Reklama

Reklama

Hexenšus

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Vtipná feydeauovská fraška dramatika Johna Grahama, kterou režisér Karel Smyczek zdařile převedl do současného českého prostředí. Na počátku děje stojí jedna nevěra, kdy sympatická mladá paní podlehne svodům známého televizního komentátora a pozve si ho do ložnice: on jí slibuje, že v jeho pořadu bude moci zpívat. Ale Zuzana zakrátko pozná, že v žádném Petrově pořadu zpívat nechce, jenže je pozdě: Petra sklátil hexenšus, uvízl ve vaně a nemůže se hnout, do toho se vrací manžel Leonard, v bytě se utábořil slepý ladič pian a dostaví se ještě: jedna opilá letuška, dále Petrova řízná televizní šéfka Věra Kousal(přípona – ová už se nenosí), lékař s akupunkturními jehlami – a ti všichni pod inteligentním vedením chytré Zuzany zápasí navzájem se svými identitami, nikdo neví, kdo je vlastně kdo a co v bytě dělá. Nakonec se Zuzaně podaří všechny z bytu vystrnadit a spočinout si s Leonardem nerušeně v náručí...ovšem, přece jen hexenšus zaúčinkuje ještě jednou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (47)

atmen 

všechny recenze uživatele

Hexenšus jsem viděl v nastudování ochotníků z malé vesničky Lesonice. Podotýkám, že jsem nikoho osobně neznal, nicméně minimálně dva ochotníci strčili tyhle profíky do kapsy (ladič a letec). To co funguje a vyloudí úsměv na divadelních prknech to v tv vyzní příliš nuceně a prkenně. Tyhle klasické divadelní kousky by se neměly znásilňovat, když chybí invence při tvorbě nových tv komedií... ()

Jablkohruska 

všechny recenze uživatele

Ne, rozhodně to není na pět hvězdiček, je však potřeba tomuto filmu alespoň trochu zvýšit průměr, protože 37% si rozhodně nezaslouží. Herci skutečně místy přehrávali a některé situace byly podány se zbytečným afektem; na začátku to také chvilku trvalo, než se děj pořádně rozjel, ale i přes to všechno jsem se bavil královsky (Simona Babčáková alias Věra Kousal, co potřebuje PéPé na poradu s GéeŘ v HáBé, vážně neměla chybu). Mdlé okamžiky byly přebity třeskutou smrští komicky absurdních situací, dialogy byly vedeny často ve stylu "já o voze - ty o koze", přesně tak, jak to ve správné komedii má být. Za mne 75%, což odpovídá čtyřem hvězdičkám; proč přidávám pátou, už jsem zdůvodnil. ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele

Příjemné, koukatelné a dobře narežírované. Herci si své role užili a režisér, jak se zdá, text, který je v podstatě o ničem, jak už to u těchto komediíí na jedno použití bývá, plně využil, takže ani nepůsobil tak divadelně jako u předchozích příšerných inscenací z tohoto cyklu. Plesl a Javorský byli v komediální poloze skvělí. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Zvládnout převedení  čehokoli, co je určeno na divadelní prkna a záměrně umístěno do minimalistického prostředí dvou až tří místností a ještě navíc situační komedii plnou omylů, je vlastně nejtěžší řehole pro tvůrce. naprostá většina takových převodů, snahy přiblížit úspěšnou scénu více divákům, však končí tak nějak napůl. Proč? Nízký rozpočet. Málo prostoru pro improvizaci. Kamera nefunguje s teatrálním přehráváním, které pro mnoho podobných komedií vlastně fungují a vytvářejí paradoxně ono nadnesené, trochu nereálné fluidum, vedoucí právě k té samotné úspěšnosti...  Za zdařílé, až geniální převedení obdobného tématu můžeme jmenovat třeba  Oskara s Funésem... Hexenšlus by mohl být také zdařilý. Mít však zajímavější prostředí, rozsáhlejší kameru a trochu citu pro ono pomyslné práskání dveřmi, kdy jedn apostava ze scény mizí jen o vteřinu dříve, než do ní vstupuje ta, která ji nemá spatřit. A s absencí toho všeho tu máme čistě sterilní převedení, sice chirurgicky výborné, ale bez jediné jiskry a náboje, kde každé mírné uklouznutí k divadelnímu herectví vytrhává diváka od jinak civilně pojatého příběhu, bohužel téměř bez jediného dotaženého humoru, či situace :-/ škoda... ()

Piškotka odpad!

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si, že díky hercům by mohlo jít o více než dobrý film. Ale chyba lávky. Tohle byla snůška rádobyvtipnosti a parodie na sebe sama, což je velká škoda, protože téma srší potenciálem. Dokážu si ho více představit na divadelních prknech. Z herců jsem se nejvíce těšila na J. Plesla, tady hrál docela normálního chlapa:-) Ale dobře. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Slovo „hexenšus“ označuje bolest v oblasti bederní páteře, neboli ústřel. (SONY_)
  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér Smyczek. (M.B)

Reklama

Reklama