Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 3

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (108)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne ide skôr o dielo zapadajúce niekde ku Kráľovej priazni alebo Vojvodkyni, mňa ale Mária, kráľovna škótska predsa len upútala viac ako spomínané filmy a asi to bude aj návštevou kina. Obe herečky hrajú skutočne skvele, aspoň podľa môjho pozorovacieho talentu a ak niečo nešlape, tak je to kvôli scenáru, respektíve strihu, tam dochádza k celkom slušnej monotónnosti. Obe ženy musia bojovať o svoj názor v čisto mužskom svete a aj napriek tomu, že mu majú vládnuť, tak sa mu v konečnom dôsledku, nielen pre vlastné prežitie, podriaďujú. Ženy tak tu sú iba panovníčky alebo slúžky a celkom ma tento aspekt na filme zaujal. Potom aj také samozrejmosti, ako kostýmy, výprava, snímanie exteriérov, ale najmä interiéry gotických stavieb, tie dodali filmu výrazné plusové body a zaokrúhlenie smerom hore. No a asi patrím medzi malé percento chlapov, ktorým sa páči v civile viac Saoirse ako Margot, v Márii sa bude tá prvá páčiť viac ale úplne všetkým. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat je to silně ženský film, kterému vévodí dvě skvělé herečky. Obě své role zvládli na jedničku. Mám ale několik věcí, které filmu musím vytknout. Vadilo mi, že je film natočený tak, že z Marie dělá světici a z Alžběty tu zlou. Myslím si, že obě měli pozitiva a negativa, ale film se staví spíše na stranu Marie, chápu je to film o ní, ale i tak mi to prostě vadilo, nemůžu si pomoc. Taky mi to přišlo historicky nepřesné. Několik věcí si tvůrci vymysleli nebo natočili podle svého, aby se jim to do filmu hezky hodilo. Když se dívám na historický film, tak očekávám, že mi alespoň 95% řekne co se opravdu stalo. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

podle traileru měla Mary Queen Of Scots potenciál být jednou z největších událostí na poli kostýmních historických dramat posledních let.Bohužel realita je tomu na hony vzdálená.Kostýmy a výprava tu jsou sice super a obě hlavní představitelky (Margot Robbie nedostatečně využitá) se snaží seč jim paruky stačí,ale to je bohužel všechno.Je dost možné,že nůžky střihačovi tu řádily víc než je obvyklé,ale nějak se nemůžu zbavit dojmu,že nuda by nebyla zahnána ani kdyby tomu tak nebylo.Po vlažném začátku jsem doufal,že se vše správně rozjede,ale když se tak nestalo ani po hodině,doufat jsem přestal a po zbytek filmu jsem jen co 5 minut koukal na hodinky...40% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To, že je Marie ženský film mě vrásky nedělá i když ten rozhovor mezi dvěma panovnicemi, měl asi být vrcholem filmu, ale já se fakt připadal jak v poradně pro přecitlivělý. "chtěla jsem před tebou vypadat co nekrásnější " ještě že tam neřešili, kdo jim ty hadry ušil a jestli držej dietu. Ale budiž od ženskejch těžko můžu čekat dialogy o tom, že ulovili prase, ožrali se a oprcali dva vojáky a pak je za špatnej jazykovej výkon nechali popravit, korn ne v tomhle filmu, kde se silně dbalo aby vše bylo přijatelné a nikdo se nad ničím nepohoršil. Daleko větší průser je fakt, že tvůrci naprosto rezignovali na vyprávěcí strukturu příběhu, tady jdou některý scény po sobě tak nešikovně, že vůbec nedávají smysl. Brutální střih naprosto zničil dynamiku vyprávění, naprosto se nevěnoval žádný postavě, tak abych měl pocit že mě na někom nebo na něčem záleží, protože on/ona je takovej či makovej. Fakt průser. Ano jasně kostýmní práce, maskérská práce, lokace skvělý. Herecký výkony dvou hlavních ženských představitelek rovněž skvělý i když mě velmi zklamalo, že má milovaná Margot má ve filmu tak malo prostoru. Naštěstí Saoirse Ronan je charismatická skvělé herečka z užasnýma modrýma očima, takže dost možná díky jejímu šarmu a talentu má ode mě film ty dvě hvězdy, jinak by to byl vysloveně pohřeb. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem chtěla děsně moc dlouho vidět a ty 4* mu dávám hlavně pro výkon hlavních dvou představitelek. Nicméně - je to vlastně takový "holčičí film" :D Holky jsou v popředí a v zákulisí se přitom toho děje tolik :) Za mě super, nicméně - ta 4je něco mezi 3-4. Při představě, že to vážně takto bylo - sedíte na trůnu a jen se pořád bojíte, to bych být Alžbětou vážně nechtěla...Když milujete Skotsko- jste uchváceni ale i tak... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)
  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama