Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Pád Francie

(TV film)
  • Velká Británie Battle of France
všechny plakáty
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

2. světová válka trvala už osm měsíců. Polsko existovalo už jen v podobě exilové vlády. Země sama byla rozdělena mezi Třetí říši a – překvapivě – SSSR. Franci a Velká Británie procházely obdobím „podivné války", která měla brzy přejít ve válku zcela reálnou. S mrtvými, uprchlíky, bombardováním, předem prohranými boji pěchoty s tanky, debakly i triumfy. V dubnu 1940 okupoval Hitler Dánsko a Norsko, napětí stoupalo. 10. května zahájili Němci dlouho očekávané tažení na Západě. Skončilo dobytím zemí dnešního Beneluxu a nepředstavitelným kolapsem Francie. Většinu vojáků Britského expedičního sboru se podařilo na poslední chvíli evakuovat. Západní Evropu čekaly čtyři dlouhé roky „nového pořádku". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bitka o Francúzsko alebo skôr pád Francúzka je zaujímavý už iba s toho dôvodu, že frantíci v prvej svetovej nakopali germánom prdel a neskor si ich dokonca na nemeckej pôde ťahali na špagátiku. Hitler im to všetko vrátil aj s úrokmi, dokonca dal doviesť aj vlak, v ktorom sa podpísala kapitulácia Nemecka a ani sa nedivím, že boli frantíci prekvapený, keď videli znova ten vlak, kde podpisovali kapituláciu Nemecka v 1.sv vojne. Výborný dokument, ktorý mapuje vtrhnutie do Poľska, uzavrenie mieru zo Stalinom, napadnutie Fínska SSSR a samozrejme silu a taktiku Wehrmachtu, ktorej postupne podľahlo Dánsko, Nórsko, Belgicko, Holandsko a nakoniec mocné Francúzsko, ktoré zaostalo vo vyzbrojí a väčšinu zbraní používali ešte s prvej svetovej. 95% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. 10. mája 1940 v 5,30 hod. zahájil Hitler dlho očakávanú ofenzívu na západe. Francúzska armáda bola po 1. svetovej vojne považovaná za najsilnejšiu v Európe a tak sa očakával zaujímavý súboj. Realita bola však iná, prepad so strany Nemecka zastihol francúzsku armádu v totálnej nečinnosti a v nesúlade. Drtivé víťazstvo OSY potvrdilo mocenskú prevahu Nemecka v Európe a tak 22. mája Francúzsko kapitulovalo. Obsadenie Beneluxu nebolo pre Hitlera žiaden problém. Vojna na západe tým bola ukončená a povzbudený Hitler obrovským úspechom začal uvažovať o smerovaní svojich vojsk na východ. Veľkou chybou Hitlera bolo, že nechali v Dunkerque uniknúť britský expedičný zbor a tak Británia mohla aj naďalej pokračovať v boji proti Nemecku. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Za dob kdy Bruce willis ještě míval vlasy, uměli filmaři točit dokumenty. Tehdy ještě válečné dokumenty měli podat informace. Dnes už to má být jen odlehčená zábava a Informace se očešou na minimumm aby se divák nezahltil údaji a náhodou se nenudil. V dané problematice nadprůměr, nicméně postrádam zde zmínku o zapojení Italů do konfliktu a pádu maginotovy linie na Rýnu. Vlastně o francouzských pevnostech tu bylo až moc málo. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Nic světobornýho, i když informací je poměrně dost. Zamrzí nudnější forma a absence barevnejch záběrů, na který už jsem u těhle dokumentů v dnešní době zvyklej. 70% ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Hitlerovo velkolepé vítězství tak předznamenalo začátek jeho definitivní porážky.“ Nesmírně podrobný dvouhodinový výklad o Hilerově tažení na západ detailně shrnuje celý proces této operace na obou stranách. Dotýká se jak velitelů, tak velikostí armád, jejich složením a zvolenou taktikou. Moc se mi líbí styl výkladu, který se nesnaží šokovat, ale podává informace s klidem. V tomto místě musím rovněž pochválit český dabing, který je u válečných dokumentů absolutní špička. Též kombinace dobových záběrů a počítačem zpracovaných map je pro válečné téma velmi vhodně zvoleno. Tento dokument je doslova našlapaný informacemi a je radost ho sledovat, i když člověk není zrovna fanouškem novodobých dějin. ()

Filatov 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem dokument, který by šel víc do hloubky a zaměřil se na tolik aspektů, které by nám v jedné epizodě představil, protože Nejvýznamnější operace 2. světové války představují každou operaci do všech detailů ať už jde o politické pozadí pro útok, plány operací, techniku, vojevůdce ale i čelní představitele zúčastněných zemí. ()

Reklama

Reklama