Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 1

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (108)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

podle traileru měla Mary Queen Of Scots potenciál být jednou z největších událostí na poli kostýmních historických dramat posledních let.Bohužel realita je tomu na hony vzdálená.Kostýmy a výprava tu jsou sice super a obě hlavní představitelky (Margot Robbie nedostatečně využitá) se snaží seč jim paruky stačí,ale to je bohužel všechno.Je dost možné,že nůžky střihačovi tu řádily víc než je obvyklé,ale nějak se nemůžu zbavit dojmu,že nuda by nebyla zahnána ani kdyby tomu tak nebylo.Po vlažném začátku jsem doufal,že se vše správně rozjede,ale když se tak nestalo ani po hodině,doufat jsem přestal a po zbytek filmu jsem jen co 5 minut koukal na hodinky...40% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem chtěla děsně moc dlouho vidět a ty 4* mu dávám hlavně pro výkon hlavních dvou představitelek. Nicméně - je to vlastně takový "holčičí film" :D Holky jsou v popředí a v zákulisí se přitom toho děje tolik :) Za mě super, nicméně - ta 4je něco mezi 3-4. Při představě, že to vážně takto bylo - sedíte na trůnu a jen se pořád bojíte, to bych být Alžbětou vážně nechtěla...Když milujete Skotsko- jste uchváceni ale i tak... ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

"Historický film", který je extrémně ahistorický, plný nepřesností, dělaný moderním člověkem 21. století bez citu pro Zeitgeist. Paradoxně ty "nepřesnosti", které jsou nejviditelnější (a které divákům zjevně nejvíc pijou krev), mi ale vadí úplně ze všeho nejmíň. ** SPOILER alert! ->> ** Např. inscenace setkání Alžběty s Marií Stuartovnou (ke kterému ve skutečnosti nikdy nedošlo) vychází z představy Friedricha Schillera a je přiznanou fabulací, která nemá zásadní vliv na následnost děje, nic se z tohoto setkání dále neodvíjí. Nevadí mi, je to dobrá umělecká licence. Ještě víc lidem zjevně vadí černoši... Zajímavé... V 16. století v Anglii samozřejmě lidé tmavé pleti byli a byli dokonce velmi vyhledávanou "zajímavostí" mj. alžbětinského dvora (i když netvořili součást nejvyšších společenských vrstev, jak chybně/aktivisticky/lhostejně(?) ukazuje tento film). Ale v tomto ohledu mi rozhodně mnohem víc vadí, že v průběhu filmu Alžběta prochází vizuální proměnou, zatímco Marie vůbec nestárne... Historické nepřesnosti, které mi opravdu vadí, jsou ty, které běžný divák nevnímá na první pohled, ale které mají přímý vliv na vývoj příběhu: Lord Darnley nebyl součástí plánu na zavraždění Rizzia (žádný podpis nikdy neexistoval a Darnley nebyl nikdy ani obviněn); zobrazovaná úloha Johna Knoxe ve filmu je zcela mimo dobové reálie (nikdy se neúčastnil zasedání královské rady, nebyl dokonce nikdy součástí skotského královského dvora, Marii plamenně odsuzoval z cizoložství a zavraždění svého manžela atp. až po jejím sesazení...); Marie neměla skotský přízvuk, ale francouzský; Darnleyho homosexualita a Rizziho zženštilost jsou čistou efektní fabulací... Většina postav ve filmu je černobílá, plochá. Marie je vykreslena jako slabá žena a vlastně ani není moc zřejmé, proč by se jí měla Alžběta bát. Neustálé proklamování nástupnických nároků nestačí, necítil jsem reálnou hrozbu. Vlastně i ten závěrečný obrovský skok v čase a následná poprava se vlastně odehrála bez jasnější motivace a ve filmu vypadala více jako Alžbětin cynický plezír než důsledek Mariiny konspirace s Babingtonem. Přesto film celkem odsýpal a měl pár opravdu dobrých momentů. Nudou bych to nenazval. (Slabší 3*) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tvůrci ve své školní docházce prokazatelně vynechali spoustu hodin historie, přesto je mé hodnocení shovívavé. Za prvé - holky zaválely, obě dvě skvělé, vdechly svým postavám půvabnou ženskost, nezpochybnitelnou ctižádost a velice se mi líbila jejich niterná bitva rozum vs. cit. Za druhé - nádherná výprava, krásné exteriéry, hudba i kamera, některé záběry mě hnaly až k slzám (např. když si Alžběta na okamžik připustí, že touží po dítěti). A za třetí - příběh o ženách ve světě mužů v 16. století, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes. Za mě ano, stojí za to vidět. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat je to silně ženský film, kterému vévodí dvě skvělé herečky. Obě své role zvládli na jedničku. Mám ale několik věcí, které filmu musím vytknout. Vadilo mi, že je film natočený tak, že z Marie dělá světici a z Alžběty tu zlou. Myslím si, že obě měli pozitiva a negativa, ale film se staví spíše na stranu Marie, chápu je to film o ní, ale i tak mi to prostě vadilo, nemůžu si pomoc. Taky mi to přišlo historicky nepřesné. Několik věcí si tvůrci vymysleli nebo natočili podle svého, aby se jim to do filmu hezky hodilo. Když se dívám na historický film, tak očekávám, že mi alespoň 95% řekne co se opravdu stalo. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)
  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama