Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Recenze (107)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gibney natočil vynikající mnohavrstevný dokument, jehož nejslabším článkem je však paradoxně právě sám Gibney. Pokud jako dokumentarista shrnuje a dává do souvislostí Armstrongovu (na kontroverze) bohatou kariéru či pozadí vrcholové cyklistiky, tak exceluje a nahlíží na vše z více úhlů. Selhává ovšem v pasážích jeden na jednoho, kdy měl bezprecedentní přístup k Lancovi před (2009/2010) i po (2013) a nic z toho. Před se nechal opít silným příběhem comebacku a po se bál konfrontace a otázek na tělo. Snaží se to sice dohnat "myšlenky si urovnávajícím" komentářem, ale pozdě bycha honiti; měl se ukázat přímo na place. Ovšem možná jde pouze o neblahý důsledek toho, že s tím přišel sotva půl roku po Lancově doznání. Každopádně Armstrong i cyklistika (fascinující jak tu všichni usvědčení bývalí jezdci ukazují prstem, ale přijmutí odpovědnosti nikde) jsou kromobyčejně vděčné nečernobílé objekty dokumentaristického zájmu a výsledek tomu odpovídá. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE VELMI TĚŽKÉ NAVŽDY UTAJIT PRAVDU…“ /// Dokument poskládanej z dopinku a z dění kolem Lanceho PŘED a PO. Tedy např. počátky EPO, tuny lží, návrat, kterej byl počátkem konce nebo třeba strhující(?) úvod v Oprah Show. Povídání o rakovi… jde teda o to, jestli Vás ještě člověk, jako Lance Armstrong zajímá. Není to snaha (ty vole třeba je…) o nějakou hlubší sondu. Prostě vyhodnocení faktů. Čím míň toho víte a čím víc vás to zajímá, tím budete spokojenější. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci se stát cyklistickým Supermanem (už volal Michele Ferrari…). 2.) Thx za titule ,,DosMark“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument o všech aspektech cyklistiky, který přesahuje rámec sportu a ukazuje nepřímo na lidskou naivitu, tendenci ke zbožňování a nekritickou heroizaci kohokoliv, kdo alespoň trochu splňuje kritéria hrdiny. Paradoxní je skutečnost, že film je možná nejlepší, který Gibney natočil, zároveň je to ale jeho nejméně profesionální práce, protože vydatnou část stopáže nedělal objektivní dokumentarista s nadhledem, nýbrž fanoušek Lance Armstronga vyplácaný z toho, že si ho božský Lance připustil k tělu a on ho může doprovázet při jeho návratu na Tour de France. Kvalitu a hodnotu dokumentu tedy paradoxně spasilo až samotné odhalení dopingu, protože se rázem z nudně oslavného filmu plného lží a teatrálních žvástů hlavního protagonisty, stal film s tématem, který něco sdělil. I když Gibney v určitých částech provádí až důkladnou investigativní práci a odhaluje zkorumpovanost celého sportu, přičemž zachází do takových detailů, které převážná část diváků ani není schopna pobrat, přesto mi u něj chyběly tvrdé otázky na tělo. Dotaz, zda si Armstrong rakovině nenapomohl sám tím, že si píchal do těla růstové nebo hormonální sračky, ten se přímo nabízel a přesto nebyl (zjevně ke stále trvající úctě ke lhářovi, podvodníkovi a charakterní nule) vznesen. Škoda, přesto mě dokument dokonale bavil. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Snídám steroidy, obědvám růstové hormony a večeřím EPO, ale že bych někdy dopoval, tak na to si nevzpomínám. Lance Armstrong si na to nakonec vzpomněl a to je dobře. Trvalo mu to sice mnoho let, poštval přitom právníky na nejednoho usvědčeného povídálka a přiznal jen to, co mu bylo jednoznačně prokázáno, ale to je mi jedno. Ve světě nadopovaných závodníků byl totiž tím jednoznačně nejlepším jezdcem a předváděl tak úžasné výkony, že jsem si jist, že v "čistém" pelotonu by stejně neměl žádnou konkurenci. Pro mne zůstává jedním z nejlepších jezdců všech dob, bojovníkem proti rakovině a vítězem sedmi Tour. Tím nechci nijak omlouvat jeho lhaní, ze kterého se jistě zvedá žaludek i jemu, ale komu by se chtělo vzdávat příjmu od sponzorů? Mě asi ne, ale mne taky neužije na úmyslné ničení vlastního zdraví chemickým sajrajtem, takže své 146. místo na prestižním závodě Kolem Velké Hleďsebe již patrně nepřekonám. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Největší lež v dějinách sportu byla svým rozsahem tak přelomová, že se ihned po provalení začala řešit napříč společností. K Armstrongovi vzhlížely davy lidí. Zdraví i nemocní, sportovci i laická veřejnost. Všechny si svým příběhem omotal kolem prstu, patřím mezi ně. Dokument slušně rozkrývá celou realitu jeho cyklistické éry. Každého jistě napadne pár otázek, které mohly být zmíněny a nebyly, ale ta nejdůležitější je zodpovězena. Jak je možné, že ho nechytili již dříve, když probíhají údajně velice přísné kontroly pod záštitou UCI. Popis celé té hry na kočku a myš v podání frajersky se usmívajícího Lance je fascinující, akce "autobus" samozřejmě vede. Ovšem zjištění, že kočka vlastně vůbec nebyla UCI, znovu potvrzuje známý fakt, že nejjednodušší řešení je vždy to správné. Správně, koho chleba jíš, toho píseň zpívej aneb peníze nesmrdí nikomu. To už jsme ale zase zpátky u Lance, tentokrát však v roli podnikatele. Sponzoři se na něho jen lepili, díky němu si také přišli na velké peníze a nutno uznat, že jeho projekt Livestrong byl velice chválihodným počinem, proto mi přijde velice pokrytecké, že právě tito lidé se od něho snaží tolik distancovat, když už je teď jasné, že v jeho éře v tom jeli všichni. Někteří velcí hráči cyklistiky (Contador, Basso atd.) byli stejně jako Lance usvědčeni z dopingu, poté se vrátili a nikdo to moc neprožívá, především samotní fanoušci cyklistiky. Zatímco Armstrong to schytává ze všech stran. Po dokumentu to částečně chápu, není to zrovna příjemný chlapík. Arogance a potřeba soupeře všeho druhu znemožnit z něho přímo čiší. Hodně mě pobavila pasáž o jeho comebacku, kdy to alespoň jednou chtěl zkusit bez dopingu. Armstrong je v podstatě dokonalý prototyp moderního člověka. Akorát nám ostatním je z něho občas lehce na blití. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Dokument s tak silnou výpovednou hodnotou, že je takmer isté, že o zverejnení pri ukončení už nerozhodoval sám Armstrong, (ajkeď iniciatívu zo začiatku mal k dokumentu on sám, kôli svôjmu "návratu" v roku 2009) pretože normálny človek by o sebe niečo podobné asi nechcel zverejniť. Vzhľadom ale k faktom, ktoré tento dokument odkrýva, a samotný fakt, že dielo uzrelo svetlo sveta si viem predstaviť aj to, že to bol posledný výkrik z beznádeje od samotného Armstronga, možno kôli peniazom, ktoré môžu byť v pozadí i tohoto projektu. Summa summarum, nakoľko je Armstrongova cyklistická kariéra už definitívne u konca, možno sa rozhodol, že chce debutovať ako herec. Vlastne ono sa zdá, že to ani debut nie je, vzľadom k tomu, čo všetko v tom dokumente zaznie... Rozporuplný pocit po zhliadnutí zastihne každého, pre koho bol Lance cyklistickým hrdninom a motivátorom ku každodenným túram... Dokument za päť, kôli morálke minimálne jedna dole. 80% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola klamania. Toto sme mohli počuť z Armstrongových úst počas jeho súťaženia na Tour. Bez mihnutia oka, bez zaváhania, profesionálne klamal. Stal sa tvárou mnohých firiem, založil nadáciu pre boj s rakovinou, angažoval sa verejne a stále vyhlasoval, že on je čistý. Potom sa prevalil ten obrovitánsky megaškandál s neustálym dopovaním. A to, že sa verejne priznal v rozhovore s Oprah Winfrey? Ani to mu neverím. Vidím za tým len peniaze, ktoré za ten rozhovor dostal. A dnes? Dnes si ho naďalej volajú na Tour - v úlohe komentátora ... Odporný príbeh o odporných praktikách vo vrcholovom športe.... 3*** ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane hnus,na druhej akýsi nedefinovateľný pocit hlbokej ľútosti.Odniesol si to Lance za všetkých,alebo len zaslúžene doplatil na svoju drzosť,aroganciu a priam chorobnú túžbu vyhrávať?To,ako celé tie roky dokázal klamať je šialené.Nebyť autentických záznamov z tlačoviek a rôznych interview,človek by tomu ani neuveril. Pravdou však je,že nepovolený doping v cyklistike nevynašiel Lance Armsrtong.Nebol prvým a ani zďaleka nie posledným športovcom,ktorý prijal pomocnú ruku podávanú priamo z pekla.Tak prečo je nápis ,,vinný"na jeho čele o toľko zreteľnejší,než u ostatných hriešnikov?Nemalo by byť v tejto kauze perzekuovaných omnoho viac ľudí? Pre mňa Armstrong istým spôsobom obeťou je.Za svoje chyby zaplatil tak,ako žiaden iný vrcholový športovec pred ním a ani po ňom.Zaplatil však nielen za seba,ale za celý dopingom prežratý športový svet,ktorý mu jednoducho umožnil robiť všetky tie veci,spravil z neho absolútneho a všetkými milovaného kráľa sveta a potom ho neľútostne zrazil na kolená. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Podívejte se... Mně je úplně jedno, jestli je Lance arogantní, jestli sypal, jestli podváděl, lhal a je mně taky úplně jedno, jestli teď svoje omluvy myslí vážně. Já toho chlápka vůbec neznám, nejsem jeho máma, osobní lékař, šofér, ani jedna z tuctu manželek. Vím jenom to, že jezdil nejrychleji ze všech na kole a že i ve mně probudil vášeň pro tenhle sport. Jestli sypali všichni a on vyhrával, tak byl prostě nejlepší a basta. Hrajte si tu na Mirky Dušíny, říkejte mi o cti a pravidlech co chcete, ale kdo by tehdy čučel na Tour, kdyby si je tam Lance nevodil jak štětka nadrbaný tlusťochy do bordelu? Já tehdy taky skákal doma před bednou a na celej barák nadšeně řval "ty vole, to není možný, to snad není možný!" Není, to je jasný, že není. Jak kdysi pravil jeden slavný cyklista: "Jasně, že se dá Tour de France přejet bez dopingu. Ale ne tak rychle." Takže ještě jednou - je mně úplně jedno, jak to doopravdy bylo a jak to skončilo. Je mně jedno, že si cyklisti huntujou tělo chemií, však on Armstrong ani nikdo další nezávodí kvůli nám, ale pro jejich vlastní vášeň, či konto. Pamatuju si svoje pocity, které jsem tehdy měl a to mi teď laskavě vysvětlete, proč bych je měl muchlat a házet do koše? Žlutý náramek zůstal na mé ruce a Lancovi knížky na poličce nad postelí. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

