Reklama

Reklama

Služební cesta podporučíka Svěráka

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1989, 12 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Reportáž o krátkodobém opuštění vojenské služby Jana Svěráka a jeho cestě jako režiséra do Los Angeles, kde převzal studentského Oscara za film Ropáci. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1989 a soudruh podporučík absolvent Jan Svěrák, si měl jet do lůna našeho třídního nepřítele pro studentského Oscara. Sám to o tom bizarním zážitku řekl: "Byl jsem předvolán k  politickému náčelníkovi útvaru a veliteli kontrašpionáže, kteří mě kladli na srdce že nesmím v USA mluvit o žádných vojenských tajemstvích.Sdělil jsem jim, že ale žádná neznám.Dobrá, po návratu nám tedy aspoň nahlásíte vše co jste v USA zažil a viděl. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je velmi úsměvné, že se prověřený příslušník Pohraníční stráže podporučík Jan Svěrák dostal na služební cestu do USA. Mimochodem jeho otec Zdeňek Svěrák u Pohraníční stráže sloužil také. Minimálně to má dokumentární hodnotu. ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

V názvu filmu má být správně PODPORUČÍKA a ne poručíka. Povedený dokumentární film zpracovává poněkud absurdní téma služební cesty Jana Svěráka do L. A. na předávání studentských Oskarů, kam byl nominován s filmem Ropáci. Vůbec uskutečnit cestu absíka na Západ v době reálného socialismu hraničí se sci-fi a blíži se tak samotnému Ropákovi. Svěrákovy komentáře jsou docela vtipné a nepodbízejí se. Nejsympatičtější je ráno po předávání cen. Radost z ocenění a únava po probdělé noci je znát. Ukázat něco navíc kromě samotného aktu předávání sošek bylo zřejmě obtížné a tak dostali slovo ostatní tvůrci a odborná americká veřejnost. V dokumentu uvidíme i krátké ukázky z filmu Ropáci. Nejvyšším vojenským šaržím určitě naskočilo několik nových vrásek při přemýšlení, jestli toho Svěráka na Západ pustit nebo ne. Co si o tom všem myslí režisér, jsme mohli zjistit při poslechu závěrečné písně dokumentu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Opušťák do Los Angeles. Z dnešního pohledu bezobsažná reportáž o cestě do LA pro studentského Oskara musela tehdy působit dosti kafkovsky, nicméně ladí s oceněným filmem. Útvare, pozor! Vojín Hrdý! Zde! Práce na podatelně. (...) Ppor. Svěrák! Zde! Příprava na služební cestu do Los Angeles, Spojené státy americké... ()

Zajímavosti (1)

  • Psal se rok 1989 a soudruh podporučík absolvent Jan Svěrák si měl jet do lůna našeho třídního nepřítele pro studentského Oscara. Sám to o tom bizarním zážitku řekl: „Byl jsem předvolán k politickému náčelníkovi útvaru a veliteli kontrašpionáže, kteří mě kladli na srdce, že nesmím v USA mluvit o žádných vojenských tajemstvích. Sdělil jsem jim, že ale žádná neznám.“ „Dobrá, po návratu nám tedy aspoň nahlásíte vše, co jste v USA zažil a viděl.“ (sator)

Reklama

Reklama