Reklama

Reklama

Jako malý kluk byl Louis pěkný sígr, jeho výhodou bylo, že před následky svých činů dokázal skoro vždycky utéct. Toho si všiml jeho starší bratr Pete, kterého napadlo, že by běžecký talent mohl využít na závodní dráze. Dotáhl to až do amerického olympijského týmu na hry v Berlíně v roce 1936, kde mimo jiných ohromil i Hitlera. O pár let později ohromoval jeho spojence jako člen posádky amerického bombardéru operujícího v jižním Pacifiku. Když během jedné záchranné operace jeho stroj spadl do oceánu, byl Louis jedním ze tří členů posádky, kteří havárii přežili. Víc než měsíc strávil v záchranném člunu, než ho zachránila kolem plující loď. Bohužel, ta loď byla japonská. Zamperini se ocitl v zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Už tak těžké podmínky k životu se Louisovi ještě zhoršily, když se jeho věznitelé dozvěděli, že je to slavný sportovec. Chtěli ho zničit, chtěli ho zlomit. Jenže on byl prostě nezlomný. (CinemArt)

(více)

Recenze (477)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela silné sdělení filmu nezanesené přílišnám patosem. Režijně slušné. *** Ve zkratce: Kdo přežije válku, vyhraje. ()

Erik7595 

všechny recenze uživatele

Jediná moja výtka smerujúca k filmu - pripadal mi film trochu chladne, pridať trochu viac emócií a tých emocionálne silnejších scén v druhej polovici, bol by som ešte spokojnejší. Na druhej strane je dobre, že sa film stráni prehnaného pátosu a amerického patriotizmu, čo hodnotím pozitívne. Stále ale ide o kvalitný režisérsky počin od Angeliny Jolie, ktorý je najmä do časti uväznenia Louisa do zajateckého tábora výborne odvedenou prácou, nečakane precízne a pútavo natočená biografická vojenské dráma. V poslednej tretine odohrávajúcej sa v zajateckom tábore akoby Angelinina režisérska ruka nebola tak pevná, takže posledná tretina trochu slabšia než predchádzajúce dve tretiny. Celkový dojem ale je rozhodne nadpriemerný a pre mňa doteraz absolútne neznámy Jack O´Connell uniesol svojím výborným hereckým výkonom celý film. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, celkově asi trochu delší, ale to je jeho jediná výraznější chyba. Scény na olympiádě, na moři i v zajateckém táboře mají svou sílu a výpovědní hodnotu a v konečném důsledku je mi i trochu jedno, jestli se to ve skutečnosti stalo stoprocentně přesně takhle. Vizuál filmu je příjemně dívatelný a obsah? I kdyby Zamperini zažil jen polovinu toho, co je ve filmu, tak je to borec nejvěči. Jsem rád, že právě takoví lidé se nakonec dožijí i po válce vysokého věku, aby mohli podat svědectví o svém životě. A ruku v ruce s tím jde i myšlenka na tisíce těch, kteří to štěstí neměli... ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Proč se tu na ten film tolik nadává, je pro mě záhadou. Kdo jej režíroval a napsal mu scénář jsem zjistil až po dokoukání a nijak to moje vnímání filmu neovlivnilo. Je pravda, že nemám tucha, jak Jolie svoje filmy režíruje a Coenovic jsem v tom taky dvakrát neviděl, ale že by tohle měl být „vypočítaný Oscarový kalkul plný patosu a znuděného výrazu hlavního herce“... Ne, nepřišlo mi to tak ani trochu. Přišlo mi to jako dlouhé úmorné období života jednoho chudáka a celý ten film tedy prostě je dlouhý a nijak veselý. Stížnosti na ztvárnění hlavních postav taky žádné nemám. Je to dobrý film. Nikterak asi výrazný či ohromující, ale dobrý a jako oslava jednoho statečného života funguje dokonale. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Film ma celkom bavil, hlavne ten zaciatok bol super, no vadilo mi ako velmi bol hlavny hrdina pasivny v deji. Iba sa "viezol". Kamera bola super a Angelina to celkom dobre aj zrezirovala. Herci ma tiez bavili, z dozorcu isiel strach, aj ked bol nejaky zzenstily. Mozno mi tam chybalo aspon kus Coenovskeho humoru, ked uz sa na filme podielali. Bolo to velmi vazne, a plne utrpenia - najviac ma bavila cast na mori a v zajateckom tabore. Od Tokia ale podla mna film stratil tempo, aj ked ani do vtedy to nebola nejaka jazda. ()

Danny88 

všechny recenze uživatele

Tako ako ma Angelina svojim filmovým debutom V krajine krvi a medu sklamala, tak ma teraz prekvapila. Dokazala že je nielen dobrou herečkou ale aj schopnou a nádejnou režiserkou, ktorá vie využiť potencionál silného príbehu! A tento film je toho dôkazom. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Příběh a hlavní hrdina by zasloužili deset hvězdiček, zpracování bylo bohužel nemastné, neslané, nechápu jak se AJ mohlo podařit do něčeho tak silného dostat tak málo emocí, když už to bylo jakž takž natočeno zručně. Škoda. Je to jako dokument bez špetky emocí, což je u takového snímku diletanství nejhrubšího zrna. ()

ashtangi 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jak by vypadalo hodnocení, kdyby se nevědělo, kdo je režisér. Podle mě mnohem lépe. To já se nebojím film ohodnotit lépe, protože si to zaslouží. Možná by mu prospěl větší spád, ale jinak to bylo hodně dobré. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Na Andželínu slušná práce, ale takovej Eastwood by tomu dal větší koule. Jinak s hlavním hrdinou se člověk sžije parádně a děj příjemně utíká. Zajímavé vidět samé neznámé tváře v tak velkém filmu. Je znát, že dolarama holka nešetřila. Scéna s kládou (levý horní roh plakátu) byla silná, to zase jó. Jen škoda, že reálný hrdina se premiéry nedožil, ale před ním klobouk dolů!!! 69% ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh, život ovlivněný válkou, skutečný hrdina. Je třeba, aby měl tento svět daleko více takových lidí. Aby mladí, kteří vyrůstají v našem konzumním světě, měli za své vzory takové hrdiny nezlomných charakterů. A ne Pokémony... ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle je příběh, který se musí líbit naprosté většině, minimálně ta úroveň motivace, kdy hlavní postava zvládne všechno a za každou cenu chce jít dál je obdivuhodná, navíc když víme, že se jedná o motivy podle skutečné události. A docela mě překvapilo, že je film točený hodně oldschoolově, je z toho cítit inspirace Ronem Howardem, což rozhodně není na škodu. Ale vadilo mi, jak to bylo celé roztahané, co funguje v první polovině už v té druhé připadá strašně zbytečné a zdlouhavé. Konec tím pádem přišel jako bezvýznamný a předvídatelný. Lepší 3* ()

Brunky 

všechny recenze uživatele

Žiadna veľká emotívna scéna ktorá by ma vtiahla do deju a mala by byť povinnosťou v takomto filme, a to nie len jedna...ďalej veliteľ japonského zajateckého táboru mi pripadal ako 15 ročny hanblivý chlapec, ktorý sa každú chvíľu rozplače(sranda, že Angelina bola v rozhovoroch konkrétne s týmto obsadením velice spokojná), z castingu ma takisto nemilo prekvapilo obsadenie môjho legendárneho herca ,,nesympatického Íra,, čakal som kde sa zas objaví a ono to prišlo...nie som presvedčený, že bolo dobrým krokom dať režírovať tento film Angeline aj keď ju mám rád. U mňa sklamanie.... ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Epické jistě ne. Jen dobře natočené, zahrané, atd. Emotivně však ne silné, ne vystupňované, ne uvěřitelné a ne poutavé. Jen jsem se díval, ale nic "necítil". Např. Schindlerův seznam - to je jiný kafe. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tak na paní Pittovou bych zas až tolik hnoje nekydal. Trochu pomalejší a nudnější, bez velkých nápadů, zato slušné řemeslo. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Já nevím jak bych začal... jsem po shlédnutí v kině plný rozporuplnosti. Na jednu stranu mi některé sekvence svou tvrdostí vyrazili dech, ale někdy jsem se jen modlil ať už je konec a dál se to nenatahuje. Takže jaké z toho plyne ponaučení? -- VŠEHO MOC ŠKODÍ --. Angelina Jolie měla silnou myšlenku a i jí kvalitně omotala kolem svého prstu. Chtěla prostě lidem ukázat jak silný může jednotlivec být, jenže jak moc se zažrala do potíží osobnosti, tak úplně, ale úplně zapomněla na to kdy má film ještě danou cílovku, a kdy už je to druhořadá blbost. Tvůrci se prostě snažili na diváka tlačit každým záběrem a každou chvilinkou filmu a to mě někdy úplně nehorázně vytáčelo. Jestli nevíte co myslím, tak jsou to ty typicky filmové momenty o nezlomnosti člověka, pořád obrušované řeči s jediným cílem a neustále dokola omílající se pohledy vítězů. Někde to funguje, ačkoliv tady jenom v některých momentech. Začátek filmu a pak hlavně scény na moři jsou skvostné, nevíte co čekat, dáváte pozor, jenže potom už to není ono. Ve filmu je několik jasných odkazů na filmy jiné, z hlediska naděje a její myšlenky jsem si připomněl Vykoupení z věznice Shawshank , pokud šlo o prostory tábora a nemilosrdného záporáka, tak jsem viděl snahu napodobit Amona Goeta a Schindlerův seznam a takových skrytých případů jsem nalezl více. Nevím jestli to bylo on Jolie schválně, ale mě to zahřálo u srdce. Po odchodu z kina jsem slyšel klasickou větu: "však je to podle skutečné události!" a já jsem se musel pousmát. No řekněme na rovinu, je nějaký příběh tak dobrý, aby nepotřeboval malinko vylepšit, doladit a zdokonalit? No prostě není... - 6/10 - ()

Hell_ena 

všechny recenze uživatele

Takže základní otázka zní: zaujal mě tento film vůbec něčím? :D Co se týče příběhu.. ani bych neřekla, že by to bylo nějak přelomové. V podstatě se jedná o klasický příběh, kdy jedinec překonává překážky, které mu osud hází pod nohy. Ale to by mohli natočit o komkoli :D Tenhle film to až přehání! Nejvíc mě zklamala část filmu, která následuje po perfektní pasáži na moři, kde jsem hltala každou vteřinu! (Nemluvě o žralocích! ) Po tom co se hrdina konečně dostane na souš se děj neuvěřitelně táhne! Samozřejmě nechybí ani pořádné "všem jsem to natřel" klišé - zvednutí trámu nad hlavu. Každopádně ten týpek není tak úplně nezlomný! Pár kostí mu bylo zlomeno jistou bambusovou tyčí, haha :D Jinak je to samozřejmě pěkně natočené! Jen mi úplně nesedí tag "sportovní" :) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Do polovice to ešte šlo. Scény z lietadla boli výborné. Postupne film stráca tempo najmä na mori a následne smiešny japonský veliteľ s bambuskou, ktorý bol tiež zrejme príslušníkom teplejšej komunity tak ako hlavný hrdina. Celý príbeh mi pripomínal Forresta Gumpa a neviem posúdiť koľko percent pravdy tvorcovia do filmu zakomponovali. Slušný priemer.. ()

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Pitt a Jolie u moře

Pitt a Jolie u moře

19.07.2014

Angelina Jolie zahájila svoji režisérskou kariéru před třemi lety dramatem V zemi krve a medu. Na začátku příštího roku uvidíme její válečný životopis Nezlomný, studio Universal už nicméně stihlo… (více)

Reklama

Reklama