Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladík Milan utíká z válkou sužovaného Balkánu do Budapešti, kde se díky lékařské průpravě stává zdravotníkem v noční sanitce. Jak se ale ukazuje, pro jeho dva kolegy je Hippokratova přísaha jen pár slov bez významu, neboť vedou výdělečný byznys založený na obchodu s mrtvolami, bohatě dotovaném pohřebním průmyslem. Milan je tak postaven před dilema – svědomí nebo peníze, které mu pomohou dostat do Maďarska i jeho přítelkyni? Skrz na skrz černá debutová krimikomedie Márka Bodzsára nezapře inspiraci tarantinovskou explicitností nebo coenovským cynismem. (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (8)

Idego 

všechny recenze uživatele

Hodila po mě Soltiho requiem. Absurdita, černý humor a špetka Kill Billa. Celé to má vynikající atmosféru a chvílemi jsem se nemohl udržet smíchem. Spokojenost hraničící s plným počtem hvězd, i když k dokonalosti tomu fakt ještě špetka schází. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Osvěžující mix absurdity, černočerného humoru, tragikomedie a násilí. Působí moderním a efektním dojmem, po stylové stránce se člověku ani nechce skoro věřit, že jde o režisérův 1. celovečerní film. A po té příběhové také člověka skoro nenechá vydechnout, i když určité scény nepůsobí zdaleka tak vtipně, jak by mohly (některé jsou spíš smutné, než černohumorné). Nicméně, když si k tomu člověk přidá ještě ty bizarní postavy, které po celou dobu neomrzí, na slušné 4* si Boží šichta vydělá. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Keď som prvýkrát čítal, že je to maďarský Tarantino, tak som si pomyslel, že sa niekto zas chce priživiť na mene slávnej značky. Preto som veľa od filmu neočakával, a nakoniec som bol viac než milo prekvapený. Ona to nie je tarantínovka, čo sa týka typu rozprávania, či užitia štýlu. S Tarantina si skôr berie príklad v scénach násilia, ktoré zobrazuje tiež s humorom a s nečakanými pointami. Taktiež by sa našlo aj pár žmurknutí napríklad v podobe rekvizít. Krvavá exploatácia však v Bodzsárovom debute slúži v prvom rade na rámcovanie reflexie krutých historických udalostí na Balkáne. Postava vedúceho záchranky, ktorý sa stavia do role demiurga rozhodujúceho o živote a smrti pacientov, sa dá chápať ako alegória na politiku svetového policajta, ktorý prostredníctvom NATO likviduje vlasť hlavného hrdinu. Film s šikovným scenárom plným svojráznych charakterov má veľmi trpké vyznenie a je známkou toho, že v Maďarsku sa netočia len áčkové artové diela, ale že tam majú aj schopných režisérov, čo vedia natočiť zaujímavú žánrovku so spoločensko-kritickým presahom. ()

mrart 

všechny recenze uživatele

Makabrózní jízda, břitký humor, ambulantní western... Vícero odkazů na Tarantina, které jsou tu přiznané v nově vtipné rovině. Na další Bodzsárův film se rozhodně těším. ()

Birgi91 

všechny recenze uživatele

Maďarský guláš okořeněný špetkou Tarantina a typickým britským černým humorem. Výsledný produkt je delikatesou, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. ()

Wecfarien 

všechny recenze uživatele

Posádka RZP, která tak trochu jede v byznysu s mrtvolama (řidič kromě toho ujíždí na rajském plynu) má nového záchranáře - Bosňáka Milana, který nechal v nemocnici v Sarajevu svou přítelkyni, sestřičku Táňu, aby vydělal peníze a nějak ji dostal k sobě do Maďarska... černohumorné, šílené. Přestože se člověk většinu času směje, komedie to ale tak úplně není. Trochu mi to typově připomnělo Hezké vesnice hezky hoří (Lepa sela lepo gore, 1996). Úplně nejvíc to asi ale ocení ti, kteří někdy jezdili se záchrankou. ()

Reklama

Reklama