Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejvýznamnější anglická průmyslová rodina 19. století zaměstnávala tisíce pracovníků ve svých pěti přádelnách bavlny na celém severozápadě Anglie. Quarry Bank Mill založil Samuel Greg jako důmyslný nápad pro využití síly řeky Bollin. Rodina plná protikladů si zakládala na své lidumilné pomoci sociálně slabým, ale za jejich zdánlivě laskavou dobročinností stál pouhý kalkul. Pravidelné vybírání sirotků z chudobince bylo jen cílené zneužití jejich bezmocnosti jako levné a tiché pracovní síly. Nesměli až do dospělosti opustit areál mlýna, ani požadovat plat. Denní příděl jídla jim servírovali do holé natažené dlaně, správce si vybíral mezi dívkami oběti pro své choutky a po každém provinění následoval tvrdý trest. Rozsáhlý historický archiv, čítající více než 20 000 dopisů, mzdové knihy, diáře, přepisy rozhovorů a deníky, které po sobě zanechali pracovníci a učňové z přádelny, inspiroval k rekonstrukci osobních dramat zpracovaných do televizní čtyřdílné minisérie. Jednou z obětí je i hrdinka Esther - nespoutaná rebelka s prostořekou pusou a bojovným odhodláním. Když se do mlýna nechá zaměstnat i progresivní mechanik s pohnutou minulostí Daniel, zdá se, že konečně přichází nová a lepší budoucnost. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (7)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vehementní protesty Gregových proti možnému zavedení desetihodinové pracovní doby pro nezletilé mi jak naprosto totožnou argumentací (snížení konkurenceschopnosti, nutnost propouštění a krácení mezd, protože bude nutné snížit náklady jinde), tak svým pokrytectvím silně připomínají nářky současných zaměstnavatelů nad zvyšováním minimální mzdy nebo nad tím (ó hrůzo!), že by snad měli zaměstnancům opět platit první tři dny nemocenské. Inu doba se mění, ale historie se opakuje a lidská povaha zůstává stále stejná... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tedy vůbec mě to nezaujalo ani nevtáhlo dovnitř. Přitom autoři měli k dispozici velké množství materiálů a dopisů ze skutečné události. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Výborná britská minisérie (1.díl - cca 47 min.), která je částečně inspirovaná skutečnými událostmi z tehdejších přádelen Quarry Bank Mill. Velmi smutné drama o úmorné a o otrocké práci hlavně mladých dívek a jejich zneužívání. Věřím, že kostra příběhu a dění, včetně závěrečného verdiktu zřejmě zhruba odpovídá skutečnostem a příběhy vložené do této doby, se mohly a nemusely stát, to záleží na divákovi samotném, jak si je bude chtít pro sebe interpretovat. Tvůrcům se podařilo dokonale vytvořit drsnou a ponurou atmosféru už i tím, že děj zasadili převážně do podzimního až zimního hávu. To kde spali, jaké měli podmínky v práci a jídlo, které se nedalo nazvat jinak než kejdou, působilo silně depresivním dojmem a když k tomu připočítám osudy mnohých dívek, které byly koupeny ze sirotčinců na tuto práci, ale i malého Tommyho, tak se vůbec nedivím, že se to celé nevyhnutelně vyvíjelo k jedinému možnému závěru. Nepamatuju si všechny ty sympatické postavičky s nelehkým osudem jménem, ale silně na mě působila nebojácná Esther se svou přítelkyní a nebo nekompromisní Daniel. Jediný, kdo mně nesednul do své role, byl asi Jamie Draven jako syn majitele přádelny. Silnější čtyřka a určitě stojí tahle minisérie za zhlédnutí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Seriál říznutý Rudou září nad Kladnem. Esther, těžce pracující v jedné řadě s muži. Teď už ale vážně. Tento seriál působí v kontextu současné televizní tvorby spíše výjimečně. Nebo ještě lépe řečeno. Podobné starší seriály v období normalizace o zápasech dělnické třídy plné sociálního útlaku se v takovém stereotypickém zobrazení natáčely i u nás. Jenomže na rozdíl od Textilky byly silně nasáklé komunistickou ideologií. Což bylo ke škodě věci. Tenhle mikrosvět chudobných holek z přádelny mě nadchl. Možná také seriál krapánek nějak svévolně či účelově zachází s fakty. Protože takhle to třeba ani nebylo, ale nutno uznat, že se na to dobře koukalo. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama