Reklama

Reklama

Sacro GRA

Trailer

Co má společného aristokrat z Piedmontu, který žije v malém studiu se svou dcerou, botanický expert, který hledá prostředek proti larvám, které zabíjejí palmové stromy, princ, který nabízí svůj kýčovitý zámeček jako zátiší k fotorománům, pracovník v ambulanci a rybář, který žije na řece Tiber a chytá úhořů? Rosiho kamera zachycuje život vedle dálnici nezaujatě, bez jakýchkoliv zásahů nebo plánovaných vlivů na diváka. Nabízí širokou různorodost domácností, profesí, osobností, sociálních vrstev a přirozený rytmus každodenního života. Režisér se vyhýbá hlubší analýze, aby tak objevil neviditelné světy, poetiku, krutost a rozpory současné Itálie a světa. Tuto pestrou mozaiku života na předměstí Říma natáčel nepřetržitě více než dva roky. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Až priveľmi ma tento dokument nudil na to, aby som mu dal nejaké lepšie ako podpriemerné hodnotenie. Režírované to bolo síce vkusne a s citom, avšak bolo to celé nesúrodé, nezaujímavé a hlavne som tam postrádal nejakú zmysluplnú myšlienku, ktorou by sa celý film ukončil. Pre mňa to bolo len také bezduché tápanie a potulovanie predmestím Ríma. 40 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri slovenskom dokumente Príbehy z kaštieľa som mal problém s tým, že ľudí v ňom vystupujúcich spája jeden dom. Protagonistov Sacro Gra spája....okolie diaľnice. Takže v podstate by som mohol nakrútiť dokument aj o ľuďoch, ktorí bývajú na jednom sídlisku, pijú ráno zelený čaj, alebo nosia červené bundy. Spájať ich tak stále ale nebude nič. Pokiaľ nepočítame s tým, že každý ľudský osud je zaujímavý a každý stojí za to, aby bol sfilmovaný. Tu však nie sme svedkami zobrazených osudov, len tak mimovoľne sledujeme plynúce životy zopár obyčajných neobyčajných, neobyčajných obyčajných a obyčajných obyčajných ľudí. Nehovorím, že to nie je svojim spôsobom zaujímavé, len ma to nebavilo. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ten film není zdaleka tak slabý, jak se o něm mluví. V rámci observačního lomeno uměleckého dokumentu velmi solidní nadprůměr. Mám pocit, že určitou roli hraje i to, že někteří diváci od vítěze z Benátek čekají něco jiného a víc nápadného. Všímejte si ale, že ten filmař tady evidentně přemýšlel nad tím, jak které postavy a lokace zabírat, čímž mám na mysli práci s úhly kamery, typy záběrů nebo barvami. Navíc, a to jsem ani nečekal, se Rosimu podařilo víc, než jen zmapovat vcelku kuriozní sebranku obyvatel okolí římského dálničního okruhu, ale dotknout se otázek všeobecně lidských, platných pro všechny bez rozdílu národnosti, třídy nebo pohlaví - aniž by se musel uchylovat k manipulativním taktikám (byť nepochybuju, že o určité autorské zásahy tu nebyla nouze). Etudy vousatého staříka a jeho dcery (?) v paneláku jsou místy brilantní, totéž scéna záchranáře s jeho starou matkou. Vtipné a dojemné. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument, který má silné postavy, který promlouvají o banálních věcech či jen tak mezi sebou si něco povídají jako každý jiný den. Trochu Itálie budiž, ale zase bych čekal nějaký větší rozmach ohledně dálnice. Je to prostě jen výběr postav a někdy to prostě smrdí, že je to stejně hrané a taky je, což trochu to kouzlo ztrácí, ale menší příběhy by to mělo. Určitě si někdo najde pár postav do svého alba, jen se neustále mezi nima stříhá, aby to nejspíš nenudilo. Jestli tohle Rosi točil dva roky, tak to moc nechápu co tam točil. Protože z dálnice je to utopie a ještě dost blbě zvolený kontrast, který tu šeď nebo něco moc nevykouzlilo a samozřejmě větší myšlenka, kdy to skončí jak zaraženej prd tomu nepřidá. Koho si pamatuju je ten co se stará o Palmy. Tak asi kvůli nim to můžete nahodit. Pro Itala asi větší dojem z dokumentu.Aspoň víme, že  Řím má obchvat. To taková Praha ho nemá a jestli hodně, tak možná komplet za 20 let hotovej :D ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Natáčením příběhu strávil režisér více než 2 roky. Dalších 8 měsíců film stříhal. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Sacro GRA je historicky prvním dokumentárním filmem, který zvítězil v hlavní soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Italský režisér Gianfranco Rosi na této prestižní filmové přehlídce představil své filmy i v minulosti, např. El Sicario, Room 164 (2010) a Below Sea Level (2008). Sacro GRA je jeho čtvrtým celovečerním dokumentárním filmem. (Zdroj: Film Europe)
  • V rámci internetového uvedenia si diváci po prvýkrát mohli sami určiť, akú sumu - a či vôbec - za zhliadnutie filmu na DAFilms.cz zaplatia. Otázkou "Kolik stojí Zlatý lev?" portál vyzýval všetkých návštevníkov k tomu, aby sa sami rozhodli, nakoľko si cenia tento dokument. (kacer4)

Související novinky

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama