Reklama

Reklama

Městečko Pines

(seriál)
  • USA Wayward Pines
Trailer 5
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2016), 14 h 31 min (Minutáž: 42–44 min)

Hrají:

Siobhan Fallon Hogan, Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Melissa Leo, Hope Davis, Reed Diamond, Terrence Howard, Tim Griffin (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Ethan Burke (Mat Dillon) je agentem tajné služby, který vyšetřuje, kam zmizeli dva jeho kolegové, rovněž federální agenti. Během pátrání utrpí náhle autonehodu, a když se probere z bezvědomí, vidí, že se nachází v idylickém městečku Wayward Pines. Nepamatuje si však, za jakých okolností se tam dostal. Místní lidé ho nejen chtějí přimět, aby u nich zůstal, ale Ethanovi se ani žádným způsobem nedaří navázat kontakt s okolním světem. Celé město je opředeno jakousi podivnou tajuplností a zdá se, že z něho není úniku. Ethan chce věci přijít na kloub, ale místo odpovědí naráží jen na stále nové a nové záhady. Brzy si začne uvědomovat tvrdou realitu: vypadá to, že z Wayward Pines už nikdy živý nevyvázne. (Film+)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (4)

Městečko Pines (2015) 

Viz moje komentáře k samotné 1. a 2. sérii, jen bych se opakoval. První série až na ten pitomý zlom v polovině má myšlenkovou hloubku, druhá série je zmatek nad zmatek s pokusem o rozměry antické tragédie, což ale v příběhu bez příběhových mantinelů vyzní leda směšně. ()

Série 1 (2015) (S01) 

SPOILERY Seriál se dělí na dvě poloviny, přičemž ta první mi přišla zajímavější a napínavější. Zatímco prvních pět dílů se nese v duchu jakési tajemné konspirace, od 6. dílu se to zvrtne v postapo s několika logickými dírami (mankote, proč hned dva tisíce let do budoucna?, co ty kryokomory napájelo - dokáže někdo dnes vůbec vyrobit stabilní zdroj elektřiny na dva tisíce let? A co ti mutanti ty dva tisíce let žrali?), kde se příběh soustředí spíše na psychologii davu, a posléze i jedince posedlého mocí, který neváhá městečko „smazat“, když má pocit, že se mu pokus nevydařil. Z tohoto úhlu pohledu, jako psychologická studie chování lidí, hledání frakcí, hledání nepřítele tam, kde bychom měli spolupracovat, dodržování pravidel za cenu neustálého šmírování a vražd, to jsou velmi zajímavé otázky. Poněkud mi vadil konec - přece jen jsem celou dobu čekal vysvětlení některých nelogičností (Třeba setkání doktora s Ethanovým nadřízeným před dvěma tisíci lety - cestovalo se v čase, nebo ne?Jak to, že v tom jela americká tajná služba, když doktor tvrdil, že to postavil tajně a na vlastní triko? Jak to, že se v městečku nestárne?!!! Odkud brali zásoby? Jídlo? Pití? Když tam nikdo nefarmaří?!!!) a těchto vysvětlení se mi nedostalo, navíc se nějak rychle a bez vysvětlení přeskočilo, co se stalo s Ethanovou manželkou a doktorovou sestrou. ()

Choices (2015) (S01E06) 

Oproti prvním pěti dílům brutální otočení kormidlem do jiných vod. Najednou je ze špionážní historky postapo a hned se vynoří hromada otázek po logických nesmyslech, které většinou až do konce seriálu nebudou zodpovězeny, a příběh se přesune do roviny psychologického náhledu na soužití lidí na malém prostoru, kde by si sice měli pomáhat, ale přitom spolu spíše soupeří. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Mno, oproti první sérii je to velmi těžká slabota. Ona vlastně i první série tím svým zlomem v půlce nedržela přesně pravidla hry, ale ok, dalo se pochopit, oč tvůrcům šlo. Tady se skáče z tématu na téma, až je to prostě zmatené a hloupé. Dobře, nejvíc vystrkuje růžky parafráze na totalitní režimy, nacismus, segregaci, vykašlání se na staré a nemocné... Ale jen vystrkuje. V prvních dílech se vždy objeví dokonce nějaká postava z první série, ale jen proto, aby vzápětí nebo nejpozději do konce dílu surově zhebla. Vlastně jediní, kdo asi přežijí déle, je manželka hrdiny první série, a pak bývalá šerifova sekretářka. Problém také je, že si divák začne klást otázky, jak moc dobře nebo spíše špatně měl Pilcher vše spočítané, když vlastně město bez kamer a poprav (1. série) nebo s ohrožením zvenčí a nedostatkem jídla a energie (2. série) nemá šanci přežít? Postavy se zde chovají každou chvíli jinak, někdy jen proto, aby došlo k nějakému zvratu. Dokonce dojde takhle koncem i na antickou tragédii. :-) Žel, za těchto okolností, kdy se zcela rozbouraly mantinely příběhu, je to už jedno, dokonce to vyzní směšně. ()

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Reklama

Reklama