Reklama

Reklama

Štěstí pro tři

  • Česko Ke štěstí je zapotřebí tří (více)

Vystudovaný právník Drago (Miki Manojlović) neměl z čeho zaplatit nájem. Odhodlal se k zoufalému činu – přepadl s dětskou pistolí obchod. Za to si odseděl tři roky. Snímek Štěstí pro tři začíná jeho propuštěním z vězení, po kterém se chce bezprostředně vrátit do rodného Osijeku. Nejbližší vlak mu ale jede až za několik hodin. Drago tak má čas vyhledat svou bývalou partnerku Ninu (Dubravka Ostojić), která pracuje v uměleckém ateliéru v centru města. Setkání s ní nedopadne podle jeho představ. Nina udržuje vztah s postarším zámožným stranickým funkcionářem Ivanem, který ji zajistil práci v ateliéru.
Po neúspěšné návštěvě Niny se Drago vrací k nádraží. Zde narazí na dvě mladé dívky, které právě odněkud přijely autobusem. Jedna se snaží odvést druhou domů, ta je ale natolik opilá, že nemůže chodit. Drago jim pomůže a kvůli tomu mu ujede vlak. Nemá peníze na hotel, a tak poprosí střízlivější z dívek Zdenku (Mira Furlan), jestli by u nich v bytě nemohl přenocovat. Ráno odchází na nádraží, ale nakonec se rozhodne neodjet a znova jde za Ninou. Po dalším neúspěšném setkání se večer vrací ke Zdence. Zdenka je mladá nesmělá dívka a Drago ji učaruje. Její zkušenější spolubydlící Jagoda (Ksenija Pajić) jí vyčítá, že u sebe ubytovala neznámého člověka. Zdenka si od ní nechce nechat poradit. Podobně hluchá je i k nešikovným, ale upřímným vyznáním lásky od hlídače Joza (Bogdan Diklić) z továrny na výrobu bot, ve které s Jagodou pracují.
Rajko Grlić ve filmu Štěstí pro tři rozvíjí vztahové drama, jenž ve druhém plánu rozkrývá problémy jugoslávské společnosti konce osmdesátých let. Vykresluje tíživou situaci lidí žijících ve státě, který se začíná pomalu rozpadat. Jugoslávský samosprávný socialismus mele z posledního a všem aktérům tohoto melodramatu, ať vystudovali práva, pracují u pásu v továrně nebo jsou vrcholnými stranickými funkcionáři, může přinést štěstí pouze opravdová láska. (dzira)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
dzira digitální kopie
21.12.2023

Reklama

Reklama