Reklama

Reklama

Černá listina

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2013–2023), 156 h 23 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Jon Bokenkamp

Režie:

Joe Carnahan, Nick Gomez, Vincent Misiano, Michael Waxman, Bill Roe (více)

Hrají:

James Spader, Megan Boone, Ryan Eggold, Diego Klattenhoff, Harry Lennix, Annet Mahendru, Parminder Nagra, William Sadler, Aja Naomi King, Alan Alda (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(10) / Epizody(218)

Geniální uprchlík se sám udá a nabídne FBI pomoc s hledáním dalších padouchů. Ale jen když jeho partnerem bude nováček Elizabeth Keen. (Netflix)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (11)

Černá listina (2013) 

MOŽNÉ SPOILERY Viděl jsem obě sezóny. Druhá je slabší, roztěkanější, ale s první má společného to, že zde v podstatě neexistuje stejný vzorec pro každý díl. I když se v každé epizodě chytá nějaký zločinec, dozvídáme se bokem další zajímavosti. Linie nejasného vztahu mezi Reddingtonem a Elizabeth je rovněž v každém dílu o něco víc rozvinuta a naznačeny další souvislosti, a tak se děj překvapivě hrne dopředu po všech liniích. Jen mi přijde, že je poněkud v některých věcech nedotažený - viz postava Toma/Josepha, který je sice charismatický, ale nakonec vlastně vypadá jen jako obyčejný pěšák, i když by mohl mít na víc. Celá ta konspirace o tom, jak americká vláda organizuje války, je ve druhé sezóně již hodně tvrdá a na plnou hubu, a docela bych se divil, kdyby seriál nedostal brzy stopku z vládních míst. Pokud se tak už nestalo. Co mne bavilo v 1. sezóně, a ve druhé se objevilo jen občas, byly zajímavé postavy kriminálníků - žádní obyčejní poskoci, ale každý díl měl jinou zajímavost, jiné vynálezy, jak zločinci vraždili či podnikali ten zlý byznys, a to mne bavilo. Nesmrtelná medúza, měnič DNA, virus jen pro určitou osobu, bláznivá ekologická rodinka, čistič a mnozí další, co díl, to perla. Potěšily mne i role docela známých herců v několika epizodách - Alan Alda, Lance Henriksen nebo Ron Perlman. Změny lokací jsou taky super, i snaha, aby postavy mluvily tou řečí, kterou mají mluvit. Pravda, u dílu z Prahy (další pozitivum pro mne!) je slyšet, jak je ta čeština lámaná a jde spíše o jakousi česko-polsko-slovenštinu, ale potěšilo. Jen bych ocenil lepší herečku v roli agentky Elizabeth Keenové. Ta holka nejenom, že není sexy, ale občas se v prádélku ukáže, a ty její nesexy boky a tlusté nohy skutečně za moc nestojí. Navíc hraje ve dvou polohách - buď slzy, nebo drsnost v očích. Nic mezi tím. Liz je mi v podstatě protivná, ale co se dá dělat. James Spader překvapil velmi, roli si evidentně užívá. A nesmím zapomenout na dokonalého pana Kaplana! První sezóna - 80 %, druhá sezóna - 70 %. ()

Krmič Trolů č.38 (2015) (S03E01) 

Takový ten povinný spojovací díl, kde ani tak nejde o farmáře trollingu (kterého překvapivě Reddington s lehkým srdcem obětuje) jako o to, jak a jestli se podaří po zastřelení guvernéra uniknout. Mezitím se ale na politické scéně, tedy jejím zákulisí, objeví noví hráči, jeden z nich značně nedobrovolně, protože mu unesli a následně nakazili virem vnučku. ()

Džin (č. 43) (2015) (S03E04) 

Další díl skládačky, která má položit ředitele prohnilého Spolku a očistit Keenovou, se skrývá v deníčku tajemného Džina, kam si píše všechny, jimž pomohl splnit si své - často nijak příjemné, spíše násilné - sny. SPOILER Trošku jsem nepochopil, proč se sem cpe ta muslimská linka, ale ok, potřebovali muslimskou holku, předělanou z muslimského gaye, asi aby mohli poukázat na něco, o čem se dnes v souvislosti s islámem v Evropě nesmí mluvit. ()

Sir Crispin Crandall (č. 86) (2015) (S03E06) 

Celá třetí série zatím postrádá půvab 1. a i trochu té druhé. V podstatě chybějí i vztahové hlášky mezi Reddingtonem a Liz, více se vyzdvihuje postava Toma, ze kterého snad bude tajný agent ve stylu moderního Bonda, a prolínající se historka sérií je jen o tom, jak dostat ředitele a jeho černošského a všeznalého poskoka, a jak Společnosti zasadit co nejvíce ran. SPOILER V tomto dílu tedy palce Andráse Halmyho (v dílu je dokonce i vědec s českým příjmením!, ale vypadá spíš jak Hawking na vozíčku), jen aby se dostal do bankovní schránky a sebral řediteli prachy, které organizaci čajznul na svůj případný útěk. ()

Zal Bin Hasaan (č. 31) (2015) (S03E07) 

Aby získal Reddington další díl skládačky, musí najít arabského teroristu Hasana, z něhož se nečekaně vyklube někdo, koho zná policistka Samar. Tom chytí Karakorana, pořád miluje svou ex-manželku, ředitel a jeho společník provádějí podivné kousky, až to trochu nedává smysl, takže celkově spíš jen mírně nad průměr. ()

Králové silnic (č. 108) (2015) (S03E08) 

To je tak, když něco plánujete, a pak narazíte na partu blbečků, malých zlodějíčků, kteří vše pokazí. A taky tady dojde k jedné amputaci sledovacího čipu z prsou pomocí víčka od plechovky, vraždě vysoké policistky, odchodu jiné policistky z místa, a vůbec se to celé tak nějak po.dělá... Snaha o očištění Keenové se nyní zdá být v nedohlednu. Hodně akční díl s několika zajímavými a jedním zcela nečekaným zvratem. ()

Ředitel (č. 24) (2016) (S03E09) 

Další z napínavých a akčnějších dílů, i když to s původním Blacklist nemá moc společného, a to bezhlavé bláznění po očištění Keenové mi přijde, prostě bezhlavé. Navíc je to už druhý, třetí díl, kdy se zbláznil ten, kdo má na starost výběr hudby, a ta je i zde strašná a strašně špatně vybraná - zvlášť při přestřelce v chatě. Jinak mi začíná připadat, že Spolek je v této chvíli leda spolek pěkných budižkničemů. ()

Ředitel č.24 Dokončení (2016) (S03E10) 

Přišlo mi to poněkud přitažené za vlasy - Venezuela aby obvinila šéfa CIA, Spolek aby na tuhle hru přistoupil, jeden zabiják jako maršal má vše vyřídit, Reddington podlézá ženské ze Spolku, ředitel je hozen přes palubu - a do toho opět strašný výběr písniček. Nějak té třetí sérii chybí šťáva - onen údajně promyšlený plán je vlastně o zaangažování jednoho státu a právník jen prohlédne smlouvu - fakt jsem čekal víc. ()

Pan Gregory Devry (č. 95) (2016) (S03E11) 

Tak tohle se moc nepovedlo. Kam to směřuje? K rodinné pohodě s dítětem? Reddingtonovi jako docela solidnímu hajzlíkovi, který podrazí, koho může? Akční vsuvka s vlastně zbytečným únosem... Nejlíp tady tentokrát zahrál Jake Weber. ()

Féma (č. 132) (2016) (S03E12) 

Herdek, kam se to sune? K rodinnému dramatu? Adopce? A do toho případ, který by mohl být zajímavý, kdyby byl líp podaný - zhruba ve stylu honičky v katakombách, ale pořád je to jen slabý odvar toho, co tenhle seriál tak drželo zajímavý a napínavý. ()

Správce (č. 78) (2016) (S03E16) 

Zajímavý námět, i když hodně průhledný posléze, a vlastně nezjistíme, oč víc a proč té dceři šlo (proč třeba ta Čína nebo Německo?). A i když se slibuje, že se Liz dozví pravdu o své matce, dozví se leda, že žije a nedávno byla v Praze a možná ji hledá. A Reddington pořád nechce, aby ji Liz našla, aby odhalila pravdu a já začínám mít podezření, že ani tvůrci už sami nevědí, jakou pravdu tady nakonec mají vymyslet. No a Tom se zachová jako pitomec a tu nájemnou krávu nezastřelí. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

29.09.2013

Perníkový táta nadobro končí a Vince Gilligan (foto), kterému svět vděčí za tento brilantní seriál, už pracuje na novém námětu. Lépe řečeno, na staronovém. Původně totiž napsal zápletku pro Battle… (více)

Nový protivník pro Avengers? James Spader.

Nový protivník pro Avengers? James Spader.

31.08.2013

Už nějakou dobu víme, že hlavním padouchem v The Avengers: Age of Ultron bude... no ano, Ultron. Konečně ale dostal představitele. James Spader si v devadesátých letech zahrál v několika velkých… (více)

Reklama

Reklama