Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Islandské přízračné kriminální drama o detektivovi z Reykjavíku, který je vyslán do odlehlé komunity, kde má pomoci místní mladé policistce s vyšetřováním podivné nehody. Za nejasných okolností se v noci z útesu zřítil bagr, jehož řidič byl těžce raněn. Zasmušilý městský profesionál a ambiciózní policistka společně pronikají do složitého přediva místních vztahů a pověr. Během odhalování série záhadných úmrtí se vyšetřovatelé musí vypořádat i s vlastními démony. Atmosférický film, mísící prvky detektivky a mysteriózního thrilleru, těží především z drsné islandské krajiny a pověrčivosti místních obyvatel. Podle islandských pověstí sídlí ve skalních útesech neviditelní lidé, a když by někdo zkusil skálu porušit, způsobili by mu problémy v podobě různých nešťastných náhod. Centrem tohoto snímku je právě takový útes, který má být v rámci stavby odstřelen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Keby bolo v Útese viac typických islandských vplyvov a menej tých súčasných amerických trendov, mal by film o dosť inú príchuť. Aj tak nebol zlý, ja mám islandské kriminálky v obľube a trochu tej mysterióznosti im neškodí - napokon, skyrožrúti vedia, ako ju spracovať - no keď to všetko spravodlivo spočítam, pekné 3* postačia. (Pre info: IMDb to tiež uvádza ako seriál, resp. minisériu. Odvtedy to Islanďania evidentne zostrihali na film a ponúkli zahraničiu - preto sme u nás videli zostrihanú filmovú verziu). ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Islandská produkce tentokrát zmixovala "Šestý smysl" s "Kriminálkou Kolín" a ještě to trochu šmrncli mexickou telenovelou. Vznikla tak sterilní, předvídatelná a provinčností zapáchající televizní brečka, která navíc naproto trestuhodně nechala ladem mysteriózní nadstavbu. Jedinou kvalitou filmu zůstává, že Island je furt pěknej na oko. I když atmosférou to celé působí dost "neislandsky". Stejně tak se celý tohle drámo mohlo udát někde na břehu Mácháče. No zkrátka, když tam troll nikomu neukousne nohu, tak to není správnej severskej film, že jo, paní Vomáčková... (Obě hvězdičky si Útes vysloužil tak trochu mimochodem: Jednu za Dóru Johannsdotir, která sice neumí hrát, ale má zajímavej protáhlej ksichtíček ... a jednu za krásnou islandštinu). ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Čtyřdílný televizní seriál. Na ČT to asi bylo ve zkrácené formě, když to uvedli jako film. Hodnotím čtyři díly po cca 54 minutách, které jsem dala za jeden večer, jak to bylo napínavé. Bylo to docela zajímavě zamotané a trocha toho tajemna prostě k Islandu patří, stejně tak jako zamotané osobní vztahy včetně rodinných tragédií. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Trošku předvídatelná krimoška z Islandu není ani dostatečně temná a ponurá, ani dostatečně mysteriózní, hlavní hrdina není moc charismatickej a celé to působí tak nějak polovičatě. Jedna věc je na tomhle filmu zajímavá - stejně jako v "kultovním" seriálu Zločin je tu nesympatická policistka chovající se jako naprosto neprofesionální dylina. Na rozdíl od Zločinu je to navíc blondýna s poměrně nesympatickým ksichtíkem, což celou věc ještě zhoršuje. No asi je to severská tradice - a taky asi neznají Fargo :-). ()

Grossing 

všechny recenze uživatele

Špatně natočené, ale severská atmosféra tam přece jenom je, pěkné záběry krajiny také a proto dávám hvězdičku navíc. ()

Reklama

Reklama