Reklama

Reklama

Deník Dity P.

(pořad)
  • Slovensko Denník Dity P.
Publicistický
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Kulinářská expertka, kuchařka, šéfredaktorka a autorka populární kuchařky "Deník Dity P." se představuje ve své nové kuchařské show. Spolu s režisérem Davidem Ondříčkem převedli na televizní obrazovku recepty z Ditiny oblíbené kuchařky, která se již dočkala dalšího dotisku. V každém dílu Dita P. uvaří tři recepty a zasadí je do svého skutečného příběhu. Každý díl má příběh, celá série tvoří také příběh. Nezvyklý formát překračuje klasickou cooking show, když používá jazyk dokumentárního filmu... Dita jako průvodce pořadem Deník Dity P. prozrazuje své oblíbené recepty, kulinářské finty i filigránské fígle, zděděné po babičce. Dita totiž zbožňuje vaření a je zamilovaná do jídla. Tak jako si někdo píše deník, Dita si zapisuje recepty. A do jídla, kromě soli a koření, přidává lásku. Věříme, že stejně jako ji našli čtenáři její kuchařky, objeví ji i televizní diváci. Protože jídlo je láska. A jak říká Dita: „Mám se ráda – tak se najím. Mám vás ráda – tak vám uvařím!" Ditino motto „vařím s láskou" není formalita. Dobře ví, jak i obyčejné jídlo dokáže mluvit za ni, jak přivede rodinu, přátele, lásky k jednomu stolu a může se u toho klidně i mlčet. Její lásku ochutnají totiž přímo z talíře... Názvy jednotlivých dílů – Po babičce, Zavařování, Moje dorty, Vyprošťováky, Piknik, Sourozenecká party – prozrazují, že Dita vaří pro svoji rodinu, pro své nejbližší. Natáčelo se ve skutečných kuchyních Dity P., minimalistické městské a útulně venkovské, na chalupě. Nekašírované, vkusné a reálné prostředí dodává receptům neopakovatelnou atmosféru.
Deník Dity P. se „vařečkovým pořadům" vymyká především náladou, estetikou a filmovostí. Nespokojuje se s kultivovaně natočenými recepty a makrodetaily krájené cibule, diváka oslovuje vizualitou a útočí na všechny jeho smysly. A přitom zbývá místo i pro nezlomyslnou nadsázku a vtip. Deník Dity P. umožní zažít televizním divákům stejné štěstí a radost z vaření a stolování, jaké zažívá Dita. Vkus a jednoduchost umocňuje Ditin neopakovatelný způsob moderace... Pro dosažení kultivovaného filmového obrazu je Deník Dity P. natočen ve formátu HD na kameru osazenou filmovými skly, za použití steadicamu, kamerového jeřábu a filmových světel. Tvůrčí štáb režiséra Davida Ondříčka, s kameramanem Janem Šusterem, scenáristkou Marcelou Pecháčkovou a průvodkyní pořadem Ditou Pecháčkovou dokazuje, že moderní pořad o vaření může spojovat vizuální atraktivitu s originalitou a láskou. Vařilo se, peklo a natáčelo při východu i západu slunce, v jarním dešti, pod hvězdnou oblohou. Výsledný formát, vymykající se v České republice dosud uváděným pořadům o vaření, zachycuje intimní a osobní atmosféru přípravy jídel. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prvního dílu mě napadla spousta věcí, které tu lidé píší - zvláštní hlas, vystupování, nespisovná čeština, (proboha!) ten vše zaobalující "děj", (který je hrán velmi nepřirozeně a uvádí některé lidi - rozuměj mě - do rozpaků) a neustále se opakující znělka. Ditu P. jsem do té doby znala jen z časopisu Albert (a taky jsem zaregistrovala její kuchařku), kde mě rozhodně zaujala a byla mi sympatická (tak jak může tvář z časopisu být). Možná proto, že jsem si ji představovala spíše jako křehkou květinku, byla pro mě její prezentace v televizi trochu šokem. Ale s postupujícími díly si zvykám na to, jaká je a docela se mi líbí. I to napodobování západních vzorů (jak tu někdo napsal). Doufám, že se i v televizi Dita více prosadí. ()

VojtaMarek00 

všechny recenze uživatele

Me to prijde hodne zabavny. videl jsem sice jen vanocni dil,ale i tak... na nic si to nehraje,sice Dita obcas mluvi priserne nesnesitelnym zpusobem,ale to se da prejit. Skoda ze je tenhle porad na csfd. malokdo si v nem prijde na chut a i pres to hodnoti. anyway,na konci mi chybi neco jako rekapitulace s recepty a tal,proto jen 4*. navic se na to moc hezky kouka a jeste vic to zprijemnuje povedena kamera a jeji vystrih. update: tak,videl jsem uz snad vetsinu dilu. nejlepsi cooking-show posledni doby. to jak strasne mluvi (krasnoucky atd.) pridava poradu takovou prirozenost,fakt hezky se na to kouka, a jeste lip vari. dita je nejlepsi, pet *! ()

Reklama

Jamón 

všechny recenze uživatele

Péct chleba je stejně přirozené jako třeba dýchat! ____________________ Uzená makrela byla vždycky moje strašně oblíbený jídlo. Obzvlášť když sem byla malá. Já sem vžycky přišla ze školý, nakoupila sem si cestou tu makrelu, a pak sem ji jedla s hořticí. Tenkrát ještě plnotučnou, protože dyžonskou sem neznala. A pak sem... mi stala taková příhoda, a to zas neni tak dlouho, nakupovala sem na náměstí v Domažlicích a kupovala sem si právě makrelu, a přišla ke mně jedna pani a řikala: já vam musím říct takovou věc, vy si kupujete tu makrelu a já sem se teď naučila takovou úžasnou pomazánku, a teď mi ji začala popisovat a mě nikdy nenapadlo, že by se z makrely dala udělat pomazánka a tak sem to vyzkoušela a fakt byla naprosto úžasná a vod tý doby ji dělám pořád. A teď ji udělám tady i s váma. _____ Takže teď začne ten fakt zábavnej moment - vobíračka, jó._____ Na o jestliže du na ryby, tak je jasný, že bez rybí pomazánky prostě jít nemužu. __________ Tak tohle sou ty pstroužci, ty já teda obvykle je dělam tak, že je jenom poprášim moukou, pak je osmahnu na pánvi a dám je na chvilku péct. Ale protože tyhlé... se tak krásně smějou a sou takový nádherný duhový, tak sem se rozhodla, že jim udělam takovej vymazlenějši recept. A nejdřív eště pred tim... jim udělám vobrovskou pohodu. Takle je trošku posypu solí... a udělam jim takovej píling jako. Krásně z nich takhle setřu... všechen ten sliz. Tak a teď je teď je vomeju, budou mít takovou jako lázeň... ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kuchařské pořady, tento je však nutné zhodnotit z několika hledisek. Ze strany receptů a jídla musím říct, že vypadá krásně a kdyby mi jídla Dita podala, ochutnala bych vše (a pravděpodobně by mi i chutnalo). Hlavně kvůli tomu i nadále pokračuji ve sledování dalších dílů. Za druhé hlavní protagonistka bohužel není příliš sympatická, vybrané kostýmy příliš nepodtrhnou její přednosti a jako velmi světlá osůbka ve velké bílé kuchyni trochu zaniká. Co však nezaniká je její hrubý hlas (který se ve velké bílé kuchyni navíc divně rozléhá) a lidové vyjadřování - škoda. A jako poslední bod bych zmínila příběh a herce. Příběh, to je velká katastrofa a herci prostě přehrávají a tyto dvě věci pořadu úplně nejvíc ubírají. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Pecháčková mi byla sympatická, coby receptářka magazínu Albert. Vidět ji v tv je ale otočka o 180. Dá se překousnout její abnormálně nezvučný hlas, ale v kombinaci s její češtinou z Václaváku je to neposlouchatelná tortura. A skutečně nesnáším, když jakákoliv ženská ve vysokém stupni těhotenství exhibuje v televizi, zvlášť v pořadu, který o těhotenství není! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama