Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezávislý film režisérky a scenáristky Terezy Kovářové ve svém názvu přiznává inspiraci Skoro úplně vymyšlenou básní Charlese Bukowského. Snímek začíná tajemnými psaníčky. Samotářský spisovatel Henry (Petr Kubes) se vrací z cest a u svého prahu nachází hromádku dopisů. Bez oslovení i bez podpisu, básničky psané na projetých vlakových jízdenkách, mu připomínají jeho momentální literární neschopnost. Henry otevírá obálku za obálkou a čte, čte i mezi řádky a postupně nechává cizí slova, aby se dotkla jeho duše. Po čase se probudí jeho imaginace, možná začne i sám znovu psát. Jenže od koho jsou ta záhadná psaní? Od neznámé krásky (Katarína Petrtylová), přelétavé básnířky, která by mohla být jeho femme fatale, jeho nekonečným zdrojem inspirace. Prozatím ale utápěla své kouzlo v jednosměrných vztazích s jinými umělci. Celou svou bytostí ale touží po osvobození a své poslední naděje se rozhodla upřít k nic netušícímu spisovateli. Dokáže úspěšný autor poznat, že její hra s dopisy je vlastně zoufalé volání o pomoc? Nadčasový příběh platonické a neuskutečněné lásky Henryho a jeho nedostižné a přesto skutečné múzy proplouvá dvěma rovinami. Snovou a poetickou i tu bolestně reálnou a fyzickou propojuje svou křehkou krásou Katarína Petrtylová v roli zraněné i zraňující básnířky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako pravila Aďa: "film pre snílkov". Aj keď zďaleka nie som cieľovka a Bukowského tvorbu nepoznám, tak mi vôbec nič nebránilo aby som si film užíval. Krásne obrazy a skvelá hudba ako bonus. 75% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tereza Kovářová již samotným názvem upozorňuje, že film SKORO domyslela. Ano, vyústění počátečního zmatku je výborné. Zasněná holčina, básnířka a sběratelka vlakových jízdenek, oddávající se volnosti svých pudů, skáče ze scény na scénu a pokaždé s jiným. Chvílemi trochu legračně vážný spisovatel - snažící se nalézt a ukojit své potřeby a jakási, zřejmě pražská, umělecká bohéma. Velmi slušná hudba i herectví. Celková režie spíše průměr, některé mini scénky mi přišly zcela zbytečné - vzhledem k celkové stopáži, a také k tomu, že se v posledních minutách dokonce objevil souvislý děj, který skvěle využil předchozích "obrazů" a jehož odhalení mohl být daleko detailnější. Jako nenápadné upozornění na vlastní budoucí potenciál určitě skvělé, když tedy pominu občasné režisérčiny snahy spěchat někam, na co je ještě čas. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Spočiatku na mňa príliš poetické a abstraktné, ale nakoniec sa to spojilo a dáva zmysel. Rozmýšľal som, koľko z toho je skutočne z prostredia kde sa baby pohybujú (myslím tým Terezu, Martu a Petru), resp. autobiografické a koľko je inšpirácia Bukowského :). V každom prípade ak toto má byť bakalársky projekt, už teraz sa teším na absolventský aj to, čo príde po ňom. Palec hore! ()

Celsius 

všechny recenze uživatele

Svěží vánek do české kinematografie. Jen škoda, že se filmem o básních nenesla žádná hravá, milostná báseň. ()

Reklama

Reklama