Reklama

Reklama

Městečko Pines - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 7 h 16 min (Minutáž: 42–44 min)

Epizody(10)

Recenze (20)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY Seriál se dělí na dvě poloviny, přičemž ta první mi přišla zajímavější a napínavější. Zatímco prvních pět dílů se nese v duchu jakési tajemné konspirace, od 6. dílu se to zvrtne v postapo s několika logickými dírami (mankote, proč hned dva tisíce let do budoucna?, co ty kryokomory napájelo - dokáže někdo dnes vůbec vyrobit stabilní zdroj elektřiny na dva tisíce let? A co ti mutanti ty dva tisíce let žrali?), kde se příběh soustředí spíše na psychologii davu, a posléze i jedince posedlého mocí, který neváhá městečko „smazat“, když má pocit, že se mu pokus nevydařil. Z tohoto úhlu pohledu, jako psychologická studie chování lidí, hledání frakcí, hledání nepřítele tam, kde bychom měli spolupracovat, dodržování pravidel za cenu neustálého šmírování a vražd, to jsou velmi zajímavé otázky. Poněkud mi vadil konec - přece jen jsem celou dobu čekal vysvětlení některých nelogičností (Třeba setkání doktora s Ethanovým nadřízeným před dvěma tisíci lety - cestovalo se v čase, nebo ne?Jak to, že v tom jela americká tajná služba, když doktor tvrdil, že to postavil tajně a na vlastní triko? Jak to, že se v městečku nestárne?!!! Odkud brali zásoby? Jídlo? Pití? Když tam nikdo nefarmaří?!!!) a těchto vysvětlení se mi nedostalo, navíc se nějak rychle a bez vysvětlení přeskočilo, co se stalo s Ethanovou manželkou a doktorovou sestrou. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku jsem nevěděl do čeho jdu, věděl jsem jen, že lidi to přirovnávají k jakémusi odvaru Twin Peaks. Nedoporučuji číst jakékoliv komentáře či další informace a začít se dívat hned na ostro (Plot Twist). Celkově seriál vnímám velice kladně, scénář je velice originální, je to parádně ovinuté tajemnou aurou alespoň ze začátku. Postavy jsou zde naprosto perfektní, postava Pam je zahraná tak odporně slizky, přesně tak jak to má být. Ethan Burke ztvárněný Matt Dillonem je naprosto famózní, zase další trefa do černého z hereckého obsazení. První epizody seriálu jsou pěkně psycho, kde se tajemství odkrývá z epizody na epizodu. Ohledně podobnosti s Twin Peaks: Alespoň pro mě jsou zde minimální. Ano, všichni žijou v jednom ,,americkém zapadákově" , ale právě to co je hlavní v Twin Peaks se zde vlastně vubec ani nevyskytne, však vy víte. Nutno ale zmínit, že toto není seriálu vůbec naškodu, seriál si jde svou vlastní cestou a daří se mu to skvěle. Člověk už pak velice rád přehlédne ty nedokonalosti green screenu či občas haprující grafiku. 90% ()

Reklama

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Federálny agent Ethan Burke (Matt Dillon) sa po zdanlivo obyčajnej autohavárii prebúdza v nemocnici v akomsi malom mestečku s názvom Wayward Pines. Už od začiatku sa mu javí ako záhadné a nezvyčajné, o jeho obyvateľoch a ich zvláštnych praktikách a rituáloch ani nehovoriac. Časom Burke zisťuje, že Wayward Pines sa naozaj vymyká nielen rámcom bežnej aglomerácie, ale vôbec pravidlám a fungovaniu sveta, aký poznáme. Pretože Wayward Pines je všetko, len nie svet, ktorý poznáme. Podobnosť s Twin Peaks čisto náhodná. Aj tak by sa dala opísať prvá séria tohto mysteriózneho sci-fi seriálu. Minimálne jej prvých pár epizód určite, pretože nielen výprava, ale hlavne príbeh zahalený rúškom tajomna túto kultovú záležitosť z deväťdesiatych rokov aspoň z časti pripomína. Podobnosť však veľmi rýchlo mizne a dejovú originalitu tak prvá séria tejto seriálovej záležitosti rozhodne nepostráda. Na svoje si logicky najviac prídu milovníci mysterióznych záležitostí, ale nielen oni. Príbeh, ktorého sa režisérsky ujali napríklad aj také mená ako M. Night Shyamalan, stavia hlavne na silnej atmosfére a núti diváka klásť si otázky typu "prečo" a "ako". Minimálne prvých asi päť veľmi dobre spracovaných epizód je tomu tak. Po nich však kvalita pomerne výrazným spôsobom klesá a mierne sa zvyšuje až poslednou epizódou, ktorá ponúka vcelku zaujímavý cliffhanger pre druhú sériu. V globále tak minimálne námet možno hodnotiť viac než pozitívne, avšak v praxi nevyznieva v každej epizóde tak dobre a lákavo. O sklamanie sa však určite v žiadnom prípade nejedná. Ako na poli príbehovom, tak na poli hereckom. Spomedzi pomerne veľkého množstva postáv stoja za zmienku určite tie, ktoré stvárňujú Matt Dillon, Hope Davis, Melissa Leo alebo Toby Jones. Už menej, ale takisto zaujmú Shannyn Sossamon alebo Sarah Jeffery. Okrem pozitív, ktoré ponúka najmä námet, možno na prvej série tohto seriálu nájsť aj viacero nedostatkov, ktoré mu uberajú na kvalite. V príbehovej časti je to najmä miestami sa vyskytujúca nelogickosť a nedotiahnutosť, ktorá v diváckych očiach rozhodne nevyznieva pre tvorcov najlepšie. S prižmúrením oka sa však dá zniesť a tolerovať, čo už je trochu ťažšie pri vizuálnych nedostatkoch. Tie sú viackrát v epizódach veľmi citeľné, pričom CGI miestami pôsobí vskutku lacným dojmom. Wayward Pines - Season 1 je so všetkým dobrým aj zlým, čo ponúka, zaujímavým počinom, ktorý rozhodne netreba prehliadať. Nejedná sa síce o nejaký mimoriadny zázrak, ale po príbehovej stránke je minimálne prvá polovica tejto série niečím, čo stojí za to vidieť. Mysterióznosť tomuto počinu nechýba, práca s atmosférou tu ide tvorcom od ruky a divák si dozaista príde na svoje. A to aj napriek tomu, že sa tu prejavuje výrazná americká seriálová stopa, ktorú badať napríklad pri aranžmá jednotlivých scén alebo viacerých kamerových záberoch. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První půlka s odkrýváním tajemství městečka mi přišla dost aktoixodní, což nemyslím jako pochvalu. Pak ale seriál vyložil karty na stůl, začalo se hrát kdo s kým a proti komu a dostalo to parádní spád a napětí, bavilo mě o tom přemýšlet. Celou dobu příjemně paranoidní a sympaticky obsazené, bohužel bez výraznějších postav a osobitější atmosféry. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada jsou v podstatě dvě série spojené do jedná. První polovina přináší spousty otázek, tajemství a záhad, které u diváka vzbuzují spoustu otazníků a zájmu. Jakmile je odtajněna hlavní premisa, tak jsou v podstatě všechny záhady smeteny ze stolu, a jede se s divákem čistá hra, což je spíš na škodu, protože se úplně vytratí ta mysterioznost. Postavy jsou spíše jednoduše načrtnuté, a vesměs nemají své vlastní příběhy, na to by asi bylo třeba více dílů. ()

Galerie (93)

Reklama

Reklama