Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Je otázka, co hodnotit. Dokument sám by potřeboval nůžky a větší tah na branku. Některé situace přímo vyzývaly k otázce a tu nikdo nepoložil, jako by se bál. Dokument je americký, což taky může mnohé znamenat. Armstrong prokázal, že je chlap, který by pro úspěch oddělal svou matku. Žvásty, že v tour v té době dopovali všichni ho žádným způsobem neomlouvá. To je manipulace jako prase. Dobře věděl, co dělá a ten jeho manažer taky. Z dokumentu je ukrutně cítit, jak se snaží všechno svést na okolnosti, že to tak chodí a kdesi cosi. Když začal s manipulací ohledně toho, kolik peněz vydělal a tím nadace pomohla dětem s rakovinou, bylo mi z něj na blití. Jeho upřímné doznání, že tour 2009 jel čistě a přitom se prokáže, že zase lhal, je už jen takovým zakončením. Armstrong furt opakuje, že jako jediný vyhrál tour 7x. Další lež. Nevyhrál přece ani jednu. To je jako bych jel na skútru a prohlásil se za vítěze. Byl bych vítěz? Je to největší podvodník v dějinách cyklistiky, který nevyhrál ani jednu tour a jen mnoho let lhal lidem přímo do očí. Armstronga je třeba pravdivěji chápat jako chorobně ctižádostivého, bezskrupolózního a prospěchářského manipulátora a podvodníka, který zaslouží jen pohrdání. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument není ničím vyjímečný, ani Armstrongovo přiznání není nijak morální,bylo pod tíhou důkazů a trest byl adekvátní. Touha po moci, je to co ho přivedlo k totálnímu (sebe)pohrdání.Po moci touží ten kdo se cítí bezmocný... .Hlavním plusem dokumentu je, že se jedná o další příspěvek z rodu ODHALENÍ "nastavující zrcadlo" :) světu vystavěnému na strachu a na lžích... ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument s Armstrongem v hlavní roli, který odkrývá tajemství tohoto sportu. A že se v něm drogám jen daří a je na ně pohlíženo již jako na určitou povinnost kvůli obrovskému nátlaku na zvyšování výkonnosti je taková bokovka. Ano, Armstrong užíval drogy a velmi dlouho to popíral. A je to špatně? Na jednu stranu určitě, nelze ho ale kvůli tomu jednoduše odsoudit vzhledem k tomu, jak velkou inspirací se stal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gibney natočil vynikající mnohavrstevný dokument, jehož nejslabším článkem je však paradoxně právě sám Gibney. Pokud jako dokumentarista shrnuje a dává do souvislostí Armstrongovu (na kontroverze) bohatou kariéru či pozadí vrcholové cyklistiky, tak exceluje a nahlíží na vše z více úhlů. Selhává ovšem v pasážích jeden na jednoho, kdy měl bezprecedentní přístup k Lancovi před (2009/2010) i po (2013) a nic z toho. Před se nechal opít silným příběhem comebacku a po se bál konfrontace a otázek na tělo. Snaží se to sice dohnat "myšlenky si urovnávajícím" komentářem, ale pozdě bycha honiti; měl se ukázat přímo na place. Ovšem možná jde pouze o neblahý důsledek toho, že s tím přišel sotva půl roku po Lancově doznání. Každopádně Armstrong i cyklistika (fascinující jak tu všichni usvědčení bývalí jezdci ukazují prstem, ale přijmutí odpovědnosti nikde) jsou kromobyčejně vděčné nečernobílé objekty dokumentaristického zájmu a výsledek tomu odpovídá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neobdivuji tenhle film ani tak proto, že by byl skvělým dokumentárním dílem, ale je to film, který dokáže odhalit, jaká je někdy podstata symbolu. Tohle je parádní dekonstrukce, která je navíc sestříhána tak, aby to mělo emotivní dopad na diváka. Můžete si myslet, o Lancovi, co chcete, ale ta legenda už z něj prostě nebude. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Armstrong se při svých vítězstvích na Tour v letech 2002 - 2005 mohl spoléhat i na pomoc českého cyklisty Pavla Padrnose, který byl členem týmů US Postal Service a následně i Discovery Channel. (.se)

Reklama

Reklama