Reklama

Reklama

Velké kontinentální cesty po železnici

(seriál)
  • Česko Velké vlakové putování (více)
TV spot 2
Velká Británie, (2012–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 57–59 min)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(37)

Obsahy(1)

I v dnešní době se dá v Evropě prožít dobrodružství na železnici. Stačí k tomu mít sto let starého průvodce a projet s ním místa, které kniha uvádí. Vydejte se spolu s britským novinářem Michaelem Portillem vlakem Evropou... Michael Portillo rozjíždí sérii výletů po železničních tratích napříč celou Evropou. Vyzbrojený vydáním Bradshawova průvodce z roku 1913 cestuje ze zastávky do zastávky, navštěvuje vyjmenovaná města a vesnice, drží se vyznačených cest, přespává v doporučených hotelech, navštěvuje místní pamětihodnosti, nasává okolní atmosféru a dozvídá se o zajímavých tradicích – to všechno, zatímco se před kamerou odvíjí příběh o Evropě před více než sto lety. Michael se vydá do Francie, Německa, Švýcarska, Rakouska, Maďarska a Nizozemska. (TV Prima)

(více)

Recenze (16)

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když vidím podobný dokument, tak mám chuť to prožít taky. Jednoduše sednout na vlak a podle knihy jet směrem za dobrodružstvím. V pátém díle se podíváme i do ČR. Mám takové dokumenty rád. ( před časem jsem viděl podobný typ dokumentu, kde mladí nadšenci cestovaly napříč Austrálií na koních, podle podobné knihy jako v tomto dokumentu ) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Sprievodca seriálom mi prišiel škrobený a vyumelkovaný a celkovo sa nehodil do celého konceptu. Ba priam mi neskutočne vadil ... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden díl: Bratislavu, Budapešť , Vídeň, Salcburk či dobře znám, ale dozvěděl jsem se od historiků občas pár nových informací. Průvodce, bývalý britský politik, se mi také nezdá sympatický. V tomto díle mi chyběla exkurze po slavných budapešťských hudebních klubech, ale průvodce bys se tam ani nehodil. Místo toho si dá v kavárně ve Vídni, kam chodil Freud meditoval jak léčit frustrované třicetileté Vídeňačky bez sexu, kafe a dortík za tři stovky. A pak jede do Salcburku s hudebními festivaly pro důchodce a navštíví důchodcovský koncert Kouzelnou flétnu . Načež konečně vyrazí do přírody a hned do známé malebné Solné komory. Ale místo výšlapu do hor se projede s důchodci parníkem po jezeře a poslechne si rakouské halekačky. Nakonec vyjede do hor zubačkou za pětistovku. Habsburkové byli neštěstím Evropy hlavně v 19. století. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějak mne tento seriál nechytil. Je sice fajn, že Michael Portillo cestuje s Průvodcem, jaký používal Sherlock Holmes a doktor Watson, po trase staré sto let. Ale chybějí jakékoliv snímky nebo archivní záznamy k porovnání, vyprávění je někdy hodně nudné, často se seriál zaměřuje spíše na nějaká luxusnější prostředí, a samotný moderátor s jeho barevňoučkými košilkami mi přijde sem tam poněkud mimo. Vše se tváří, jako že cestuje jen s bedekrem v ruce, ale na hotelovém pokoji si najednou oblékne smoking. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Musím citovat Ydrostena: Když to vidím, mám chuť sednout do vlaku a zažít něco podobného. 70% (zatím 50 hodnotících, 78%). ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Michael Portillo, poslední suchý britský gentleman s průvodcem z antikvariátu brázdí železniční Evropu. Velmi nenucené. Při jeho tanečních kreacích mi tekly slzy smíchu. ()

Jony 

všechny recenze uživatele

Cestopis pro opravdové fajnšmekry...a Michael Portillo, jakožto ostřílený politik konzervativní strany, působí až neobyčejně přátelsky. ()

Eeuanmainyaq 

všechny recenze uživatele

Vyborny, najzaujimavejsi, najzabavnejsi cestopisny serial na svete. Superlativy! Vau. Oplati sa pozret. Charizmaticky a vtipny britsky sprievodca so storocnym britskym sprievodcom, zeleznice a kriklave farebme saka. Viac superlativov! ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Krásne spojenie zemepisu a kultúry v jednom. Michael Portillo prevedie skvelými zákutiami a človek sa dozvie niečo, čo ani na internete by nedokázal nájsť (miestne povesti alebo zvyky v danom mieste alebo štáte) /85 %/ ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Celkově výborný nápad a velmi zajímavé téma - dokument ovšem silně sráží osobnost průvodce, který je tak afektovaný a snobský, že místy působí až jako karikatura. Před shlédnutím tohoto pořadu mi trošku vadilo, že takovéto cestopisné dokumenty často uvádí mladí "nýmandi"/dobrodruzi, bez potřebných znalostí - ovšem poté, co jsem viděl pár dílů Michaelem Portillem, je považuju za skvělou volbu a bezva sympaťáky. Když totiž vidíte, jak se Portillo v růžové košilce naparuje v evropských letoviscích, mate chuť ho pořádně nakopat do zadku, a uvědomíte si, jaké máte štěstí, že nepatříte k "high society" (spisovatel Viktor Pelevin doporučuje výslovnost: "chuj sosájety"). ()

KiR0 

všechny recenze uživatele

Jednou jedinkrát bych si přál mít tu možnost se takto toulat po Evropě... Jen jednomu bych se rád vyhnul... a tím je hráškově zelená košile s růžovým sakem, kterou nosil průvodce seriálem - možná jsem staromódní, ale toto bych si neoblékl... ()

Mr.Neutron 

všechny recenze uživatele

Aneb co vše lze vidět nejen na železnici, pokud se vydáte po stopách Bradshawova průvodce kontinentálními železnicemi z roku 1913 (Bradshaw's Continental Railway Guide). Tato „wikitravel“ počátku 20. století byla nezbytností pro anglickou smetánku, která vyrážela na cesty po Evropě v počátcích masového turistického ruchu. Bývalý člen parlamentu Michael Portillo podniká cesty po železnici, vždy s několika zastávkami v městech, která stála a stále stojí za vidění a nenásilnou formou poskytuje představu, jakým způsobem si užívala života vyšší společnost z dob Agathy Christie:). Díky konceptu pořadu – hledání míst doporučených průvodcem v současnosti – divák zjistí, že opravdová kvalita dokázala přežít i turbulentní 20. století. Hlavním historickým událostem, které ovlivnily současnou podobu měst, se Michael věnuje v rozhovorech s místními znalci poměrů. Výhodou je, že se člověk dozví spoustu věcí. Jenom škoda, že ve většině měst už jsem byl.:) Závěr: Rozhodně nejlepší železniční cestopis. Nicméně pokud nepatříte mezi high society (tj. nemáte sluhy, kteří za vás obstarají zavazadla), snižte hodnocení o hvězdičku, neboť nebudete moci aplikovat cestování „nalehko“, jak je v pořadu zachyceno. Obdobně pokud vás nebere anglický způsob života, tak hvězdičku dolu. Poselství: 10/10 pánských krejčí (a já taky) doporučuje nebát se výrazných barev kalhot, košila sak ... ()

Richard768 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vkusu, asi v máločom sa s Mr. Portillom zhodnem. Každopádne však samotná myšlienka ukázať zaujímavé železničné trasy a miesta na nich je podľa mňa veľmi dobrá a podnetná. ()

Reklama

Reklama