Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 2
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (96)

Eterninox 

všechny recenze uživatele

S Asimovovou předlohou to mnoho společného nemá, a většina "kladných" postav (snad až na Harrisova Seldona) mi přišla značně nesympatická a nezajímavá. Naštěstí to dost zachraňovaly mocenské hry tří císařů, v čele se skvěle obsazeným Lee Pacem, a také vypiplaný vizuál a speciální efekty. Na vysokorozpočtovou adaptaci jednoho z nejzásadnějších děl moderní sci-fi je to ale i tak značné zklamání. 65% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok před vydáním tohoto seriálu jsem přečetl celou Nadaci a říši, takže si dovedete představit, že když jsem na Apple TV četl, že chystají její zfilmování, docela jsem měl důvod se těšit. Námět je to teda na zfilmování neskutečně náročný, ale proč ne. Když se to pojme dobře, mohla by to být pecka. V tomto případě ale zůstaneme u slova mohla, protože mám pocit, že si tu tvůrci z knižní série spíš utahují. Když na scéně byl Jared Harris v podobě Hari Seldona, tak to ještě ušlo, ale jakmile tu tvůrci začali s dějem dělat totální harakiri, vyprávět ho ledabyle všelijak s jakoukoliv časovou nespojitostí, z postav dělat muže, ženy, cokoliv, být genderově vyvážení a bůhví co ještě na dnešní dobu populární, trošku mě to zarazilo. Přitom Nadace nebyl seriál z nejlevnějších, naopak. Na vizuálu je to třeba zatraceně znát. Ten je totiž úchvatný. Také je to ale jediný důvod, proč jsem u seriálu zůstal a už o něm v životě nechci slyšet ani slovo. Zajímalo by mě, co by Isaac Asimov říkal na to, že v téhle srágoře má producentské prsty jeho dcera. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec netuším proč se to jmenuje Nadace - vzali z ní název, pár základních témat, ale jinak si jedou příběh vlastní, s úplně originálními postavami, na úplně jiných místech. Což by nemuselo být nutně ještě úplně tragické, kdyby se přitom nerozhodli jít proti původnímu dílu i myšlenkově, filosoficky ne úplně plochou knižní sérii převrátit na hlavu a natočit "podle ní" úplnou debilitu která příliš nedává smysl a při hlubším zamyšlení je evidentně nesmírně hloupá. A to je neodpustitelné. 3/10 ()

DoubleJack 

všechny recenze uživatele

"ANO" jsem fanouškem Isaaca Asimova a "NE", nečetl jsem Nadaci. Proto nejsem ovlivněn knižní předlohou a můžu nechat předstudky stranou. Bohužel, pokud bych měl seriálovou Nadaci popsat jedním slovem, bylo by to "Zklamání", které je porovnatelné s loňským Raised by Wolves. Děj se neúměrně táhne, přichází ne vždy chytlavé linky a do konce seriálu nemá člověk jasno, proč daná postava dělá právě to, co dělá. Výsledkem je pak zbytečný chaos. Ten má očividně podle děje vést k nějakému "vyššímu plánu", ale ten je pro diváka špatně uchopitelný, a proto ve výsledku vyzní vše prázdně. Herecké výkony obou hlavních představitelek občas fyzicky bolí, a tak jedinými přínosy seriálu zůstávají vždy skvělý Jared Harris a původní nosná myšlenka, která má co říct i v dnešní době. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Based on the novels by Isaac Asimov. A tím by mohla recenze skončit. Ale člověku to nedá.... Fanoušek knížek, z nichž část jsem četl, zřejmě zažije rozkol osobnosti. Na jednu stranu plesá, že milovaná sága doputovala i do filmového nebe. Druhá část, ta věčně nespokojená, bude hledat mouchy a řešit, jestli to je málo/dost podle předlohy. Není. A je to dobře. Obě holky své role zvládly a přirostly mi k srdci. Poněkud "shakespearovské" dialogy či monology možná mohou někoho uspávat. Mě se líbily. Dávaly pokusu o převod monumentální knižní ságy do televizní řeči až literární kvalitu.... PS.: Ty digitální opening title á la marvel by se měly už zakázat. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Konec epizody je natočen v Prachovských skalách, kde se natáčelo od 17. února do 24. února 2023. (FriggoCZ)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)
  • Natáčení 2. série probíhalo také ve Španělsku, na Maltě, Islandu, v Německu a Irsku. (FriggoCZ)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama