Reklama

Reklama

Kletba

  • USA The Curse (více)

Na farmu dopadne podivný modrý meteorit, který ale přináší jen zkázu pro vše živé. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

tron 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatková nechuťárna zo zapadnutej americkej farmy, čo je pre hororový žáner veľmi vďačné, atraktívne a z pohľadu Európana zaujímavé prostredie. Dosť tomu bohužiaľ ubližuje nič-moc scenár, výrazná béčkarskosť (v podstate všade, úplne všade) a hrozný kasting. Hlavnú postavu hrá Will Wheaton (alterego Stephena Kinga z o rok staršej báječnej kultovky Stand By Me) a iba on v kastingu stojí aspoň za niečo. Ostatní sú banda nesympatických kreténov. K tomu plno červov, hnisov, humusov a hnusov. Film produkoval kultový taliansky kráľ gore a splatteru Lucio Fulci, takže sa nie je čomu čudovať. V zabudnutej snímke si po Willovom boku zahrala jeho ségra Amy a v rokoch 1989 a 1991 prikvitli dve ešte zabudnutejšie pokračovania. Išlo o režijný pokus nič-extra-herca Davida Keitha alias otca Drew Barrymore v kingovke Podpaľačka. Davidovi to bohvieako nešlo, ešte o rok neskôr nakrútil jeden film a potom s réžiou nadobro skoncoval, čím nám urobil službu. Ďalšou zaujímavosťou je, že snímka je oficiálne inšpirovaná poviedkou H.P. Lovecrafta (konkrétne mojou obľúbenou Farbou z vesmíru, neoficiálne s ňou ale v skutočnosti bohviekoľko spoločného nemá). Nuž, tento film je proste zaujímavými len svojím zákulisím. Nie tým, aký je. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Že kontaminovaná voda dokáže bejt pěkná svině, se přesvědčíte v tomhle sympatickém hororovém sci-fi béčku, které svou atmosférou připomíná jiné podobné snímky, například o rok mladší The Blob. Ani ne tak námětem (meteorit, co s sebou přináší hrozbu pro lidstvo v podobě slizu), jako spíše samotným zpracováním. Ta zlatá léta jsou zde opravdu cítit snad z každého políčka. Kladné a záporné postavy jsou tu jasně vytyčeny, mladému chlapci - krom jednoho doktora - opět nikdo nevěří, a do toho nám tu místy hraje balíkovská country hudba. Kletba se ale oproti Slizu bere docela vážně, takže humoru si moc neužijete. Ještě aby jo, když film je podle povídky Barva z kosmu mistra H.P. Lovecrafta. Více v mé recenzi zde: http://www.studna.net/filmy/1002/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Adaptace Lovecraftovy povídky zakončená poměrně pustošícím finále zcela naplňuje definici „co se stane v osmdesátkách, zůstane v osmdesátkách“.. Senem vonící casting, ve kterém vyčnívají bigotní despota v lacláčích a jeho vyžraný synek ve fotbalovém dresu, zlověstná hudba narušovaná obskurním bendžem, docela obstojné masky a dvě opravdu děsivé scény. Ta první, snímaná ze spodního úhlu, když táta nese v náruči kontaminovanou maminku do sklepení a ještě před tím příčina toho všeho, chtíč a smilstvo se zpoceným primátem od rumpálu. Chápu, že suché housky k snídani neznamenají, že bude suchý i klín, ale pak se nedivte božímu trestu! Přiznejme si, že bez vyšinutého pana Cage ty barvičky z vesmíru nějak blednou.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na zem dopadá meteorit z vesmíru, ktorý kontaminuje okolitú zem i vodu v priľahlých riekach či jazerách. Mimozemské baktérie sa tak ľahkým spôsobom infiltrujú do tiel zdravo stravujúcich sa vidiečanov či množstva zvierat. Odstupom času tak všetko živé mení na ... "Béčkové" sci-fi s hororovými prvkami, ktoré síce nijak nevystraší, ale zároveň ani nesklame. Masky vrátane gore miestami slušné, takže z tohto pohľadu "The Curse" splnil svoj zámer. Slabšie 3 hviezdy - 55%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

80.léta přinesla množství pozoruhodných filmů a Kletba je jedním z nich. Ne že by námět byl nějak originální ( Blob, Creepshow, Kmen Andromeda aj.), avšak je poctivě zpracován. Fanatický pánbíčkář drží rodinu zkrátka (svoji část i druhou nevlastní), a když pohroma udeří jako smrtící obří pěst, hledá vinu všude okolo, hlavně na své ženě, nikoliv u sebe. Zmar farmy je věrohodný - červivá zelenina, ovoce, zvířata (mimochodem ty slepice oškubali kvůli natáčení?). Vydařené masky a velmi dobré speciální efekty připomenou, v čem jsou ty počítačové stále nedokonalé. Déšť červů a brouků, krev, sliz, mlha, záře, otřesy půdy, devastace, zkáza... Napínavé, nechutné, varující. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má dosť pomalý rozbeh, ktorý pretrvá aj dlho potom, čo dopadne na zem meteorit plný akejsi čudnej brečky. Zhruba od polovice sa to však už začne podobať na hororovú klasiku 80. rokov, žiaľ častejšie s negatívami ako pozitívami. Záver bol najlepší, prišlo aj na niečo málo gore a masky boli tiež fajn. Celkovo film nepoteší, ale ani neurazí. 55/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slabé. Rozjezd se táhne jako sliz z meteoritu spadlého na dvorek nesympatických vidláků, jimž od začátku nějakou tu vesmírnou mutaci vyloženě přejete. A ani zbytek snímku nedokáže vybudovat takovou gradaci, aby to dokázalo člověka nějak zaujmout. A táhne se to i ve finále. Ona sice předloha H.P. Lovecrafta je velmi nosná a mezi producenty filmu můžete objevit jméno Louis Fulci (ano, jde o TOHO Fulciho), takže by se mohlo zdát, že film byl v dobrých rukou, ale hlavní tvůrčí aspekty byly ponechány amatérům - scénář má na svědomí David Chaskin, který předtím napsal jen druhý díl Noční můry z Elm Street (což je zaručeně nejhorší díl celé série a trestuhodně špatný snímek) a režijně film zaštítil herec David Keith, pro nějž toto byl režijní debut (a to nijak slavný). Prkenné herce ani zmiňovat nebudu. Ale aby v roce 1987 byly speciální efekty tak chudé, že je zřetelně vidět drát připevněný k maketě meteoritu, to je poměrně velká ostuda, která by byla omluvitelná naposledy tak v 50. letech. Naprosto neuspokojivý horor po všech směrech. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Zavítáme do vidlakova mrknout na život pobožné divně zředěné familie, kde je sex hříchem a housky od manželky moc suché. V hl. Rolích syn, matka, dcera, fackujici nevlastni fotr, syna šikanujici syn nevlastniho fotra a chlivnik, který neodolá matčinymu krku.. toto velmi napínavé rodinné drama se bohužel přeruší náhlým pádem asteroidu, který znečisti vodu a lidem ztoho začne růst jeden bedar za druhym na xichte, až ztoho maj na držce celudytydu. Všichni začnou tak nějak šílet a vznikne menší rodinná šarvátka nakažení držky versus nenakažení jednotlivci..Celý se to ale táhne jak smrad, až me to neoslovilo..taky mam bedary, takže mě to ani nijak nedojalo. Hudba mistama brnkačka na kytarku aka walker texas ranger a ke konci už to chytlo takovej ten solidní 80s beat do toho postupnyho vyvražďováníčka na konci, který mě i celkem na pár sekund chytlo. Během sledování jsem zjistil, že to ma další dvě pokračování..to je pěkně v prdeli...dnešek bude dlouhej. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pohodové osemdesiatkové sci-fi hororové béčko, prinášajúce trochu iný pohľad na mimozemskú inváziu. Dej pozvoľna graduje a s pribúdajúcimi minútami začne byť čoraz výraznejšia aj hororová stránka filmu. Dočkáme sa agresívnych psov, pomerne explicitného útoku posadnutých sliepok na malé dievčatko (čo v 80. rokoch nebola často vídaná vec, nakoľko deti bývali priamemu násiliu v hororoch zväčša ušetrené) a k slovu sa dostanú aj filmoví pyrotechnici a maskéri, pričom hlavne na vizáži jednej pani odvedú dosť slušnú robotu... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Matka smilnila... a pak se zablesklo a z nebe spadl trest. Jestlipak si tohle pánbíčkáři pouštívali v kostelích, stejně jako Gibsonovo Ukřižování? Vcelku odsýpající jednoduchý příběh s dobrými maskami, tradiční osmdesátkovou atmosférou, nechutným otcem a skvělou matkou v podání Kathleen Jordon Gregory. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Tohle mě moc nebavilo. Vždyť se tam v podstatě nic neděje. Asi bych se neměl koukat na osmdesátky, respektive dát si od nich pausu, podobných filmů v těch letech vznikly mraky. Pro B fandy určitě dobrý flák. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tohle mě udělalo vážně radost a opět utvrdilo v tom že 80´s jsou prostě nejlepší :) Výborná atmosféra, super zápletka, dobře zvládnuté efekty, povedené masky a pěkně slizcí záporáci....no a ani ne v půlce filmu se to všechno pěkně rozjelo takže jsem se rozhodně nenudila. 75% ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

"Malé farmy vymierajú," - povie jedna z postáv, a hoci to vo filme nie je vinou agrárnej politiky vlády, narážka na ňu je evidentná. Kliatba sa spočiatku zdá byť niečím iným než v skutočnosti je. Zachovalá vdova sa z núdze opäť vydá za bohatého, ale škaredého a starého farmára, ktorý je náboženským fanatikom a navyše má debilného tučného syna. So svojím malým synátorom je utláčaná. Neukojená manželka si nájde mladšieho milenca a vo chvíli, keď ju prikrýva chlpatým chrbátom, dopadne neďaleko farmy metorit. Príbeh sa pohne iným smerom, no komplikované vzťahy svojím spôsobom pokračujú. Aj tak je to už úplne iná káva: zvieratá útočia na ľudí, ľudia ubližujú ľudom, nákaza sa šíri a zabíja a ja za ten svet neviem, čo mohlo byť zaujímavejšie, či ten ľúbostný trojuholník alebo vzájomné lynčovanie. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Dialógy mi trhali uši, postavy sa chovali sprosto a detinsky. Film sa dosť vliekol a jeho rozbeh som zaznamenal asi v 50 minúte a práve tam to konečne roztočil. Aj keď logika v tomto filme bola, ale slabá, film disponoval niektorými dosť vypätými momentami, ktoré tomuto filmu zaručili tú 4*, lebo herecky to tiež nebolo bohvie čo, ale aspoň mal niekoľko pútavých scén. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

"V jednu letnú noc na miestnom zapadákove to prišlo z vesmíru." Ľudia nevedeli čo to je, až po kým sa z obrovskej žeravej gule nevykukľala nákaza, ktorá sa rozšírila po celej farme a napadla zvieratá, vodu, aj ľudí a celý dom u farmára. Vyzerá to, že to bude posledná noc, a keď sa chcete ešte dožiť rána, musíte robiť to čo máte a najmä nepiť vodu z vodovodu, drží sa to totiž v tej vode. Kliatba pôsobí grotesknou víziou v niekoľkých pasážiach filmu, a môžte sa tak tešiť na pár zaujímavých a pre niekoho možno vtipných scénok. Prečo ľudia ale nenávidia tento film? Možno má nejaké nedostatky. David Keith není nijak veľký režisér, akým je Carpenter, alebo Fulci, ale dokázal z B-čka dostať všetko čo sa len dalo a už len kvôli tomuto faktu si umňa tento režisér získal rešpekt. Nechápem tak nízke hodnotenie, čo sa každý zbláznil? Pre niekoho to možno je B-éčko, ale umňa si tento film určite zaslúži vyššie hodnotenie, už len preto, že to vychádza z Lovecraftovej adaptácie, alebo aj preto, že sa to podobá na novšiu verziu Cabin Fevera, ikeď s príbehom to nemá nič spoločné, akurát tak dejom a dusnou atmosférou, ktorá vrcholí každou minútou. Našli by sa aj menšie chyby, ale ak ich prestanete vnímať a sústredite sa iba na film, na rok 1980, určite nebudete sklamaný. Protestujem a hodnotenie dvíham na plný počet, ľudia spamätajte sa už. Kadejakým chujovinám dáte plný počet, ale klasike iba to málo 100 percent. Navrhujem, aby ste ignorovali väčšinu hodnotení, pozrite sa na film, a vyrobte si vlastné rozhodnutie, či je to dobré alebo zlé. Nuda ma počas filmu nezastihla, všetko bolo vpohode od začiatku, až po koniec. PS: Existuje tu podobnosť s neskorším Russelovým filmom Sliz z roku 1988. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Hehe a proč by né. Horrorové filmy z 80tých let prostě mají své zvlaštní kouzlo i v dnešní graficky dokonalé počitačové době a právě třeba The Curse je tomu příkladem. Scénář sice není žádná slaďoučká medovinka a dokážu vám na počkání vyjmenovat hned několik jeho nedostatků, ale napětí i zvědavost, jak to celé dopadne mě u obrazovky držely až do úplného konce. Krom atmosféry stojí za pozornost i masky rozkládajících se těl, které byly přímo fantastické a opravdu z nich na pohled šla hrůza. Nečekejte však zase žádné krvavé orgie, protože herců kteří by dobrovolně položili svůj život zase tolik není a tak se to na nože ( v tomto případě spíše vidle ) rozjede až v útlém závěru, který mě mimochodem nakonec dosti zklamal. Hodnotit proto jinak než-li průměrem v tomto případě není snad ani možné a tak i má konečná známka musí být jednoznačná... ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Wesley Crusher chvíli před tím, než nastoupil na Enterprise D a ufrnkl do vesmíru.;-) Special quest star...jeho sestra, která hraje....jeho sestru. Ty jeho 2 vulgarismy za to stály. To by v TNG říci nemohl, hehe. Docela jsem si byl jist, že to nebude více jak za 2 (po nedávné zkušenosti s pseudo Lurking Fear) ale 2.pol. ve které bylo překvapivě vícero prvků z jisté HPL povídky, už poskytla slušné množství, ohyzdností, slizu apod. Dokonce jsem občas přepnul samovolně na psychologický mód a zapoměl, že sleduji B horror z 80tek. To se týká pouze scén s synem a matkou, která to chudina, odnese jako první a já jsem se do něj dokázal vžíti. Wheaton i na malém prostoru v těchto scénách (zvláště závěrečná, kdy ji vidíme už ve značném stádiu rozpadu/rozkladu, díky Zackovi, který se ji pokusil v posl. zoufalém pokusu zachrániti, což by HPL asi ocenil, páč to bylo fakt FUJ) působil jako reálný syn a ne jen jako herec, který ho hraje. Claude Akins byl hnusný  (navenek i uvnitř) i bez závěrečné deformace, takže si nějaké změny skoro ani nevšimnete. Stejně tak jeho debilní tlustý vlastní syn, jehož sádelnatou prdel, si vychutnáte hned v několika scénách:-/ Pobavilo/znechutilo že i když má Nathan Crane vidle v zádech, ještě stačí fláknouti pořádný a finální lepanec Zackovi. Jako tolikráte předtím. Zajímavá skoro až biblická, destrukce domu a velké plus za doktorovu ženu, která mu v jedné (a až zločinně krátké!) scéně, předvede večerní malou show, ve které figuruje vonný olej a její nohy v černých lodičkách+nějaké to spodní prádélko. Vrrrr! A díky několika scénám v 1.pol., bych hned tak nějakou tu zeleninu asi nepozřel. Včetně nádherně červených jablíček s tajnou náplní. Tajemství šéfpěstitele z hvězdných dálav. Satanžel, většinu dobrých scén (i těch nedobrých) naprosto kazí ta debilní hudba, kterou o pár let později zkopíroval s větším úspěchem Cyborg a The Stand. Tady ta popcountry smíchaná se syntetickými sbory, působí jak pěst na oko. Holt, i pitomé 80tkové Béčko, potřebuje dobrou hudbu. To se nedá nijak ojebat. Na 1 kouknutí tedy mohu doporučiti, jak znalcům HPL, tak neználkům, kteří budou míti pochopitelnou výhodu v nesrovnávání s předlohou. Na závěr 2 věci. Nevím tedy zpětně, zda je dobře či ne, že HPL není nikde uveden, i když je tam dosti prvků na to, aby to byla přiznaná adaptace a pak, že by byla min. o třídu výš paráda, pokud by to bylo čb a max. tak v 50tých letech. Se stejným obsazením a dějem, byl šel klidně i na 4 a vážně uvažoval nad tím, že si to nechám. Otevřený konec je srandovní. ()

Reklama

Reklama