Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Největší lež v dějinách sportu byla svým rozsahem tak přelomová, že se ihned po provalení začala řešit napříč společností. K Armstrongovi vzhlížely davy lidí. Zdraví i nemocní, sportovci i laická veřejnost. Všechny si svým příběhem omotal kolem prstu, patřím mezi ně. Dokument slušně rozkrývá celou realitu jeho cyklistické éry. Každého jistě napadne pár otázek, které mohly být zmíněny a nebyly, ale ta nejdůležitější je zodpovězena. Jak je možné, že ho nechytili již dříve, když probíhají údajně velice přísné kontroly pod záštitou UCI. Popis celé té hry na kočku a myš v podání frajersky se usmívajícího Lance je fascinující, akce "autobus" samozřejmě vede. Ovšem zjištění, že kočka vlastně vůbec nebyla UCI, znovu potvrzuje známý fakt, že nejjednodušší řešení je vždy to správné. Správně, koho chleba jíš, toho píseň zpívej aneb peníze nesmrdí nikomu. To už jsme ale zase zpátky u Lance, tentokrát však v roli podnikatele. Sponzoři se na něho jen lepili, díky němu si také přišli na velké peníze a nutno uznat, že jeho projekt Livestrong byl velice chválihodným počinem, proto mi přijde velice pokrytecké, že právě tito lidé se od něho snaží tolik distancovat, když už je teď jasné, že v jeho éře v tom jeli všichni. Někteří velcí hráči cyklistiky (Contador, Basso atd.) byli stejně jako Lance usvědčeni z dopingu, poté se vrátili a nikdo to moc neprožívá, především samotní fanoušci cyklistiky. Zatímco Armstrong to schytává ze všech stran. Po dokumentu to částečně chápu, není to zrovna příjemný chlapík. Arogance a potřeba soupeře všeho druhu znemožnit z něho přímo čiší. Hodně mě pobavila pasáž o jeho comebacku, kdy to alespoň jednou chtěl zkusit bez dopingu. Armstrong je v podstatě dokonalý prototyp moderního člověka. Akorát nám ostatním je z něho občas lehce na blití. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane hnus,na druhej akýsi nedefinovateľný pocit hlbokej ľútosti.Odniesol si to Lance za všetkých,alebo len zaslúžene doplatil na svoju drzosť,aroganciu a priam chorobnú túžbu vyhrávať?To,ako celé tie roky dokázal klamať je šialené.Nebyť autentických záznamov z tlačoviek a rôznych interview,človek by tomu ani neuveril. Pravdou však je,že nepovolený doping v cyklistike nevynašiel Lance Armsrtong.Nebol prvým a ani zďaleka nie posledným športovcom,ktorý prijal pomocnú ruku podávanú priamo z pekla.Tak prečo je nápis ,,vinný"na jeho čele o toľko zreteľnejší,než u ostatných hriešnikov?Nemalo by byť v tejto kauze perzekuovaných omnoho viac ľudí? Pre mňa Armstrong istým spôsobom obeťou je.Za svoje chyby zaplatil tak,ako žiaden iný vrcholový športovec pred ním a ani po ňom.Zaplatil však nielen za seba,ale za celý dopingom prežratý športový svet,ktorý mu jednoducho umožnil robiť všetky tie veci,spravil z neho absolútneho a všetkými milovaného kráľa sveta a potom ho neľútostne zrazil na kolená. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Sice sem se toho dozvěděl o tomhle cyklistoj docela dost, ale dokument je tak nudně natočenej, že sem měl co dělat, abych vůbec dokoukal. Málo hudby. Strašně moc keců ze zákulisí, kdyby tam bylo víc záběrů ze závodů, bylo by to mnohem záživnější. Na druhou stranu si cením toho, že se tenhle sportovec otevřeně přiznal ke všem těm podovodům. Narozdíl od rusáků, kteří to pořád zatajují a zatajují, tak Armstrong šel s kůží na trh a tím se aspoň v některých očích očistil. Mně přijde debilita pomáhat si steroidama... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

"Tenhle film není o cyklistice, je o moci." Lance Armstrong je pozoruhodná postava. Troufám si tvrdit, že to je jedna z nejvíc záporných postav sportovní historie. Nejde jen o doping či jiné průšvihy. Sportovec (člověk) si může i tak udržet jakousi vnitřní integritu, hrdost...nazvěme to jakkoliv. Tenhle texasan je však jiný. Z psychologického hlediska to byl (je) velmi nebezpečný všehoschopný manipulátor, arogantní lhář a agresor, jenž využíval moci k tomu, aby ovládal totálně prohnilé prostředí cyklistiky. Vše, co mu procházelo nebo jak dokázal využívat svou nadaci k tomu, aby ho chránila...to je nový level odpornosti. Jeho bažení po dominanci ho nakonec zahubilo. To už tak bývá, že to co ti pomůže nahoru, to tě nakonec zničí. On dodnes věří, že mu právem patří 7 titulů z Francie a v určitých důležitých událostech své kariéry lže sobě i veřejnosti dodnes. Nejvíc ho však mrzí, že ho chytli...84%. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Moje první informace o Armstrongovi: ty jo, on měl první minutu po startu průměrnou rychlost vyšší než 60 kilometrů za hodinu. Jakou rychlostí teda nakonec jel? Jak se zdá, nebyl pro mě neznámou personou. Osobně bych film hodnotil kladně za chytrý sestřih výrazných milníků historie dopování a krevních transfúzí v životě Lance. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Armstrong se při svých vítězstvích na Tour v letech 2002 - 2005 mohl spoléhat i na pomoc českého cyklisty Pavla Padrnose, který byl členem týmů US Postal Service a následně i Discovery Channel. (.se)

Reklama

Reklama