Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Našimi hrdiny jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich to totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé. Jejich podoba a názory vás asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty. Podle mimořádného románu Michala Viewegha "Andělé všedního dne" natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem. Učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka) se souží v citově prázdném manželství s Marií (Zuzana Bydžovská), které si kompenzuje sny o své studentce Ester (Klára Melíšková). Ta však právě pohřbila manžela a zatím není připravená na nové vztahové dobrodružství. Zdeněk (Václav Neužil) se chce dneska večer zabít, protože mu jeho kamarád Filip (Ondřej Sokol) přebral ženu. Těžce to nenese jen on, ale i jeho esotericky založená matka (Zuzana Kronerová), která se kvůli tomu navíc rozhádala se svou nejlepší kamarádkou, výše uvedenou Marií, protože Filip je její syn. Tenhle složitý vztahový propletenec rozetne osud už za pár hodin. Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se alespoň částečně nepokusili situaci zachránit. (CinemArt)

(více)

Recenze (296)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Viewegh na cestě od plnokrevných příběhů k banalitám, které vypadají zdánlivě sofistikovaně, přitom jsou naprosto obyčejné a v němž čtyři andělé řeší kouření péra. Byly doby, kdy Alice Nellis točila opravdu zajímavé filmy, nedovedu si představit, že by si takovýto příběh vybrala třeba v době, kdy natočila Výlet. Snad se to ještě někdy vrátí... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Způsob vyprávění je strašně kostrbatý. Ze začátku se na nás vyhrne tolik postav najednou, že by se v tom nevyznalo ani prase. Nezastírám, že postavy andělů na mě působí mile, některé scény jsou celkem hravý, originální a na úsměv a věřím, že knížka musí být příjemný čtení, ale nemůžu si pomoct Alice tady zklamala jako scénaristka. Většinu filmu jsem strávil orientací v postavách a hledáním smyslu činnosti andělů. Jediný co film zachraňuje jsou civilní herecký projevy Bolka Polívky, Zuzany Bydžovské a Kláry Melíškové, ta se mě líbila suveréně nejvíc a Vojta Dyk mě konečně nějak zásadně nevadil. Ostatní měli poměrně malé role což zamrzí hlavně v případě Vládi Javorskýho. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o špatný film a to mám standardně s filmovými adaptacemi Vieweghových filmů docela problém. Tenhle mi ale nevadil. Naopak se mi líbilo to realistično, kterému dominuje jak Velíšková, tak Polívka a zároveň to abstraktno v podobě andělů, kteří okolí víceméně pozorují. Neznám předlohu a po shlédnutí tohoto filmu se ani nemám v plánu na ní podívat. Na druhou stranu musím uznat, že Alice Nellis film natočila viditelně opravdu dobře. Některé momenty byly vysloveně zajímavé a říkal jsem si, že se s nimi normálně v českých filmech nesetkávám. Horší už to bylo s překomobinovaným závěrem, který mi u jiných filmů podobného typu nevadí, ale tady to bylo až absurdní. Člověk si totiž anděly představuje nějak, ale to, že nám domluví to, co domluvili tady, to by mě asi nikdy nenapadlo. Teď už teda jo… ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $379,000▐ opäť strata času, čo sa týka tohto uspávajúceho projektu Alice Nellis /20%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ VÍME, JAK PŘESNĚ TO DOPADNE, TAK CO TADY DĚLÁME?“ … „TOHLE NENÍ DANÁ BUDOUCNOST. TO JE JEN JEJÍ PRAVDĚPODOBNÁ PODOBA“… /// Andělskej tým, co se za pomoci vnuknutí snaží ovlivnit nevyhnutelnost osudu. Sympatická nebeská mordparta jde po Karlovi a my se tak můžem pitvat v lidskejch vztazích, který hebnou na nedostatek lásky. Andělé maj vobčas vtipný průpovídky, vobčas udivěj moudrem („ŠTĚSTÍ JE ČAS“), ale nic zvláštního nepřinášej. Možná proto, že lidi si moc napovídat nenechaj. Ani když jim jde vo kejhák. Asi tušej, že s andělíčkama jim bude dobře. Film neprudí, dialogy jsou normální a mezi hercema si svoje taky najdete. Ale něco mi říká, že kniha by mohla bejt zajímavější (Karle, neser!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsal Michal Viewegh, číst nebudu. 2.) Chystám se projebat zbytek svýho času na Nuseláku. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Až v den mé předpokládané smrti začnou kolem mne pobíhat Andělé všedního dne a dávat mi všelijaká vnuknutí, tak pochopí marnost svého jednání. Jsem totiž chlap, který nechápe náznaky, vlastní pocity jsou mu ukradené a Anděla by nepoznal, aby kdyby od něj dostal nafackováno křídly. Tohle zkrátka nebyl snímek pro mne, protože nejsem takový masochista, aby mne bavilo sledovat životní trápení několika lidí najednou a pochvalovat si přitom, že jsem v tom marastu zahlédl jakousi naději. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

A Alice se svým nejnovějším hraným počinem zase vrací do jejích starých (průměrných) kolejí. Andělé nejsou vyloženě špatným filmem, čtveřice nadpozemských postav ho dokáže celkem oživit, sem tam se zde najde i něco lehce úsměvného a na snímek se docela příjemně kouká. Bohužel propletené příběhy samotných smrtelníků jsou strašně tuctové. A taky jsem moc nechápal „pravomoce“ andělů, stejně jako motivace jejich (ne)vměšování do osudů některých lidí (někde zasáhnou hodně, jinde prakticky vůbec, pro své rozhodnutí nepodají žádné alespoň trochu srozumitelné vysvětlení). A tak se vracím k původní větě a tomuto značně nevyváženému filmu přiděluju avizovaný průměr. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Alice Nellis dodala zručně natočenou absurdní vieweghovskou látku s neméně absurdním obsazením. Na první pohled to funguje jako velmi vyzrálý počin, Pražáci se kochají méně typickými pohledy na svou domovinu, herecký kolektiv působí paradoxně kompaktně (dokonce ani ta Klára Melíšková není tak strašná jako obvykle). Leč námět je skutečně lichý. #čsfdprojekce ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mně se to navzdory všem mouchám, které bych mohl hledat (a najít), líbilo. Kvalitní herecké výkony snad všech zúčastněných (hlavně tedy Bolka Polívky a Kláry Melíškové), věrohodné emoce a sentiment na hraně, zručná režie a vynikající hudba Michala Novinskiho, bezesporu nejtalentovanějšího současného (česko)slovenského skladatele filmové hudby. Poselství filmu je: Žijte, žijte, žijte a nemarněte čas pitomostmi, když nevíte, jak dlouho vám to vydrží. Souhlasím. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film od paní režisérky, kterou mám ráda, podle předlohy od autora, kterého už jsem dávno přestala číst. Docela mě překvapilo, že zrovna Alice Nelis sáhla po této předloze. I když se objevily zajímavé momenty, slabý podklad se nezapřel. Myšlenka dobrá, herci dobří, film průměrný. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

"Proč se musíme scházet takhle po výškách, pořád!" --- "Říká ti něco pojem - nadhled?" ... Úžasná hudba, skvělý film. A navíc .. potřebuji naději, velice nutně. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět je někde hluboko pod povrchem docela zajíamvej, už jen to, že titulní andělé vypadají jako neo-punker, hare krišňák, slovenský vekslák v důchodu a naivní nymfička a i princip toho, že stejně nic nezmění, je vlastně hrozně fajn. O to víc škoda, že se tu nejde do hloubky postav a přestože je konec de facto hrozně tragickej, stále se tváří jako tuctová česká teplá komedie, s tím si prosím vyližte podkolenní jamku, tam, kde jsou leda tak nucené úsměvy měly přijít slzy, deprese a beznaděj. Nebo také jinak, jedna z postav je stalkerský psychopat, co svou bývalou sleduje ze stromu a přitom se filmařsky zcela ignoruje, že je to díky tomu narušená a nebezpečná kreatura. Prostě to mělo jít mnohem víc proti srsti, takhle je to jenom nudná adaptace jednoho velmi, velmi otravného knižního autora. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem vyhrál lístky do kina, ale nijak zvlášť jsem se na něj netěšil, protože nemá moc dobré hodnocení, recenze byly špatné, je český a trailer mě vůbec nezaujal. Přesto jsem mu dal šanci a nakonec příjemně překvapil. Opravdu se to Alici povedlo. Je to drama, které má pár velmi dobrých záblesků povedeného humoru a příběh, který směřuje k nevyhnutelnému, jednoduše akceptujete a nevadí vám. Překvapení to tedy rozhodně bylo a ta hudba byla na české poměry bombastická. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmy, kde se pohybují nadpřirozené bytosti ve formě andělů, průvodců či dokonce sama smrt atd.. mám rád. Proto jsem se na tohle dílko Alice Nellis těšil. Dokonce jsem si říkal, že díky andělům by mi mohlo být lépe stravitelným. Pro mně jsou filmy Alice Nellis něco jako filmy v polštině. Většině děje a díky i příbuznému jazyku sice člověk filmu rozumí, přesto je v tom cosi co prostě neprojde... Andělé všedního dne byli zvláštní. Začátek byl fajn i jejich rozprava o tomto století. Čtveřice bytostí nás seznámila s kupou postav, přičemž nám bylo sděleno kdo za jak dlouho zemře a proč. Jejich úkolem bylo pokusit se douspořádat jejich životy a splnit jim nesplněné sny před jejich odchodem. No nebudu vás napínat, jeden z hrdinů nikdy nezažil orální sex a tak se andělé ! pokusí mu toto v posledních hodinách nějak zajistit pomocí různých vnuknutí atd.. lidem, kteří se pohybují kolem odcházejícího... Rovnou říkám, že andělé a orální sex mi prostě nejdou do sebe a to se nepovažuji za nějakého upnutého stydlivku. Andělé navíc v půlce filmu ( Dyk) začnou pochybovat o svém poslání a o svých nadřízených což mi už úplně přišlo mimo. Film mohl fungovat dobře i bez andělů, kteří tam spíše rušili. Skvělá byla Melíšková (ale to už vím dávno) a skvělej byl i Bolek, který když ze sebe nedělá idiota na farmě, tak ty ryze lidské role stále ještě umí skvěle. Za mně je to jen za dvě karty s anděly. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Přecivilizovaní andělé řeší všední problémy přecivilizovaných pražáků. Osobně si film s takto silně nadpozemskou tématikou představuji...no, asi o 180° jinak, ale Michal Viewegh, Alice Nellis a nakonec i já, nepochybně chápeme, že konzumní publikum jednadvacátého století potřebuje své, v čemž mě utvrzují i berličky v podobě laciného humoru, který mi ničil, sice předem vyzrazené, ale výborně odvyprávěné a opět precizně zrežírované dramatické osudy, což dopomohlo k mému hodnocení a nebýt Kronerové, Polívky, Bydžovské a Javorského, kdo ví, jak by to s mými hvězdičkami nakonec dopadlo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Éterická přítomnost smrti. Alici Nellis připadl nelehký úkol tu Vieweghovu podivnou, karmicky nastavenou látku zhmotnit. A nevedlo se jí nijak excelentně. Její pověstný nadhled tolik nezafungoval, množství scén budilo spíše rozpaky. Nejasnosti panovaly hlavně kolem čtveřice andělů. Mám o andělech poněkud jiné představy, pokud k nim budeme přistupovat k jako nehmotným, neviditelným bytostem. Předně není definováno, jací vlastně jsou. Jsou zlí? Jsou hodní? Proč nehovoří jednotným jazykem, k čemu slouží a co značí jejich tolik rozdílná vizáž. Jeden vyhlíží excentricky, druhý intelektuálně, třetí by se hodil do středověkých časů, čtvrtá by nejspíš zvládla i casting na královnu