Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 1

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Recenze (108)

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Dve významné panovníčky sa stretávajú v jednom filme. Pravdepodobne je to historicky nepresné, ale mne to pripadalo celkom záživné a zaujímavé. Nebudem to teda brať ako historický film, ale ako film inšpirovaný historickými postavami a udalosťami. Niektoré postavy boli ploché, ale prekvapivo som si vedel nájsť cestu a sympatie k väčšine z nich. Podľa mňa atmosféra a nadvláda mužov bola v tomto filme cítiť dosť, taktiež pocity a najmä zúfalstvo hlavných dvoch protagonistiek bolo veľmi dobre vykreslené. Vďačiť tomu asi treba najmä Soirse a Margot. 7,4/10. ()

Sala1 

všechny recenze uživatele

Jedným z druhov učiteľov dejepisu sú takí, ktorí ťarbavým krokom prídu ku katedre, otvoria knihu a niečo vám z nej prečítajú. Ak nezaspíte, niektoré zaujímavosti si spoznámkujete, zazvoní a oni odídu. A to je tento film. Veľmi nesústredená snímka, ktorá svojím spracovaním hrá na istotu a bez absolútne väčších ambícii si dokonca nevie zvoliť ani svoju cieľovú skupinu. Historici pravdepodobne nad skratkovitým spracovaním mávnu rukou, nad obsadením niektorých hercov sa pohoršia a na záver budú nadávať na fiktívne stretnutie dvoch kráľovien. Ženy by si možno radi poplakali pri nejakej tej romanci večer pri sviečkach, film však nič podobné neponúka. Príliš generalizujem, ale píšem o diváckych skupinách. Mužov film samozrejme minie a pri mladých má snímka ten problém, že vďaka seriálom sú zvyknutí na úplne iný filmový jazyk a dovolím si povedať, že aj kvalitu. Napriek premise rivality dvoch žien sa vo filme venujeme zväčša iba titulnej Márii, čo samo o sebe je v poriadku, lenže zásahy Alžbety do jej života sa vytrácajú pri intrigách Máriinho dvora. Vytvorenie odhodlanej trpiteľky funguje ale iba do tej miery, do ktorej sme si vedomí prítomnosti dobových rozdielov v náboženstve, nástupníctve a reáliách, ktoré film považuje za samozrejmé. Postavám chýba väčší zmysel a hĺbka, sú tam aby splnili účel vo vzťahu k Márii. Opäť, ako v prípade Favoritky, dialógy nevytvárajú situáciu a častokrát ušiel aj strih. Produkčne silné s výbornými kostýmami a líčením a fantastickou Saoirse Ronan, ktorá je jedna z najlepších mladých herečiek na pomedzí blockbustru a kluboviek. Dôvod vzniku tohto filmu si viem vysvetliť za účelom oscarovej sezóny, iný zmysel mi uniká. Škoda, lebo historických filmov je čím ďalej, tým menej. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Proč, já se ptám proč musí někdo tak zajímavý kousek historie natočit takto nudně, nezáživně, o ničem.....? Velké očekávání bohužel nahradilo velké zklamání z tohoto díla. Když už chci natočit film o nějaké historické osobnosti, tak alespoň ctím základní fakta - Marie a Alžběta se nikdy osobně nesetkaly - v tomto díle to měl být patrně onen vrchol. Ale to je jen jeden z mnoha špatných momentů tohoto filmu - např. ony skoky v čase, kdy Marie nezestárne ale ostatní ano; nelogický děj - když nemáte tucha o co skutečně šlo, z filmu to nepochopíte; historické vylíčení některých postav nepřesné či úplně vymyšlené (Darnley, Knox...) ... a dalo by se pokračovat, ale škoda slov. Líbila se mi krajina, toť vše. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Sterilní, nudná podívaná se super kostýmy, neméně krásnými exteriéry a kamerou, která je umí velmi dobře a působivě prodat. Nicméně i přes kvalitní výkon Saoirse Ronan a obstojnou Margot Robbie, jejíž prostor je oproti první zmíněné mírně omezen, tak se jedná o pozoruhodně zmatené dílo, kdy jsem při některých aktech a proslovech si nebyl jistý co se zrovna na plátně odehrává a proč. Přičemž mě zaráží jméno scénáristy Beau Willimona, jehož House of Cards jsou nadprůměrně scenáristicky ošetřené, ale zde jsem byl lehce mimo. A myslím, že to bude souviset i s režií, kterou měla na svědomí do teď pouze divadelní režisérka, což se projevuje v plné nahotě při konečné a po 100 minutách jediné přímé konfrontaci obou hlavních postav. Jsem z toho trochu smutný, protože jsem očekával obstojnější film s takhle silným obsazením, bohužel za mě docela promarněná příležitost. 30% ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Budem sprosťák, lebo sa mi nechce plytvať slovami - Mary Queen of Scots je načančaná vyprázdnená kravina, ktorá sa tvári ako áčkový životopis, no je tak nezáživná, plochá a zbytočná, že diváka tak akurát kvalitne naserie. A to som naozaj veľký nadšenec Škótska, Saoirse Ronan a Margot Robbie. ()

Vera2613 

všechny recenze uživatele

V tomto filme sú iste nejaké historické nepresnosti, ale mňa to veľmi bavilo hoci som spočiatku mala pochybnosti kvôli tak nízkemu hodnoteniu. Po dopozeraní filmu je hodnotenie 58% pre mňa trošku sklamanie pretože si myslím, že si zaslúži viac. Začiatok je trochu pomalý, ale potom sa to vďaka všetkým tým intrigám rozhýbe. Herecky to jednoznačne ťahá Saoirse Ronan, ktorá Margot dosť zatienila a v podstate si ukradla celý film pre seba. Samozrejme niektoré veci sa mi nepáčili ako napríklad to, že Mária vôbec nezostarla počas tých rokov a tiež dosť veľké časové skoky v ktorých som sa občas trochu strácala. Hudba bola fajn a kostými boli tiež skvelé rovnako ako nádherné zábery na krajinu. ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si myslel, že půjde o nudné historické drama, které bude uspávat a nakonec celkem solidní a napínavá podívaná, ve které mi k dokonalosti chybělo ukázat trochu více z bitvy a trochu více Margot Robbie. Každopádně je smutné co si lidé dokážou udělat, možná je to vše zaviněné onou dobou a postavením. ()

Felisr 

všechny recenze uživatele

Zklamalo. Tři hvězdy s odřenýma ušima. Jindy výborná S. Ronan tentokrát jako by nevěděla, jak postavu uchopit. ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

Historie mě zajímá, ale u filmu o Marii Stuartovně jsem měla problém neusnout. Dialogy jsou divné a křečovitě nucené. Saoirse Ronan byla jediným dobrým aspektem z celého filmu. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Ako poznamenala jedna postava : my muzi sluzime vrtochom dvoch zien. Dve kralovne s narokom ma tron, intrigy. Osamele zeny samy proti svetu. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Když už dělat historický film, držím se faktů. Ty dvě se nikdy nepotkaly, jen si psaly dopisy. Toho prvního manžela  Darnleye nechala zabít záměrně, aby si mohla vzít svého milence hraběte z Bothwellu. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Zátylky, střídání pohledů, černé šaty a bledá pleť. Magická hudba, čarokrásná krajina, scéna porodu a dopisy mezi oběma ženami. Osud, nespravedlnost, moc, touha, vlastní chyby, neúprosný historický kontext. Film od ženy o ženách. O ženách mezi muži. Bravo. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Príbehovo veľmi zaujímavý historický snímok, režijne už to nebolo uchopené až tak zaujímavo. Dialógy boli fajn, herecký koncert Saoirse a Margot a zároveň aj veľmi pekne dotvorená atmosféra Anglicka 16. storočia. Trošku mi vadilo, že film mal dosť veľa hluchých miest a málo konfrontácií medzi Alžbetou a Máriou, čo asi divák určite očakával. Takže za mňa len lepší priemer, nič viac. 60 % ()

Habanera 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ani výkony dvou skvělých hereček, královen - rivalek, chabý a ve skocích plynoucí děj nezachránily tento film. ()

Little 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím, jakou část historie si vybrali a jak ji pojali. Zpracování mě ale nadchlo, protože od historického filmu očekávám to, co mu tady jiní vytýkají. A to že mě navnadí, abych si o tématu něco zjistil nebo přečetl. Skvělé výkony Saoirse Ronan a Margot Robbie mě vtáhly natolik, až jsem zalitoval, že film není delší. Hudba Maxe Richtera fungovala skvěle. Přestože glorifikace Marie je znatelná, její protivnice Alžběta I. není vykreslená jako černobílé záporná postava. Další plus. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

SAOIRSE pomalu zraje , to je jasné . Film není špatný , líbil se mi o něco více než ta opěvovaná Favoritka . A bylo vidět , že vždycky jde o vliv , moc , intriky , čachry , špinavé hry a tak podobně . A to v každé době . Není to fakt špatný film , jen ta původní verze je o fous , i dva , lepší . ()

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama