Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království. Jmenovalo se Království Etikety. Každý tu samozřejmě věděl, jak se ve všech možných i nemožných situacích správně chovat, jak být k ostatním ohleduplný a jak vždycky udělat právě to, co se má a co se sluší. Jenomže tohle království bylo jednoho dne zlým černokněžníkem začarované a všechno jeho vědění jakoby se do země propadlo. Jedině poradce krále Jarouše VI. (samozřejmě, že to byl poradce přes etiketu, jak taky jinak) směl putovat po světě, ovšem zakletý do animované podoby s věčným sídlem na obrazovce tabletu).
A právě tenhle poradce, známý pod jménem Mistr E (tuhle roli vytvořil známý odborník na etiketu Ladislav Špaček, tentokrát ovšem ve zmiňované animované podobě), se jednoho dne seznámí s docela obyčejnou holkou Klárou, která se mu jeví být vyvolenou, aby Království Etikety ze zakletí vysvobodila.
Právě tohle je výchozí situace nového cyklu, který Česká televize připravuje pro dětský kanál Déčko. Je to cyklus, jehož cílem je seznámit děti se základy etikety. V každém pokračování se spolu s Klárkou vypravíme do onoho pohádkového Království Etikety a sledujeme, jak pod vedením Mistra E statečně napravuje neobratnosti a chyby onoho začarovaného království. Totéž si potom ověříme v prostředí Klárčiny, tentokrát současné, rodiny. Přitom její civilní tatínek (Jan Vondráček) je v pohádkovém světě současně králem, její maminka (Markéta Plánková) je v pohádce pro změnu vrchní bludičkou a současně královnou, poznáváme ale také všetečnou sousedku (Jana Synková), jinak pohádkovou čarodějnici, tatínkova šéfa Hadrabu (Jan Čenský), který je v pohádce poněkud bohorovným králem Slavojem a některé další postavy.
Každý díl cyklu Mistr E je věnovaný jedné etiketové oblasti (zdravení, představování se, stolování, volání mobilem, cestování letadlem, návštěva divadla apod.). Součástí všech dílů je také kontaktní test, jehož prostřednictvím si mohou malí diváci bezprostředně ověřit své právě nabyté znalosti.
Autory jednotlivých dílů cyklu jsou Michal Čunderle a Jiří Chalupa, dramaturgem je Luděk Horký, výtvarníkem Lukáš Urbánek, písničku, která provází všechny díly složil Michal Hrůza, režisérem cyklu je Pavel Göbl. Cyklus vzniká v tvůrčí skupině kreativní producentky Barbary Johnsonové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Délka písně mezi scénami a při titulcích závisí na délce epizody samotné. Tedy čím je epizoda kratší, tím je delší doplňující píseň. (mnaucz)
  • V 10. epizodě 1. série s názvem O cestování letadlem je řečeno, že do letadla si není možné brát ostré předměty. Král si však i přesto na palubu vezme korunu, která je bezesporu ostrá, a nic mu není řečeno. (mnaucz)
  • Každá postava má v Království Etikety předobraz v postavě z reálného světa, vyjma krále Slavoje (Jan Čenský), který svůj protějšek v realitě nemá. (mnaucz)

Reklama

Reklama