armstrong je veľmi kontroverzná osobnosť, má toho riadne na rováši (a podľa mňa je to ukážkový psychopat) a sledovať jeho kariéru, vyjadrenia a potom si to všetko v hlave skladať a rozoberať - to je úžasné cvičenie z etiky. zároveň má dokument presah aj do širšieho kontextu: do sveta profesionálneho bicyklovania a vrhá naozaj desivé svetlo na niektoré eticky sporné praktiky, ktoré v tomto športe majú svoje pevné miesto už riadne dlho. je to všetko biznis. a nie práve najčistejší. naozaj dychberúce sú zábery, ako armstrong pod prísahou klame pred súdom, ničí životy svojich niekdajších najlepších kamarátov a všetko si to karmicky istí a ospravedlňuje svojím bojom proti rakovine - vyslovene zneužíva a exploituje pacientov, ktorí sa liečia na rakovinu, aby maskoval svoje klamstvá. neuveriteľné. ale vôbec to nie je také čiernobiele - stále je to človek, ktorý mal rovnaké šance ako ostatní (všetci dopujú!) a predsa vyhral 7-krát za sebou - to chce "ducha víťaza a bojovníka" a stal sa symbolom boja proti rakovine, pre ktorý vyzbieral obrovské peniaze. vskutku eticky sporná, kontroverzná, rozporuplná a zaujímavá postava a dokument, ktorý jej nenahráva, neobhajuje ju, no ani ju neočierňuje, snaží sa byť objektívny a komplexný, je výsledkom poctivej dokumentaristickej práce skúseného dokumentaristu gibney-ho, no predsa len - sú to 2 hodiny hovoriacich hláv prestrihávaných zábermi na bicyklovanie, čiže zo skvelého hodnotenia tu trošku strháva formálna stránka. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Trochu dlhý, ale výborný. Dokument o porušení pravidiel. Pravidiel, podľa ktorých diváci a fanúšikovia majú nárok na rozprávkové príbehy, paraziti nalepení na športovcov majú nárok na časť nimi zarobených peňazí a športovcom ostáva nielen nárok, ale priam povinnosť popierať všetko, čo by zabehaný systém narušilo. Armstrong sa priznal a destabilizoval tým systém podobne, ako spievajúci mafián. Odkedy do športu prenikli peniaze, prestal byť športom. Preto moje bicyklovanie označujem ako rehabilitáciu a nie ako športovanie. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Nabitý dokument (nominace na ceny BAFTA), ze kterého má člověk občas pocit, že cyklistika je jako Formule 1. Jen místo mechaniků tu hlavní roli hrají doktoři, kteří posouvají lidské hranice. Účelem dokumentu není snaha obhájit či odsoudit jeho hlavního hrdinu, nýbrž poukázat na to, že lhát je špatné, mkay? ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

I já patřím k těm, pro které byl Lance Armstrong sportovní hrdina, i pro mě to byl někdo, ke komu jsem jako dítě vzhlížel a chápal ho jako vzor všeho dobrého, všeho sportovního. Je proto těžko uvěřitelné sledovat, jak ten samý člověk do kamery přiznává, že lhal, podváděl a ničil lidi okolo sebe ve jménu svojí lži, která byla pravdou pro polovinu fanoušků na celém světě. Vážně jsem zvědavý, jak za deset, dvacet let, bude vypadat Armstrongovo jméno v kontextu historie cyklistiky a jak se o něm budou učit lidé, kteří nezažili jeho éru. 8/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument s Armstrongem v hlavní roli, který odkrývá tajemství tohoto sportu. A že se v něm drogám jen daří a je na ně pohlíženo již jako na určitou povinnost kvůli obrovskému nátlaku na zvyšování výkonnosti je taková bokovka. Ano, Armstrong užíval drogy a velmi dlouho to popíral. A je to špatně? Na jednu stranu určitě, nelze ho ale kvůli tomu jednoduše odsoudit vzhledem k tomu, jak velkou inspirací se stal. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Je otázka, co hodnotit. Dokument sám by potřeboval nůžky a větší tah na branku. Některé situace přímo vyzývaly k otázce a tu nikdo nepoložil, jako by se bál. Dokument je americký, což taky může mnohé znamenat. Armstrong prokázal, že je chlap, který by pro úspěch oddělal svou matku. Žvásty, že v tour v té době dopovali všichni ho žádným způsobem neomlouvá. To je manipulace jako prase. Dobře věděl, co dělá a ten jeho manažer taky. Z dokumentu je ukrutně cítit, jak se snaží všechno svést na okolnosti, že to tak chodí a kdesi cosi. Když začal s manipulací ohledně toho, kolik peněz vydělal a tím nadace pomohla dětem s rakovinou, bylo mi z něj na blití. Jeho upřímné doznání, že tour 2009 jel čistě a přitom se prokáže, že zase lhal, je už jen takovým zakončením. Armstrong furt opakuje, že jako jediný vyhrál tour 7x. Další lež. Nevyhrál přece ani jednu. To je jako bych jel na skútru a prohlásil se za vítěze. Byl bych vítěz? Je to největší podvodník v dějinách cyklistiky, který nevyhrál ani jednu tour a jen mnoho let lhal lidem přímo do očí. Armstronga je třeba pravdivěji chápat jako chorobně ctižádostivého, bezskrupolózního a prospěchářského manipulátora a podvodníka, který zaslouží jen pohrdání. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Chápu, že fanouškům cyklistiky i cyklistům samotným se tento dokument asi musí hnusit (i já samotný jsem byl překvapený, co všechno se za touto kauzou skrývalo), ale jako dokument to pro mne mělo nesmírnou vypovídací hodnotu. Vše bylo přehledně vysvětleno, výborně podáno a podloženo autentickými záběry. Takže za mě z morálního pohledu samozřejmě odpad - je to fakt nechutnost, co Lance provedl, ale z filmového naprosto v pořádku. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Tomuhle chlapovi se nedá věřit ani ň, lhář co lže i potom, co je jeho lež odhalena. Prolhanej sráč desetiletí. ()

Fabrinka 

všechny recenze uživatele

Verím tomu, že klame aj o klamstvách, ktoré si vymyslel a tak ďalej. Sám už vôbec nevie, čo kedy komu povedal. Hrozne ako športovec sklamal a ako človeku (po pozretí tohto dokumentu) by som mu ani ruku nepodala. úplne perfektne bolo zobrazené, ako je posadnutý sám sebou a čo je schopný pre to všetko urobiť. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu je zcela univerzální přerod z oslavné do inkviziční roviny. Sáhl bych i po páté hvězdě, kdyby režisér tolik neexhiboval a z nějakého důvodu si nemyslel, že je jednou z hlavních postav příběhu. ()

Reklama

Reklama