebavedomejšie predať. Film v rámci žánru dokument - 100%. ----------------- PS. Ako malý chlapec som bol u rodiny v dedinke Kolačkov okres Stará Ľubovňa. Prišiel sused poľovník, že zastrelil vlka, či sa nechceme pozrieť. A to bol teda kus. Bol som síce malý zasran, ale nevládal som mu dvihnúť hlavu zo zeme. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný dokument od východních sousedů o jedné z mála posledních divočin v Evropě. Asi bych netvrdil že poslední, protože leckde se bude divočina v malém jistě vyskytovat - minimálně třeba v Rumunsku, ale to je to nejmenší. Působivé je především natáčení v povodí řeky San v polské části hor. Množství zvířat, co se dokáže najednou uprostřed řeky sejít, připomíná nadneseně záběry z Afriky. A i když se tvůrci honí především za vlky, zaujmou zubři, jeleni, divočáci a překvapí medvěd. Do toho se jako drahokam mihne ledňáček, objeví se kuna, liška nebo bobr. Některé záběry z nitra lesa, topícího se v mlžném oparu probodávaném slunečními paprsky, jsou pastvou pro oči. Nejen pro milovníky přírody povinnost. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Úprimne, som týmto dokumentom fakt sklamaná. Nechcela som to v slovenčine v prvom rade, ale slovenské titulky k tomu neboli takže smola pre mňa. Rozprávač znel ako niekto, kto prednáša smútočnú reč na kare. Nie vlastne ani to nie, lebo z toho rozprávania nešli žiadne "emócie", nemá tam plakať alebo sa smiať ale trošku života do toho umierania by nezaškodilo. Dokopy tam nič neukázali (niekedy zas až moc navyše, neviem ako vy ale na penis zubra sa mi príjemne nepozeralo a myslím, že ten záber tam nemal čo robiť) nič zaujímavé, to že tam oni nemohli niekoľko týždňov zachytiť vlka ma vôbec nezaujíma tak to mali postrihať a dať tam vlkov keď ich zachytili a nie ukazovať ich natiahnuté tváre zničené nedostatkom záberov vlkov. Mám rada dokumenty o zvieratách ale videla som jednoznačne lepšie dokumenty zo Slovenska. Je to proste sklamanie. Ale aspoň, že tam bola kunička a melónikové prasiatka a môj milovaný kuvičok. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Podobne ako pri STRÁŽCOVI DIVOČINY dokážu tvorcovia otočiť fakt, že namajú veľa zázračných záberov vo svoj prospech. Filmu trochu vadí jeho snaha o zabratie čo najväčšieho územia a nabalenia čo najviac tém (ale keďže išlo o karpatský projekt, je to asi pochopiteľné). Príjemný dokument, ktorý by však zniesol hutnejší, resp. konkrétnejší obsah... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jsem maličko sklamaný, protože jsem čekal, že to bude stejně geniální jako Strážca divočiny. Nicméně nelituji koupě DVD. Výborné snímky zubrů a zase jeden poctivý a nearanžovaný přírodní dokument. Maličko mě sklamala kvalita slovního doprovodu. Stručně: Je to kvalitní dokument, ale světové třídy jako Strážca divočiny nedosahuje. 91 aktuálních % na ČSFD je podle mě silně přeceněných. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Viděno na Nat Geo Wild, česky dabované (našla jsem zde výhrady k sk dabingu a scénáři...) a opravdu překrásný dokument! ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som znovu skutočne žasla. Prekrásne a veľmi profesionálne natočený dokument z prostredia, kde ešte ľudská ruka nestihla napáchať nenapraviteľné škody. Preto uvedie do úplne iného sveta divočiny a lesov, než na aký sme bežne zvyknutý. Do sveta, ktorý bol kedysi normálny a bežný, ale dnes je krehkou vzácnosťou, ktorú musíme veľmi úzkostlivo chrániť a ctiť. Nádherné zábery sprevádza veľmi príjemný hlas komentátora s o nič menej zmysluplným textom. Len mňa zabolelo srdiečko pri predstave, že ak neotvoríme oči, bude aj táto dychberúca krajina čoskoro len akousi mlhavou spomienkou v našich vyprahnutých dušiach. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka Slovenska, tak je to nádherné obrazovohudobné dielo s citlivým prístupom k filmovaniu kvôli zvieratám a ich peknými zábermi v ich prirodzenom prostredí o ich správaní. Avšak, čo sa týka sveta, tak to nie je významné dielo. Chýbajú mapky, popis krajiny a jej osobitostí. Síce som nečakal, že niekto podrobne popíše život jednotlivých tamojších zvierat, no čakal som niečo viac ako základné informácie. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Budu zcela upřimná, když napíšu, že jsem čekala víc. Ne jen s takovým hodnocením a dokumentaristou v hlavní roli jsem nabyla takového dojmu, že půjde o úchvatné záběry a poutavý komentář. Nooo... záběry by byly, ale ten komentář mi nebyl příjemný. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Relaxační krásný dokument divoké nedotčené přírody plném zvířat, ale téměř bez vlků kvůli nimž jsem ho chtěl vidět. Zde jde asi jen o název místa. Více se mě líbilo Vlčí putování. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa a dočkal som sa. Kvalitný špičkový dokument zo slovenskej produkcie. Bez umelého lákania zvierat je to omnoho ťakšie, ale trpezlivosť sa vypláca. Našlo by sa aj niečo čo by som mohol vytknúť, ale dobrý pocit z filmu mi to nedovoluje:). Bodaj by bolo takýchto dokumentov zo slovenskej prírody viacej. 5* ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Příjemný a pozitivně naladěný dokument o životě vlků na severu Španělska, kde se můžete dozvědět pravdu o těchto společenských lovcích. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný dokument so zaujímavou vizuálnou stránkou. Farby sa mi zdali trochu presaturované, ale vyzeralo to nádherne. Zdalo sa mi však akoby bol obraz dodatočne orezaný z pomeru 4:3 na 16:9, čo v niektorých záberoch narušilo kompozíciu. Dokument obsahuje zaujímavé a z časti jedinečné zábery, má výbornú atmosféru ktorej dosť pomáha vhodne zvolená hudba. Chýba však hlbšia informačná hodnota, v takomto stave je to v podstate iba zostrih z 500 denného výletu. Pokojne to mohlo byť dlhšie. Každopádne aspoň vizuálom a atmosférou sa to celkom dobre približuje eltinej dokumentárnej produkcii BBC. 80 % ()

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama