Reklama

Reklama

Film podle skutečné události pojednává o třech mužích, kteří založili Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA). Podařilo se jim překonat obrovské překážky i neustálé spory, aby se mistrovství světa ve fotbale mohlo stát realitou. Skupina nadšených evropských podivínů spojí síly a pustí se do ambiciózního projektu - založí Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA). V epickém, dosud neodvyprávěném příběhu ožívá inspirativní sága o mistrovství světa ve fotbale a třech odhodlaných mužích, kteří stáli u jeho zrodu. Poháněni svou vizí a vášní se Jules Rimet, Joao Havelange a Sepp Blatter přenesou přes všechny pochybnosti a překonají veškeré překážky i skandály, aby se světový pohár mohl stát skutečností. Nadčasový příběh, který se odehrává během bouřlivého dvacátého století, je oslavou fotbalu, z něhož se navzdory všemu stal nejen celosvětový sport, ale také výraz naděje, ducha a jednoty. (HBO Europe)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byl naprosto radikální filmařskej průser. Fotbal mám rád, ale až v dospělosti jsem pochopil, že nejlepší období fotbalu je doba, když nevím, jak moc do něj zasahuje politika a hlavně peníze. Nejlepší je totiž v momentě, kdy ho hrajete Vy sami. Jinak je to spíš smutná karikatura rovnocenného a spravedlivého sportu, který si takový film rozhodně nezaslouží. Utvrzuje to totiž akorát o skutečnosti, že fotbaloví funkcionáři udělají všechno pro to, aby očistili svoje černé duše. Jediný, kdo to kdy s fotbalem myslel upřímně byl Jules Rimet, který s tou myšlenkou mistrovství světa přišel a zde ho hraje Gérard Depardieu. Druhá půlka příběhu odehrávající se v druhé polovině dvacátého století a zasahující až do současnosti už je čistá demagogie o tom, jak to všichni dělají pro radost ze hry a ne pro peníze. Ačkoliv sami funkcionáři v tomto filmu mluví o tom, že fotbal musí být silně spjatý s politikou. Tak na tom ale něco nesedí, ne? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsou věci důležitější než smrt, třeba fotbal." Byly doby, kdy bych tuto větu bez váhání podepsal, ale to byl ještě sport symbolem čestnosti a nikoli reklam, smluv a úplatků. Fifa se v době svých velkých průšvihů zkrátka rozhodla postavit si vlastní pomník, ve kterém se pochlubila, že udělala z fotbalu nejúspěšnější hru na světě. Já bych si tedy dovolil oponovat, že to je pravda pouze ve světě financí, protože když se ten fotbal začal "dělat", tak to začalo jít z malého vápna do autu. Jsou v tom prostě velké peníze, takže se nelze divit, že když chtějí šejkové koukat na Mistrovství světa ve fotbale ze sedel svých velbloudů, tak se bude MS 2022 hrát v Kataru. Toto rozhodnutí bylo čestné, transparentní a demokratické, protože nikdo za něj nedostal do kapsy míň peněz, než si zasloužil. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Řečeno slovy klasika : No ty vole, co je to za klauni?! Fotbalu fandím, ale jsem realista a nedělám si iluze o jeho čistotě.1* nakonec za občasný nechtěný pobavení. Takže ty ryby jdou na účet, jako obvykle.10% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

John Oliver se po uvedení tohoto filmu vtipně ptal: "Who makes a sports film where the heroes are the executives???" Odpověď je samozřejmá: Právě ti fotbaloví bafuňáři, o kterých film pojednává a kteří si o sobě potřebují vytvořit zcela nový, od všech korupčních skandálů odfiltrovaný obraz. Žijíce ve své bublině nevidí, jak průhledná je tato stupidní propaganda, která "neziskovou organizaci" FIFA stála cca 16 milionů liber (přičemž rozpočet filmu byl 19). Joao Havelange je zde vyobrazen skoro jako idealista, který dělá vše jen a pouze pro fotbal, Sepp Blatter nemá daleko k bezohledně a bezdůvodně pronásledovanému feministickému hrdinovi s visačkou "Mr. Clean" na klopě... Avšak i pokud přistoupíme na tuto předkládanou fikci a soustředíme se pouze na film samotný, nebude to o nic lepší. Film v podstatě nemá žádnou jednotící linku, dějovost zajišťují pouze izolované epizody z dějin světových fotbalových šampionátů, interních voleb prezidenta asociace apod. Sotva na začátku filmu dojde k založení FIFA (1904), za pár minut už se hraje finále MS v Uruguayi (1930)... A dál to pokračuje v nesourodém sledu až k volbě pořadatelské země MS 2010. K tomu nám hraje unylá hudba, záběry skutečných slavných fotbalových zápasů působí jako násilná kulisa, která má divákovi připomenout, že jde přece především o fotbal... Dobrá je kamera a rekonstrukce davových scén; herci profesionálně bez chyb plní to, co jim Delfino a Blatter napsali do scénáře. Dvouhodinová nuda s některými nechtěně vtipnými momenty ("Vy potřebujete peníze, my potřebujeme světový šampionát" - uruguyaský činitel prezidentovi FIFA Julesi Rimetovi /G. Depardieu/ před volbou pořadatelské země...; Hail to the bubble!). To je vše... A slovo "Katar" nezaznělo ani jednou. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Dobré sci-fi, tenhle film, kam se na to hrabe Matrix... Sepp si nechal natočit krásné promo video, jaký je on a jeho parta soubor čestných a nezkorumpovatelných lidí, no bohužel to načasování nemohlo dopadnout hůře (nebo lépe?), páč víc než trailery na tuhle slátaninu pouštěly televize záběry, kterak zásahové jednotky vyvádí z Orlího hnízda FIFA právě tyhle, jak bílá lilie, neposkvrněné pány... Nechápu jen jednu věc (a možná to ani radši vědět nechci, vzhledem k tomu, jakým stylem FIFA pracovala)- jak na takhle zparchtantělý film utáhli taková herecká esa, jako je Sam Neill a Tim Roth (ten ve své nejzápornější roli, hehe). No nic, už teď se těším na druhý díl, sequel, to bude teprv zábava! "FIFA je chudá, ale to ještě neznamená, že prodáme jediné bohatství, co máme- svou čest." Ahaha, tak ten byl dobrej. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pobavil mě už samotný začátek, kdy představitelé FIFA vyhrožovali Angličanům ve chvíli, kdy nebyla federace ještě ani založená. Nicméně když začala Rimetova linie, tak se to docela dalo, ačkoliv i tady se našlo pár momentů, které FIFA lacině glorifikovaly a vyvolávaly tím úsměv. Ale jinak to ušlo a sedl mi Depardieu v hlavní roli. S nástupem Havelange a Blattera to začalo být horší. Oprostit se od nedávných událostí totiž tak docela nejde a vzhledem k tomu, že zadavetelem projektu je FIFA, tak se film kontroverzím prakticky vyhýbá a pokud na ně dojde, vybruslí z nich Blatter a spol. jako andělé, kteří by pro fotbal zemřeli. A to se překousnout nedalo. Když se na to podívám z hlediska filmového kumštu, tak to zase tak úplně špatné nebylo, ale skandály, které federaci provázejí, tomu dávají chtě nechtě procenta dolů. 40% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Fotbal se hroutí, přátelé.." Souhlasím s Wacoslavem.. Tahle Aubertinova, byť ten symbolicky v souvislosti s Fotbalovou vášní na poli komediálním rozhodně neplatí za úplnou lemru, hloupoučká filmová šmudla je totiž navzdory luxusnímu obsazení - Ty woe, jak se třeba Tim Roth k tomuhle nechal přemluvit, to mi zůstane záhadou !! - i barvě hodnocení skutečně rovnou na červenou kartu.. Navíc v kontextu s nejnovějšími událostmi v nejvyšších fotbalových kruzích působí tenhle kus jako zdařilá groteska.. Ale já se ptám.. Proč filmoví režiséři zachází s fotbalovou látkou jako Blatter a jemu podobní s fotbalem samotným ?? Ne fotbal, ale FIFA se hroutí, i přes tu svoji jednotu, a to je ta nejlepší věc, jak řekl Gary Lineker, která se téhle krásné hře mohla stát.. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Fotbal sleduju od roku 96 a vekého ME. Kolem party Pavla Nedvěda, Karla Poborskeho, Vládi Šmíci a dalších jsem prožil dětství a pobertu na plácku společně s partou z nichž vzešli nejlepší kamarádi. Hrál se krásnej naivní férovej fotbálek, Kde na plácku běhal Luis Figo, Zidane, Andrea Pirlo, Ronaldo ( brazilec) a další bozi mých mladých let. Jak říkám bylo to krasný naivní a férový. Krásný jsou vzpomínky, naivní je tenhle film a FIFA rozhodně není férová. 40 procent za občasný světlý okamžik. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Tak, teď jsi prezident! - Ano, ale jen proto, že jsem byl nejmíň opilý." Prosím vás, takhle se založila FIFA a já se na to koukala, ale jen proto, že jsem byla nejvíc opilá :-D Abyste měli představu - jako se ve 300: Bitva u Thermopyl hulákalo "My jsme Sparta!" tady se hulákalo "My jsme FIFA!" Až mi z toho šla hlava kolem, jak to bylo blbý. Pak jsem se ale zaměřila na Depardieu a ten jeho nos, co vypadá jak pr*el a v kombinaci s debilním scénářem a kecama a množstvím mnou vypitého vína, jsem se pro tu jednu malou hvězdu rozhodla. Ona tam byla totiž docela fajn hudba. I když You will never walk alone to nebylo. ;-) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hada chcát, koně blít, viděl jsem cikánskou maringotku převrženou, viděl jsem Lukáše Zelenku běhat. Ale něco takového jsem ještě neviděl. V tomhle je tolik patosu, že by z toho Roland Emmerich natočil tři filmy a ještě by zbylo něco pro Spielberga. V podání Frédérica Auburtina je založení FIFA shůry seslaný zázrak a činovníci králové mezi muži, jejichž morální integrita a odhodlání se dotýkají nebes. Když se zatajeným dechem popisovali zápas mezi Kyjevskými fotbalisty a výběrem Luftwaffe, tak se rozplakali oba mí plyšáci a na výraz úcty se rozkvetl dlouho zanedbávaný květináč s fialkami. Přísahám na čest Seppa Blattera, že se to opravdu stalo. Už jen kvůli bizarnosti celého projektu a skvělé výpravě se United Passions vyplatí vidět. Ale je to jen pro silné žaludky. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Tento film má jednu obrovskou nevýhodu a tou je odhalení korupčního skandálu v Mezinárodní federaci fotbalových asociací těsně před premiérou tohoto filmu, což se pochopitelně projevilo na celkovém hodnocení a spousta lidí už z principu hodnotilo odpadem, často aniž by film viděla. Na jednu stranu se to dá pochopit, je to jako hodnotit film plný komunistické propagandy těsně po rozpadu Sovětského svazu, na tu druhou to bohužel nijak nekoresponduje s kvalitou filmu. Ano, je to film velmi povrchní, funkcionáři dané organizace se v něm nechutně vykreslují za vzory a hrdiny, ale z hlediska režie, kamery, scénáře, ale i vizuálních efektů, to není nikterak špatné, naopak je to poměrně zručně natočené, což je dáno jednak téměř miliardovým rozpočtem, ale i zručností režiséra a kvalitou herců. Moje hodnocení 40%. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Fotbalová vášeň je filmem na zakázku, který měl sloužit k tomu, aby v době velké nedůvěry ve FIFU pozvedl její obraz. To jen aby bylo jasno od začátku, že všichni vědí, o co jde. Zadavatelé investovali nemalé prostředky, což je vidět na dobrém obsazení a slušných efektech. Za sebe musím říct, že se to povedlo, ale hned k tomu musím dodat vysvětlení. Nejsem tak naivní, abych si myslel, že organizace FIFA je spolek bodrých strýčků, kteří milují fotbal a dělají pro něj vše a to v zájmu nejvyššího dobra, vždy čestně a dle neposkvrněného svědomí a morálky. Samotný film to ukazuje poměrně dobře (možná neúmyslně), jde totiž jen o prachy, vliv a moc. Kdo má moc, sežene prachy a pak má vliv. Žádné čestné úmysly za tím nehledejte. Když potřebujete, aby vyhrála domácí Anglie, vyhraje mistrovství světa domácí Anglie. Když chcete uspořádat mistrovství světa v Africe, budete mě celou dobu podporovat a budete pro mě hlasovat. Když chceš funkci, sežeň prachy… je mi jedno jak. Tohle ve filmu minimálně mezi řádky zaznělo a v tom je pravdivý. Proto si odpad nezaslouží, přesto přehnaná naivita, přílišný patos a viditelná podbízivost snímku vystavují maximální hodnocení na třech hvězdách. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Škoda té druhé části, která prostě nemá šanci na úspěch. Rád bych viděl více ze začátku FIFA, ale asi se formovala až příliš pomalu. Daleko lepší film, než je jeho hodnocení, což se dá pochopit kvůli skandálu, ale není to objektivní. Herecky je to prakticky bez chybky, povedlo se jim dát dohromady velmi dobré herce a ti ten film drží i v druhé polovině filmu, které se každý musí jenom šklebit. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Mal by to byť „trošku prehľadný“ film o vzniku/založení/pôsobení FIFA. Celý film však pôsobí dojmom, akoby jednotlivé scény, natočené nezávisle, boli k sebe len prilepené. To, čo by bolo potrebné trošku detailnejšie zobraziť, tak chýba. G. Depardieu a T. Roth viac-menej v poriadku. Osobné hodnotenie: 59% (*) ()

Pepper_x 

všechny recenze uživatele

Bejt poslední scéna na dětským hřišti jen o půl sekundy delší, tak by to bylo na jasnej odpadovitej odpad protáhnutej všema možnejma kanálama. Jedna hvězda je tak spíš z milosti kvůli hercům, kteří odvedli svoji práci poměrně dobře, i když se vkrádá otázka, proč do toho sakra někdo šel, když všem muselo bejt jasný, že půjde čistě o propagandistickej film, ve kterým se vůbec nic nestane kromě oslavy dokonalosti Blattera a poddaných. ()

Radim1. 

všechny recenze uživatele

Po prvotních ohlasech jsem očekával teda větší hrůzu, celkem strohé a nudné popsání historie FIFA, ale jelikož fotbal zbožňuji, tak bylo fajn vidět film na motiv fotbalové historie, ovšem fotbal sám jako takový by si zasloužil mnohem kvalitnější a poutavější snímek. Rozumím tomu, že hodnocení tohoto filmu a také tržby filmu velmi souvisí s korupčním skandálem, který vypukl před premiérou Fotbalové vášně, ale režisér by si neměl nalhávat (třeba si to nenalhává, ale tím pádem nechápu, proč film nebyl natočen lépe, s tím rozpočtem by to určitě šlo), že bez korupční aféry by tento film slavil úspěch (možná větší tržby a mírně větší hodnocení), i tak to bylo vytvořeno vážně celkem nezáživně. Ale dávám 2*, ta 1. je za fotbal a ta 2. za vyobrazení vzniku federace a prvního šampionátu (i když i na tom by se dalo výrazně zapracovat). ()

mikhail odpad!

všechny recenze uživatele

Hmm... Gerard Depardieu...o jeho inteligencii som nemal valnú mienku, ale účasť v tejto snímke už hovorí o jeho totálnej snahe zakopať sa do prepadliska filmových dejín :D Tim Roth a Sam Neill...borci asi predtým ani nevedeli ako vyzerá lopta a určite predtým nepočuli o Seppovi, inak by sa na takúto kravinu nikdy nedali nahovoriť :D ()

Reklama

Reklama