Reklama

Reklama

Služební cesta podporučíka Svěráka

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1989, 12 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Reportáž o krátkodobém opuštění vojenské služby Jana Svěráka a jeho cestě jako režiséra do Los Angeles, kde převzal studentského Oscara za film Ropáci. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je velmi úsměvné, že se prověřený příslušník Pohraníční stráže podporučík Jan Svěrák dostal na služební cestu do USA. Mimochodem jeho otec Zdeňek Svěrák u Pohraníční stráže sloužil také. Minimálně to má dokumentární hodnotu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Opušťák do Los Angeles. Z dnešního pohledu bezobsažná reportáž o cestě do LA pro studentského Oskara musela tehdy působit dosti kafkovsky, nicméně ladí s oceněným filmem. Útvare, pozor! Vojín Hrdý! Zde! Práce na podatelně. (...) Ppor. Svěrák! Zde! Příprava na služební cestu do Los Angeles, Spojené státy americké... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1989 a soudruh podporučík absolvent Jan Svěrák, si měl jet do lůna našeho třídního nepřítele pro studentského Oscara. Sám to o tom bizarním zážitku řekl: "Byl jsem předvolán k  politickému náčelníkovi útvaru a veliteli kontrašpionáže, kteří mě kladli na srdce že nesmím v USA mluvit o žádných vojenských tajemstvích.Sdělil jsem jim, že ale žádná neznám.Dobrá, po návratu nám tedy aspoň nahlásíte vše co jste v USA zažil a viděl. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

V názvu filmu má být správně PODPORUČÍKA a ne poručíka. Povedený dokumentární film zpracovává poněkud absurdní téma služební cesty Jana Svěráka do L. A. na předávání studentských Oskarů, kam byl nominován s filmem Ropáci. Vůbec uskutečnit cestu absíka na Západ v době reálného socialismu hraničí se sci-fi a blíži se tak samotnému Ropákovi. Svěrákovy komentáře jsou docela vtipné a nepodbízejí se. Nejsympatičtější je ráno po předávání cen. Radost z ocenění a únava po probdělé noci je znát. Ukázat něco navíc kromě samotného aktu předávání sošek bylo zřejmě obtížné a tak dostali slovo ostatní tvůrci a odborná americká veřejnost. V dokumentu uvidíme i krátké ukázky z filmu Ropáci. Nejvyšším vojenským šaržím určitě naskočilo několik nových vrásek při přemýšlení, jestli toho Svěráka na Západ pustit nebo ne. Co si o tom všem myslí režisér, jsme mohli zjistit při poslechu závěrečné písně dokumentu. ()

Reklama

Reklama