Reklama

Reklama

U zavěšené knihy

(pořad)
Publicistický
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Literatura, to není žádné vznešené umění, kolem něhož se musí nábožně našlapovat. Literatura, to jsou jen knížky, které zkrátka máme rádi. Takovou atmosféru se snaží navodit v literárním týdeníku nejen o knižních novinkách moderátoři Petr Vizina a Jiří Podzimek. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moderátory osobně shledávám velmi kvalitními - Petr Vizina se podle všeho vyzná, a Karolína Kočí je sympatická krasotinka, která mu představuje adektávní protějšek, oba se vhodně doplňují a působí vcelku sehraným dojmem; Jiří Podzimek a Kristýna Večeřová, kteří se s nimi ob týden střídají, to samé. Samotý výběr titulů a autorů do jednotlivých dílů těžko hodnotit - pokud si člověk u tohoto pořadu něco uvědomí, je to v první řadě notoricky známá zkušenost, že český literární píseček je malý, všichni se znají, a kdo se aktivně zajímá o současný knižní trh, moc nového se zde asi nedozví - přece jenom je znát, že prostor zde dostávájí spíše zavedení autoři, což je podle mě největší nedostatek pořadu. Osobně bych ocenil mnohem invenčnější ruku při výběru doporučených titulů - namísto povinného referování o každé nové knize autorů typu Viewegh, Zábranský, apod., bych zde rozhodně více ocenil info o debutujících neznámých autorech, kterých je strašně moc a kteří si zaslouží pozornost víc. A konečně, za sebe nemám problém napsat, že se domnívám, že každý správný knihomol dávno telku vyhodil, a o literatuře se informuje z vlastních zdrojů - koukat v telce na pořad o knihách mi tak přijde skoro jako paradox a vlastně i atavismus, či ztráta času, chcete-li. Přesto tak činím, protože mě Zavěšená kniha prostě baví. P. S. Na stránkách pořadu je strašně zajímavá diskuse - začtu-li se do ní, o to více si uvědomím, jak moc je to pořad určený právě pro mě. Ze všech názorů, které v diskuzi zatím zazněly, mě nejvíc baví tento: Bravo, první opravdu zajímavý televizní pořad o kultuře. Proč je ale vysílán až ve 22:55 hod, když jsou všichni intelektuálové pod vlivem alkoholu? Ideální čas by byl okolo 20 hod.. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Čtyři za to, že je jediným pořadem věnovaným literatuře. Forma má mouchy, ale obsah neztrácí smysl a připomíná čtenářům, že čtení knih má i dnes svou budoucnost a že i literatura starší není zcela zapomenuta. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Pořad, jehož formát a zaměření dlouho chybělo na obrazovkách státní televize. Oceňuji snahu tvůrců zařadit literaturu znovu mezi základní prvky umění, ovšem co je katastrofální, to je dvojice moderátorů. Jejich stylizace, přetvařování, gestikulace a mimika mi vadí, nedokážu se soustředit na samotný obsah pořadu. Literatuře by prospěla více populární forma, rozdělená na domácí a světovou literaturu, literární ceny, medailonky autorů apod. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Jediný televizní pořad o literatuře. Kvalita jednotlivých částí je kolísavá, ale když nemá konkurenci, musí se to vydržet. Moderátoři to mají taky podle toho, jak se asi vyspali. Ale ráda se touto formou dozvídám o novinkách na knižním trhu. Konečně také vidím, jak vypadají a působí spisovatelé, překladatelé a ostatní hosté. ()

Revivup 

všechny recenze uživatele

Pořad věnovaný čistě literatuře - výborný a vznešený projekt, který je ještě třeba pilovat. Moc se mi nelíbí časté přeskakování z knihy na knihu, čímž bohužel mnohé kousky dostávají velmi málo času z celkové stopáže. Na druhou stranu oceňuji zajímavá témata konverzace a výběr knížek. Po prvním dílu mám rovněž smíšené pocity z poněkud škrobeného chování obou moderátorů, což , alespoň doufám, se snad časem ustálí. Sečteno a podtrženo, zatím hodnotím na 60 % s očekáváním brzkého zlepšení. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama