Reklama

Reklama

Sarajevo 1914

(TV film)
  • Rakousko Sarajevo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Konspirace v pozadí události, která zahájila první světovou válku. Dne 28. června 1914 došlo v Sarajevu k atentátu na rakousko-uherského následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii z Hohenbergu, což bývá považováno za spouštěč první světové války. Výpravný koprodukční projekt Sarajevo, 1914 se nezabývá samotným atentátem, ale přináší dramaticky přibarvený pohled na události bezprostředně následující, které ovšem byly oficiálními dějinami potlačeny. Ačkoli atentát zcela jednoznačně provedl Srb, scénář se zabývá možnou konspirací v pozadí celého aktu, sahající až do vysokých míst v Rakousko-Uhersku a Německu. Právě tyto okolnosti odhaluje soudní vyšetřovatel Leo Pfeffer během výslechů střelce Gavrila Principa i jeho spolupracovníků. Nicméně jak záhy zjistí, na pravdu není nikdo z oficiálních míst zvědav, a to nejen proto, že jsou rakousko-uherští a němečtí oficíři již příliš zabraní do plánování války se Srbskem ještě před tím, než by Pfefferovi zadané vyšetřování potvrdilo, že za atentátem stála srbská vláda. Tlak velkých dějin a jejich inscenátorů záhy pocítí sám na sobě i zásadový Pfeffer. Německo-český koprodukční film, na němž se podílela také Česká televize, se soustřeďuje na vykreslení znepokojivé situace člověka, který vidí pravdu, ale nedokáže zastavit tok dějin, ba je dokonce konfrontován s přímými důsledky vývoje, který doufá zvrátit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (51)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Moderní zpracování, kdy hlavním protagonistou je vyšetřující soudce atentátu. Politické souvislosti jsou v pozadí, hlavní důraz je na osobní prožívání doby. Výjimečné je, že jde o extrémně protirakouskou interpretaci událostí - atentát je interpretován jako německo-rakouská konspirace proti Srbsku; jedna z postav se zmiňuje o tom, že srbský premiér se snažil atentátu zabránit. Hodnotím spíše nízko, protože film mi připadal plný deklamací a klišé. Vizuálně laciná televize, byť se spoustou exteriérů. Přestože staví nejvíc na osobní rovině, protagonisté mě moc neoslovili. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Komorní film, odehrávající se v pár interiérech, což je logické, neboť drtivou většinu rozpočtu jistě spolklo gigantické množství falešných knírů, zde se vyskytujících. A první dojem z filmu je skvělý, civilnost, kdy se děj nesoustředí na atentát, nýbrž na vyšetřování je skvělá, jenže, bohužel, pak někoho napadl divotvorný způsob, jak děj kolosálně zprasit. Chápu, že Rakušané se prostřednictvím tohohle vyrovnávají s historickou vinnou za první světovou, podobně jako u nás ohledně sudetských odsunů vznikl Habrmannův mlýn a 7 dní hříchů, jenže čeho je moc, toho je příliš, ve chvíli, kdy se tvůrci snaží překlopit do politického thrilleru stává se film na mnoha místech až nechtěně směšným, zcela nevyváženým a silně jednostraným (ve stylu - všichni jsou svině, jenom JÁ jsem letadlo). Vrchol korunuje kdovíodkud vycucaná milostná linka, která je absolutně děshrůzná a několik odkazů na chudáka vyšetřovatele a jeho židovský původ, což je zcela zbytečná odbočka, kdy by se filmové vyprávění mělo soustředit na zcela jiné motivy a ne že německý doktor, vyznavač eugeniky, začne na adresu hlavního hrdiny prohlašovat "jednou žid, pořád žid." Škoda zmařené šance, tohle je bohužel podprůměrné i v kontextu spoluprodukující cs tv tvorby, slušnému řemeslu navzdory. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Společně s Evropa tančila valčík je to slušné combo. Nutno ale brát v potaz, že se jedná primárně o rakouský televizní film Das Attentat Sarajevo 1914 a Češi tu participují klasicky jen jako nádeníci. Čili v Edici ČT je to spíš omylem a skutečnost, že se to distribuuje výhradně s českým dabingem je až výsměch. Kdo si co chce přivlastňovat? Těch pár záběrů s Kukurou? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to podstatně víc než odpovídá zdejšímu celkovému hodnocení. Scénárista vystavěl na půdorysu historických faktů vlastní příběh, stejně tak dobře uvěřitelný jako jakékoliv jiné dohady. Sympatická je mi převládající úvaha, že mnohonárodnostní soustátí nikdy v Evropě natrvalo neuspělo - a tedy těžko očekávat, že další x-tý pokus bude mít větší naději. Slované se mají neradi s Germány, těžko vycházet s Maďary, všem vadí Židé... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Sarajevo 1914 je nudné vyšetřování atentátu na Ferdinanda D'Este. V porovnání s Vávrovým vynikajícím filmem EVROPA TANČILA VALČÍK, který kromě samotného atentátu se navíc zabývá pohledem všech evropských velmocí, tak tento rakouský televizní film je příšerný. Hlavní hrdina, Žid, který vyšetřuje atentát je naprostý ňouma a jediné co umí, jsou tak možná jen jazyky. S ním padá tento film ještě hlouběji, než se dalo čekat. Absolutní selhání rakouské televize, která spolupracovala v koprodukci i s Českou televizí. [634. hodnocení, 42. komentář, 60%] ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikol na v spolupráci medzi nemeckým televíznym kanálom ZDF a rakúskym kanálom ORF. Bol uvedený v rámci 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny. (Arsenal83)
  • Natáčelo se i v Hradci Králové a v Josefově u Jaroměře. V Hradci Králové, konkrétně na Velkém náměstí, vznikaly scény jako atentát na Ferdinanda či dějové scény na nábřeží Labe. Krom České republiky se natáčelo také v rakouské Vídni. (San Miguel)

Reklama

Reklama