krásy. A jak to vlastně mají s věkem, respektive jestli stárnou. Při pohledu na ně vypadal Javorský a Labuda sešle. Dohromady k sobě nepasovali. Jakýsi tablet se záznamem osudových životních okamžiků, co jej třímali, byl hodně mimo. Daná zápletka tak docela neutáhla film. Což je docela zásadní. Film se jevil utahaným, na smrt hrdinů se čeká prakticky až do konce filmu, ale nezapomnělo se na tuto stěžejní událost každou chvíli diváka upozorňovat. Ta tragická událost je natočena technicky zdatně a originálně. Určitě příjemné překvapení filmu. Nellis je režisérka, která si jde svojí osobitou režijní cestou. Chtěla udělat film na zamyšlení, v němž bude prostor pro řadu vsuvek i z jiných filmových žánrů. Ale jo, to jí nikdo nebere, ale pokud se filmem takřka pronudím, otázka života a smrti se v podstatě nikam neposune, je to asi ta horší varianta, co diváka může potkat. Lepší by byla ta, kdyby režisérka tolik nespoléhala na slavné jméno autora předlohy, více se do filmu položila, aby z něj měl divák víc. Film není ideální, pokud jde o záživnost, slušnou porci kvalitních a zručně natočených detailů mu však upřít nelze. Zábavných fragmentů není mnoho, ale ty, co jsou, potěší. Určitě je to Vojta Dyk, který své tři andělské kolegy zastínil svým citem pro komiku a humorné hlášky. Zbytek ansámblu mně přišel dost standardní, v podstatě v ničem vybočující. Jako sympatický úlet se dá brát, že mladá verze Bydžovské byla svůdnice, v podobném duchu působí i Dykovy převleky a další drobnosti, které to vytahují z nudy, do které se film často ponořoval. Výsledkem je blíže žánrově nezařaditelný guláš natočený na solidní technické úrovni, v němž jsou patrné neotřelé a nevšední chutě, ale žádná z nabízených chutí není dostatečně výraznou, aby se na ní dalo smlsnout. Nellis byla tentokrát poměrně bezradná v tom, jak by měla vypravěčsky zaujmout. Dobrou noc, andělé. Máte nezajímavé perutě. 50% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mne to celkom sadlo narozdiel od väčšiny hodnotiacich, ale nebyť tam tých anjelov s trápnymi kecami a celým vystupovaním, mohla to byť veľmi dobrá dráma za 4 hviezdičky u mňa. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Postupom času som mal stále väčší a väčší pocit, že sledujem nejakú pochybnú paródiu Inception. Stále sme upozorňovaní na motív času, anjeli tu sú z inej dimenzie a "vnukujú" postavám skryté myšlienky, aby si ich neboli vedomí, ale riadili sa podľa nich. Hudba a strih nás pripravujú stále na nejakú dôležitú udalosť a dopravný prostriedok je kľúčom k všetkému osudovému. Parodizácia sa vystupňuje na maximum pri tématike smrti, kde nám je ale stále "vnukované", že sledujeme good feeling filmík. A možno sa jedná o film, v ktorom je najviac záberov hodín. Aby sme sa dokázali orientovať a mali pocit napätia. Alice Nellis bola hosťom na VŠMU a mala tam super prednášku a asi aj chápem, prečo Anjelov natočila tak, ako ich natočila, prečítať si občas výčitky kritiky by ju ale mohli posunúť na vyššie umelecké priečky. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Na začátku velká spousta postav, ve kterých má člověk trochu zmatek. V průběhu nekonzistentní překlenování mezi dramatem a trpčí komedií. Místy nekvalitní herecké výkony (Labuda, Javorský, Polívka, Bydžovská a Melíšková OK). Závěrečná "hluboká" pointa ve smyslu 'všechno zlé je k něčemu dobré'. Takoví jsou Andělé všedního dne (dodal bych 's iPadem') - film, který se snaží pohladit na duši - nebo tak něco. Na Alici Nellis trochu plytké... řekl bych. Snímek vhodný pro zpříjemnění víkendového večera, ničím neurazí, ale rozhodně diváka nedonutí nijak zvlášť hloubat. ()

Související novinky

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama