Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer

Recenze (96)

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli původní Nadaci tak vězte, že seriál s ní nemá nic moc společného. Je to taková multipokurvená, tubovyvážená kravina se shodným názvem. Měli jste nadaci rádi? Přišla Vám zajímavá? Tak máte slušnou šanci si zazvratec, případně alespoň ukroutit hlavičku od tělíčka, páč tomu fakt nebudete věřit. Nic proti hercům, ba musím přiznat, že Seldon byl fajn. Ale ten moment na který se tam mihne to prostě nijak zásadně neovlivní. A tím také končí podobnost s nadací. Psychohistorií se to vlastně nezabývá, ta kdyby tam nebyla tak to ani nikdo nepoznal. No za mě dále nesledovatelné. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že Asimov napsal nějakou Nadaci jsem do vydání seriálu netušil. A vlastně je mi to úplně jedno, číst to nebudu. Já chtěl vidět prostě nějaký Sci-Fi seriál, byl v tom vesmír, jako úplně hloupě to nevyznívalo, vypadalo to hezky atp. Ale po dokoukání celé první série mám prostě pocit, že jsem koukal na neskutečně roztahaný prolog, který teprve uvozuje něco, co dost možná už nikdy neuvidím, protože S02 mě může úplně jednoduše naprosto minout a i kdyby ne, už si fakt nebudu pamatovat, co se v S01 dělo. Po 10 dílech prostě mát pocit nedodělanosti a toho, že jste koukali na něco ,co zůstalo jen velmi jemně nakousnuté. ()

Reklama

Eterninox 

všechny recenze uživatele

S Asimovovou předlohou to mnoho společného nemá, a většina "kladných" postav (snad až na Harrisova Seldona) mi přišla značně nesympatická a nezajímavá. Naštěstí to dost zachraňovaly mocenské hry tří císařů, v čele se skvěle obsazeným Lee Pacem, a také vypiplaný vizuál a speciální efekty. Na vysokorozpočtovou adaptaci jednoho z nejzásadnějších děl moderní sci-fi je to ale i tak značné zklamání. 65% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vizuálně je to neskutečně nádherné a s hereckým obsazením nemám sebemenší problém, ačkoliv mě všech deset dílů bavilo a na každý nový jsem se těšil, ačkoliv se mi líbila hudba a těším se na druhou sérii, výš s hodnocením prostě jít nemůžu. A to jednoduše proto, že tohle není Nadace, kterou napsal Asimov. Tohle je úplně nová věc. A to je na tom to nejhorší, navíc tahle nová móda je čím dál častější. Kvalita epizod létá od slušného nadprůměru do naprosto luxusních výšin, jako celek to asi jakž takž funguje, ale mohlo (a mělo) to být lepší. Úplně by třeba stačilo, kdyby to byla adaptace. A ačkoliv se jen tomu těžko věří, v současné době nalezneme mnohem lepší space opery poměrně snadno. Takže tři hvězdy jsou poměrně adekvátní. Neznalcům předlohy asi vadit nebude, že je to jiné, ale čtenáři byť jen jednoho dílu by mohli býti rozezleni. A nejspíš také budou. Vizuál TOP, scénář průměr. 65%. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Po první sérii můžu říct leda tolik, že nejde o nic víc, než o další zásek v pomyslném prkně na oltáři západního společenského hnutí zvaného původně pejorativně, později však i oficiálně "Woke". Na tomto oltáři už se válí velká hromada obětin v podobě bestiálním způsobem zprzněných výborných literárních předloh, a toto pseudonáboženství se zdaleka nechystá tyto počty nijak redukovat, čehož je i tento seriál smutným důkazem. V tuto chvíli už se to nedá brát jinak, než jako jakousi náhradu ateistické společnosti za náboženská hnutí minulosti, jak jinak si totiž vysvětlit toto fanatistické tažení napříč kulturou, které má jediný cíl a sice šířit se a získávat co nejvíce nových následovníků a to jakýmikoli prostředky a za cenu doslova jakýchkoli ztrát. Co na tom, že tak vznikají snímky o ničem a pro nikoho? Věrní fanoušci předlohy jsou zpravidla zlatonosná cílová skupina a vlhký sen každého producenta, jelikož jsou za věrnost předloze ochotní solit peníze celá desetiletí - viz Ringers, Whovians, Trekkies, Potterheads, Marvelites, 3-Pin Fans a další - tenhle typ fanoušků ale takové zběsilé adaptace vytírající si s předlohami pozadí zpravidla z duše nenávidí a podobná díla nejdříve strhají a poté raději ignorují. Předlohou nepolíbení diváci, kteří ale ocení kvalitu díla, takový patos taky neosloví, jelikož tvůrci sice hrdinně vyškrtali vše, co drželo předlohu pokupě, jenže už nebyli schopni nahradit chybějící části vlastními nápady a dějem; pro člověka neznalého předlohy tedy takový snímek nedává smysl a připadá mu hloupý, zmatený, nesoudržný a naivní. Poslední významná skupina jsou diváci neznalí předlohy a zároveň nenároční na kvalitu obsahu (ideálně navíc oddaní "woke" hnutí a tedy vděční za každou pansexuální černošskou šlechtičnu v historickém dramatu ze středověké Anglie či transsexuálního trpaslíka na barikádách Velké francouzské revoluce), ti sice budou z takového snímku nadšení.. nicméně ti by se spokojili i se 100× levnějším projektem sepsaným partou stážistů. Pro koho tedy tyhle filmy a seriály vznikají a kdo do nich investuje, to je skutečná záhada. Co se tvůrců týče, hlavní je, že tato díla jsou plná potřebné agitace a splňují přísná kritéria kulturních kvót. Očividně už studiím nezáleží na tom, že je strhá odborná kritika i běžní diváci, dokonce už nevadí ani když ty snímky prakticky nic nevydělají a mají problém se vůbec splatit. Tyhle trendy naštěstí nikdy netrvají věčně a jakmile pomine současný hype kolem nich, upadnou zkrátka v zapomnění, což je přesně to, co si tato vyložené pitomá adaptace Asimovovy Nadace zaslouží. Nejvíc mě ale mrzí, kolik lidí tuhle hovadinu uvidí a pojem "Nadace od Asimova" si budou spojovat právě s ní.. odpad! ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)
  • V České republice se natáčelo od 7. dubna do 8. července 2022, a to na lokacích, jako jsou Ostrava, Sedlec, lom Homolák, Pardubice, Nevřeň, Střemy, Prachovské skály, Tisá, Dobříš, zámek Kačina, Kladno, Praha (například v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy) a Prague Studios. (CamilleS)
  • Natáčení 2. série probíhalo také ve Španělsku, na Maltě, Islandu, v Německu a Irsku. (FriggoCZ)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama