Reklama

Reklama

Městečko Pines - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 7 h 16 min (Minutáž: 42–44 min)

Epizody(10)

Recenze (20)

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První půlka s odkrýváním tajemství městečka mi přišla dost aktoixodní, což nemyslím jako pochvalu. Pak ale seriál vyložil karty na stůl, začalo se hrát kdo s kým a proti komu a dostalo to parádní spád a napětí, bavilo mě o tom přemýšlet. Celou dobu příjemně paranoidní a sympaticky obsazené, bohužel bez výraznějších postav a osobitější atmosféry. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Presne toto očakávam od mysteriózneho sci-fi seriálu. Najskôr pokladanie rôznych otázok, na ktoré chceme dostať čo najrýchlejšie odpovede a následne aj tie odpovede dostávame. Dokonca skôr, ako by sme to čakali. Mne prvá séria poskytla všetko, čo som chcel o tejto látke vedieť a aj vzhľadom na ohlasy tej druhej som sa jej zatiaľ vzdal. Možno je to práve tým, že tvorcovia tak skoro vyložili karty na stôl, osobne som ale za to rád. Má to výbornú atmosféru, nepôsobí to lacno a človek má chuť si prečítať aj predlohu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

M. Night Shyamalan po delší době přišel s něčím zajímavým. Mysteriózno z městečka Wayward Pines jen číší a člověku najednou dává vzpomenout na okamžiky, kdy se sžíval s obyvateli třeba Twin Peaks. Takových kvalit však samozřejmě zdaleka nedosahuje, ale podívaná je to nadmíru sympatická. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY Seriál se dělí na dvě poloviny, přičemž ta první mi přišla zajímavější a napínavější. Zatímco prvních pět dílů se nese v duchu jakési tajemné konspirace, od 6. dílu se to zvrtne v postapo s několika logickými dírami (mankote, proč hned dva tisíce let do budoucna?, co ty kryokomory napájelo - dokáže někdo dnes vůbec vyrobit stabilní zdroj elektřiny na dva tisíce let? A co ti mutanti ty dva tisíce let žrali?), kde se příběh soustředí spíše na psychologii davu, a posléze i jedince posedlého mocí, který neváhá městečko „smazat“, když má pocit, že se mu pokus nevydařil. Z tohoto úhlu pohledu, jako psychologická studie chování lidí, hledání frakcí, hledání nepřítele tam, kde bychom měli spolupracovat, dodržování pravidel za cenu neustálého šmírování a vražd, to jsou velmi zajímavé otázky. Poněkud mi vadil konec - přece jen jsem celou dobu čekal vysvětlení některých nelogičností (Třeba setkání doktora s Ethanovým nadřízeným před dvěma tisíci lety - cestovalo se v čase, nebo ne?Jak to, že v tom jela americká tajná služba, když doktor tvrdil, že to postavil tajně a na vlastní triko? Jak to, že se v městečku nestárne?!!! Odkud brali zásoby? Jídlo? Pití? Když tam nikdo nefarmaří?!!!) a těchto vysvětlení se mi nedostalo, navíc se nějak rychle a bez vysvětlení přeskočilo, co se stalo s Ethanovou manželkou a doktorovou sestrou. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada jsou v podstatě dvě série spojené do jedná. První polovina přináší spousty otázek, tajemství a záhad, které u diváka vzbuzují spoustu otazníků a zájmu. Jakmile je odtajněna hlavní premisa, tak jsou v podstatě všechny záhady smeteny ze stolu, a jede se s divákem čistá hra, což je spíš na škodu, protože se úplně vytratí ta mysterioznost. Postavy jsou spíše jednoduše načrtnuté, a vesměs nemají své vlastní příběhy, na to by asi bylo třeba více dílů. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Chytlavá sbírka deseti epizod nastolující zajímavou premisu, která vás ihned vtáhne a budete s napětím sledovat odhalování zdejších záhad. Když dojde na zásadní, ústřední odhalení, přijde veliký šok a obrovská změna ve směřování a povaze seriálu. Tento krok je velmi odvážný a ne každého potěší. Mě odvaha tvůrců a jejich nápady potěšily a s radostí jsem se nechal unášet příběhem vpřed až k uspokojivému konci, který by klidně spolehlivě mohl fungovat jako zakončení celého seriálu, což by vzhledem k ohlasům na druhou sérii bylo nejspíš dobře. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všude je chleba o dvou kůrkách a každej má prdel o dvou půlkách... Stejně tak by se na dvě části dal rozdělit seriál Wayward Pines. První část se odehrává v duchu "co a proč se to kruci děje?", zatímco ta druhá už je hezkou a pečlivě vypracovanou sondou do myšlení obyvatel WP. Nic není předem jasné, děje se toho hrozně moc, všechno hezky odsejpá. Režie je tady výborná, Shyamalanovi se povedlo něco, co jsem už dlouho neviděl. Přesto si myslím, že posledních pár dílů o něco slabších, tam se to zvrtne v takový lepší "béčko". Na plný hodnocení to u mě není, ale na to, abych si seriál nadosmrti zapamatoval určitě jo. ()

vojtaz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada je nicméně strašně sympatická, ten příběh je parádní a tempo to má od prvního dílu brutální, nejsou tam žádné vycpávky, žádné hluché chvíle. Neznám seriál, kterej by byl rozjetej na takovou rychlost. Jen události z prvních 3 epizod by ostatním seriálům stačily na celou řadu. Díky tomu tempu člověk odpustí i různé příběhové "berličky," dost nepravděpodobné náhody a občasné nelogické jednání postav - je to prostě v zájmu toho tempa a nebýt náhod typu že Vám dítě v obchodě z ničeho nic řekne, kam byste tak nějak měl jít, by se to prostě vleklo. /ZAČÍNAJÍ SPOILERY/ Celá řada je rozdělená v polovině - první je mysteriozní, druhá je sci-fi respektive postapo (i když Vás to stále nutí přemýšlet, jestli je to skutečně tak, protože některé dějové zvraty seriálu jsou dost neočekávané a brilantní). Na své si příjdou fanoušci obou žánrů. Co ale odpustit bohužel nelze, a je to největší zásluha toho, že nemůžu dát 5*, je prostě lacinější zpracování. Tohohle kdyby se ujal Netflix, nebo nějaký jiný gigant, to by bylo! Městečko Pines prostě působí v konkurenci jiných nových seriálů levně. Stejně tak i nacastované by to mohlo být lépe, herecké výkony nejsou přesvědčivé, Matt Dillon vypadá jak český "dvojník" Jima Carreyho, představitel jeho syna je naprosto příšerný, ale alespoň na jeho manželku (Shannyn Sossamon) je krásný pohled (a jednou z mnoha záhad Městečkoa Pines tak může být i to, kde ji takový nekňuba vzal :- )). A další věc jsou detaily a logické facky... bohužel. Celou dobu například čekám na vysvětlení, jak se mohl doktor v reálném (starém) věku sejít s Eatnovým nadřízeným ještě v USA... To prostě nedává smysl. A je toho víc. Proto se na Pines musí člověk koukat jako na celek, znovu opakuji, ten příběh je skvělý, a prostě tu a tam mávnout rukou nad některými detaily (zejména v poslední epizodě, ač úplně poslední dějový zvrat mě jako nepřítele happyendů potěšil). Škoda, mohl to být jeden z nejlepších seriálů. Ale i tak je výborný! 84% ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Federálny agent Ethan Burke (Matt Dillon) sa po zdanlivo obyčajnej autohavárii prebúdza v nemocnici v akomsi malom mestečku s názvom Wayward Pines. Už od začiatku sa mu javí ako záhadné a nezvyčajné, o jeho obyvateľoch a ich zvláštnych praktikách a rituáloch ani nehovoriac. Časom Burke zisťuje, že Wayward Pines sa naozaj vymyká nielen rámcom bežnej aglomerácie, ale vôbec pravidlám a fungovaniu sveta, aký poznáme. Pretože Wayward Pines je všetko, len nie svet, ktorý poznáme. Podobnosť s Twin Peaks čisto náhodná. Aj tak by sa dala opísať prvá séria tohto mysteriózneho sci-fi seriálu. Minimálne jej prvých pár epizód určite, pretože nielen výprava, ale hlavne príbeh zahalený rúškom tajomna túto kultovú záležitosť z deväťdesiatych rokov aspoň z časti pripomína. Podobnosť však veľmi rýchlo mizne a dejovú originalitu tak prvá séria tejto seriálovej záležitosti rozhodne nepostráda. Na svoje si logicky najviac prídu milovníci mysterióznych záležitostí, ale nielen oni. Príbeh, ktorého sa režisérsky ujali napríklad aj také mená ako M. Night Shyamalan, stavia hlavne na silnej atmosfére a núti diváka klásť si otázky typu "prečo" a "ako". Minimálne prvých asi päť veľmi dobre spracovaných epizód je tomu tak. Po nich však kvalita pomerne výrazným spôsobom klesá a mierne sa zvyšuje až poslednou epizódou, ktorá ponúka vcelku zaujímavý cliffhanger pre druhú sériu. V globále tak minimálne námet možno hodnotiť viac než pozitívne, avšak v praxi nevyznieva v každej epizóde tak dobre a lákavo. O sklamanie sa však určite v žiadnom prípade nejedná. Ako na poli príbehovom, tak na poli hereckom. Spomedzi pomerne veľkého množstva postáv stoja za zmienku určite tie, ktoré stvárňujú Matt Dillon, Hope Davis, Melissa Leo alebo Toby Jones. Už menej, ale takisto zaujmú Shannyn Sossamon alebo Sarah Jeffery. Okrem pozitív, ktoré ponúka najmä námet, možno na prvej série tohto seriálu nájsť aj viacero nedostatkov, ktoré mu uberajú na kvalite. V príbehovej časti je to najmä miestami sa vyskytujúca nelogickosť a nedotiahnutosť, ktorá v diváckych očiach rozhodne nevyznieva pre tvorcov najlepšie. S prižmúrením oka sa však dá zniesť a tolerovať, čo už je trochu ťažšie pri vizuálnych nedostatkoch. Tie sú viackrát v epizódach veľmi citeľné, pričom CGI miestami pôsobí vskutku lacným dojmom. Wayward Pines - Season 1 je so všetkým dobrým aj zlým, čo ponúka, zaujímavým počinom, ktorý rozhodne netreba prehliadať. Nejedná sa síce o nejaký mimoriadny zázrak, ale po príbehovej stránke je minimálne prvá polovica tejto série niečím, čo stojí za to vidieť. Mysterióznosť tomuto počinu nechýba, práca s atmosférou tu ide tvorcom od ruky a divák si dozaista príde na svoje. A to aj napriek tomu, že sa tu prejavuje výrazná americká seriálová stopa, ktorú badať napríklad pri aranžmá jednotlivých scén alebo viacerých kamerových záberoch. ()

FrediaK 

všechny recenze uživatele

Díl od dílu s větším sebezapřením jsem se prokousával až do druhé poloviny první série a doufal, že se charaktery přestanou chovat naprosto nelogicky, respektive, že přijde odhalení a všechno do sebe zapadne. A ono ... NE. Je to idiotský, nedomyšlený, postavy jsou nevěrohodný a ... a vůbec .... Seru na Vás, seru na Idaho, já jdu domů ... Hawkins, Indiana! ()

koblenzer53 

všechny recenze uživatele

První série byla ze začátku relativně zajímavá, tajemná a bavila, ovšem, jakmile se objevily - Aničky, tak uz to tak tajemné moc nebylo... ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku jsem nevěděl do čeho jdu, věděl jsem jen, že lidi to přirovnávají k jakémusi odvaru Twin Peaks. Nedoporučuji číst jakékoliv komentáře či další informace a začít se dívat hned na ostro (Plot Twist). Celkově seriál vnímám velice kladně, scénář je velice originální, je to parádně ovinuté tajemnou aurou alespoň ze začátku. Postavy jsou zde naprosto perfektní, postava Pam je zahraná tak odporně slizky, přesně tak jak to má být. Ethan Burke ztvárněný Matt Dillonem je naprosto famózní, zase další trefa do černého z hereckého obsazení. První epizody seriálu jsou pěkně psycho, kde se tajemství odkrývá z epizody na epizodu. Ohledně podobnosti s Twin Peaks: Alespoň pro mě jsou zde minimální. Ano, všichni žijou v jednom ,,americkém zapadákově" , ale právě to co je hlavní v Twin Peaks se zde vlastně vubec ani nevyskytne, však vy víte. Nutno ale zmínit, že toto není seriálu vůbec naškodu, seriál si jde svou vlastní cestou a daří se mu to skvěle. Člověk už pak velice rád přehlédne ty nedokonalosti green screenu či občas haprující grafiku. 90% ()

zodiak217 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Práva séria bola absolútne brilantna záležitosť, kde si seriál s vami buduje vzťah epizódu po epizóde a vy objavujete záhady mestečka Pines, kde nič nie ako sa na prvý pohľad zdá. A páčilo sa mi, že každá epizóda konci tak dramatický, že chcete ďalšiu a ďalšiu a neviete sa dočkať toho vyvrcholenia kedy to cele naberie nevídané rozmery. Je to ako Game of Thrones. Nikdy neviete kto kedy zomrie a kto pôjde ďalej. Po prvých dvoch epizódach sa to zdá ako absolútna nuda a zrazu po tretej epizóde to cele buchne a vy sa neviete odtrhnúť. Vidno, že tvorcovia mali literárnu predlohu, pretože tá dramatickost bola neskutočná. Určite sa oplatí vidieť. Človek tomu nemôže uveriť ako sa tu pohrávajú s realitou možným a nemožným. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Zkouknul jsem první sérii a popravdě - do druhý se mi ani nechce. Jednak na ni tady nečtu zrovna lichotivý hodnocení a za druhý - poslední díl možná až příliš naznačil kam se to bude ubírat. A to ani neberu v úvahu, že Dillona nahradí nesympatickej silně béčkovej kašpar, kterej toho fakt moc neumí. Prostě to zase spadne do hromady klišé, filozofickejch blábolů, monstra budou žrát civilisty, civilisti budou prchat, ječet, filozofovat, střílet po monstrech a poslední díly už budou tak natažený a vycucaný z prstu, že nemá cenu s tím ztrácet čas. Podobnejch pseudofilozofickejch postapo srágor už tu bylo ... Obvykle je dobrej pilot nebo - v těch lepších případech - první řada. A pak už to stojí za hovno. ()

stret 

všechny recenze uživatele

Miestami a v priebehu seriálu som mal pocity nedomyslenosti, a nejakej násilnej zmeny v polovici seriálu, keď nastúpili bratia Dufferovci. Ale nakoniec to celé do seba pekne zapadlo, hoci to nemusí byť úplne každému zrejmé. Šerif absolútne utiahol svoju rolu, ako aj mnohí ďalší. ()

Patrik.Schou 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo viděl mysteriózní britský The Prisoner (1967), tak tohle je klon. Vybrakovány jsou všechny zajímavé momenty z The Prisoner: hlášení rozhlasu ve druhé sérii; zvonění telefonů; všudypřítomné odposlechy a kamery; i scéna s výjezdem z města a mnoho dalších situací. Všechno pouhá kopie britského seriálu. Pokud ale někdo The Prisoner neviděl, tak jde o velmi podařený seriál. Spoiler: Pokulhává základní logika příběhu: kdyby všechno to zařízení tam 2000 let leželo, tak to nemůže všechno po probuzení z hibernace vypadat jako nové (všechno by už bylo absolutně nepoužitelné). Ale celkově se na to koukalo dobře. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Musím tedy říci, že do toho pátého dílu mne to bavilo neskutečně, mysteriózní poloha tomu slušela mnohem více než následná více-méně akční druhá polovina, kterou "dokonal" poslední díl. ()

MaxBodycount 

všechny recenze uživatele

Založená na literárnej predlohe, podľa autora inšpirovanej Twin Peaks, prvá séria Wayward Pines nedokáže svoje tajomstvo a žiaľ ani paranoidne mysterióznu atmosféru udržať príliš dlho, keď odsúva malomestskú phildickianu Santa Miry do úzadia v prospech post(d)evolučnej budúcnosti so všetkými jej neduhmi. Keďže myšlienka, že ľudia sú sami sebe najväčším nepriateľom bola iba Romerovým zombie cyklom predžutá už nespočetnekrát, poteší, že W.P. si trúfa na viac, otvárajúc polemiku na tému slobody, kontroly alebo hier na boha, aj keď ani toto nestačí k tomu, aby mierne chudokrvný seriál ašpiroval na viac, ako príjemne mrazivú kratochvíľu a zaknihoval veľkú šancu premárnenú pohľadom za elektrický plot. Moment filmového blaha: Sestra Pam. ()

Reklama

Reklama