Reklama

Reklama

Tucet špinavců IV: Osudná mise

(TV film)
  • Česko Tucet špinavců: Osudová mise (více)

Obsahy(1)

Čtvrtý vpád odsouzenců do kolotoče 2. světové války, v němž si mají vysloužit hrdinským činem milost za předešlé spáchané činy. Blíží se konec války a komando vojenských zajatců míří pod velením mjr. Wrighta (Telly Savalas) do Jugoslávie, kde mají zlikvidovat vlak s vybranými důstojníky SS. Jedná se o elitu nacistické říše, která má po porážce ve válce vytvořit novou generaci německých hrdinů.

Ve snímku vedle již zmíněného Savallase najdeme ještě Ernesta Borgnina ve stejné roli jako v předchozích pokračováních, ale také Ernie Hudsona a seriálovou megastar Heather Thomas. (Robbi)

(více)

Recenze (18)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Poslední díl je asi ze všech nejúsměvnější a v mnoha ohledech nejvíc nejlogičtější, ale zas na druhou stranu se u něj divák docela nasměje. Začátek filmu je hozen do roku 1943 (což znamená, že se děj odehrával před druhým i třetím dílem – což je už samo o sobě pěkná blbost), no a potom se přesuneme k výběru dalšího tuctu špinavců. Ti už sice nejsou tak zajímaví (ani výběrem herců) jako tomu bylo především v prvním díle, ale i zde se najde několik zajímavých jmen (Ernie Hudson nebo sexy Heather Thomas) – ano, opět tu máme černocha pro splnění rasové kvóty – leč ve skutečnosti je to pěkná blbost a pak se mezi špinavci poprvé objeví i ženská, coby náhradnice (děvky nepočítám, protože ty okopírovali z předchozích dílů – vlastně nechápu, proč tam pořád musí být, když stejně žádná erotika k vidění není). Následuje klasický trénink, tentokrát dost zkrácený a hurá do akce. Dokonce tu máme i zrádce, několik zajímavých akčních scén, no a klasicky nezvládnutý závěr. Ten byl však ozdobou všech dílů této série. Všechny ty výbuchy a „lety“ německých vojáků (mimochodem v bulharských uniformách – jen na přilbách měli znaky SS) byli dost zbytečné, přehnané a hlavně nereálné. Nicméně já se u toho bavil asi naprosto totožně jako u dvojky a trojky, takže i zde dávám čistý průměr. 50% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na podobný úrovni jako trojka. Ostatně je to od stejnýho režiséra, takže se nedali čekat zázraky. Tahle série mě holt s výjimkou obstojný dvojky nikdy moc nebavila a je dobře, že tenhle díl byl poslední. Jinak mám podobný kousky na podobný téma docela rád.35% ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Film,který všem vysvětlí,že pokud obléknete černocha do německé uniformy,začne Němcům připadat jako Teuton.Čirá prasárna. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Upsal jsem se zabíjet Němce, ne skákat s padákem !!" - "Chyba !! Ve vzduchu byste skončil tak jako tak, buď dva metry nad zemí nebo s padákem na zádech.." ;) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tretí film z radu televíznych spracovaní o americkom majorovi a jeho komande zloženej z dvanástky kriminálnych živlov. Zápletka je opäť zaujímavá - prepady či obsadenia vlakov sú pre mňa atraktívne. Savalas je podobne ako v trojke dobrá voľba, aj keď sa vzhľadom na jeho zavalitejšiu postavu i vyšší vek už do akčných scén jednoducho nehodí. Vlak musí ísť kvôli nemu pomalšie a vo veľkom sa využívajú dabléri. V televíznom spracovaní to potom nie je tak prepracované. Prítomnosť poručíčky, aj keď fešandy, v takejto akcii a v tom roku je logický nezmysel; rovnako ako aj prítomnosť afroameričana. Celkovo to však, podobne ako predchádzajúce filmy, nenudilo a vzhľadom na televízny počin viac než ujde. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Ač ze všech na CSFD ten nejhůře hodnocený (46%), ale podle mě je lepší i zábavnější, než díly 2. a 3. dohromady. Řekl bych podhodnocený film. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ach jo, po třetím díle jsem si myslel, že blbější zápletku už nelze vymyslet. Mýlil jsem se. Nejhorší díl série. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Nastavovaná kaše, jako ostatně všechny předešlé pokračování základního filmu. 2* dávám jenom kvůli Telly Savalasovi. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Podobne zameranie filmu, ako v predoslych dieloch a znova sa vracaju ku vlakovej misii. Znova nudny vyber tucet zlocincov, ale tentokrat v takej skratenej verzii, co ma len potesilo, ved naco to natahovat, ked sa to aj da rychlejsie zmaknut:) Trening ani moc neukazovali, to nevadi, skor som bol zvedavy na samotnu akciu. Ta aj obsahovala nejake akcie, ktorych bolo aj viacej ako v predoslej diele, co len bolo velke plus pre vojnovy film. A konecne pouzili aj inu sceneriu, ako bolo Francuzsko. Juhoslavia nie je moc pouzivana vo vojnovych filmoch a tu si ju zobrali do parady, co ma tiez potesilo. Filmu chybala spravna davka atmosfery, ktora tu fakt chybala a cele to vyznelo tak nezazivne na cele s tarbavym Tellym Savalasom. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

(Zatiaľ) Posledné dielo o tucte špinavcov, ktorí sa odohráva už na konci druhej WW. Príbeh opäť v podobnom duchu ako predchádzajúce dielo, na filme je vidieť len kozmetické zmeny. Kto videl tretie dielo, tak to posledné ho neprekvapí. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Nejspíš většina pokračování velice úspěšného filmu skončí tragicky. Tucet Špinavců I...dokonalost--> Tucet Špinavců II...hrozně dobře viditelná linie příběhu, který kopíruje první díl a to nejhorší, zkrácení děje (přeskakování a podobně)--> Tucet Špinavců III...Nenávaznost! Telly Savalas ožil?! V prvním díle zemře a hraje násilníka. Ve třetím díle si hraje na mjr. Wrighta, šíleně namačkaný děj, který velice často nenavazuje, pochybné herecké výkony a obsazení, a takhle bych mohl jmenovat jednotlivé detaily pěkně dlouho!--> Tucet Špinavců IV...velice podobné jako ve třetím díle, o to horší, že se přeskakují i ty nejvíce klasické momenty tohoto legendárního filmu (od začátku...přes pořádný výcvik...až po bojové nesnáze). Shrnutí: Jak šel čas, šla kvalita strmě dolů! První díl ve mně nenechal nic dobrého, jen to, jak se dokáže využívat jméno úspěšného filmu pro točení nekvalitních snímků! ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Hehe, to je dobrá ptákovina.. Němci padaj jak švestky před kvašením zatímco amíci hrdě uhýbají střelám:oD ()

Curt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle maximalne na jednu hvezdu. Vyber spinavcu slaby, dej filmu neuceleny. Z vycviku se prcha strasne rychle a pak se ksace ze sceny ke scene, kde hlavni motiv dialogu je porad stejny kdy Savalas porad slibuje, ze najde zradce. Celkove je scenar chaby. Sceny typu kdy ve vlaku jeden ze spinavcu hodi granat, ktery zapadne za sedacky pred kteryma stoji nemecti vojaci. granat vybuchuje, sedacky pred nim zustavaji v celku a nemcouri jsou mrtvi. Na pokracovani Tuctu spinavcu je proste jasne videt, ze vetsinou pokracovani kalsik nestoji za nic ()

Beliel 

všechny recenze uživatele

Sečteno a podtrženo . Tak nám tucet projel celou Evropu a zachránil co se dalo. Jak dvojka, tak trojka, tak i tato čtyřka je jen slabým odvarem původního filmu. Někdy je méně efektů více a naopak. Zde při výbuchu cisterny na kolejích postupně exploduje celý vlak (proč?), Němci tradičně netrefí ani vrata od stodoly a major se nám prochází v bitvě jako by vlastně žádná nebyla a ještě vede proslov ke zbytku jednotky :-) Dopis napsaný Adolfem Hitlerem a jmenující generála Richtera jeho nástupcem je také úsměvný , to samé platí o tom, že dvanáct nejvyšších ze třetí říše veze vlak, který není nijak chráněn :-) Jednou ano, podruhé u raději ne. Ze soucitu ke špinavcům dávám dvě hvězdy. ()

Reklama

Reklama