Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratr Soumrak hloubá nad svým odkazem a připravuje se na odchod. Nadace dorazí na Terminus a najde jakýsi záhadný objekt. (Apple TV+)

Recenze (24)

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak snad se dočkám vysvětlení o několik dílů později.... Na každý pád, linka na Terminusu vypadá dobře a i když tohle byl o poznání slabší díl, díky jeho konci přidávám 4* ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou tu velka škatulata, ale to bylo i v knize. Tvurci serialu se s dejem, zahrnujicim nekolik stoleti, perou statecne. Po Ridleyho Vlcich tu mame mnohem pristupnejsi scify se zajimavym konceptem, ktera navic krasne vypada. Zda to do sebe nakonec zapadne, je vec druhá. Nizke hodnoceni si tu vystleju tim, ze je tu pro lidi malo svetelnych mecu. Diky bohu. ()

PKD odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady si nám někdo spletl Nadaci s Dead Space, páč časový trezor či co to má zde býti, silně připomíná jeden z návrhů pro tzv. Markera i s některými účinky. Heh. Chci crossover v případné 2.s. Foundation/DS.;-) Hl. baba se slaným koláčem ze španělského týdnu v Lídlu na kebuli, která připomíná mladého Míšu Jacksona...hnusná jak psí zadek a ještě neumí hrát. No, ani Demerzelka na tom není o moc lépe a to je rasisticky bílá, hahaha. Prvních 20 min. docela za(jímavých) definitivně dokazuje, že souč. US tv s. ´´tvůrci´´ si pletou pojmy s průjmy a nahrazují intelektuálně psychofilozofické jádro předlohy, emocemi, šoustáním a vytřeštěnými pohledy do kamery (Salvorka Hardinovic), popř. do otevřené krajiny a to má dle nich býti asi dospělé, nebo tak. Hmmm, tak asi vítr, Máchale. Po přesunu děje na Terminus technicus jde ´´děj´´ postupně do zádele, jak je už pomalu trademark této brilantní a v jistém smyslu přelomové (v tom negativním významu pochopitelně) série, na které se k mému absolutnímu nepochopení (asi jí došly účty za stočné a vodné) podílí Asimovova dcera. Ostatně, když se Roddenberryho syn podepisuje pod Shitcovery s Pikrdem, čemu se vlastně divím, že? Výstižné komenty...Matrix, Juklitz, SteewCZ a merops páč stejně jako on mám tu stejnou úvahu. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby nešlo o Nadaci, ale o nějaké jiné sci-fi, nepokrytě vykrádající Asimovovu klasiku, neměl bych proti této epizodě nic zásadního, i když mě hlavní postavy mladých vypružených černošek začínají dost štvát a na jejich neherectví se mi dívá špatně. Nevadilo by mi, že se autoři zabývají celou epizodu něčím, co je v knize popsané nemnoha odstavci a není to pro děj podstatné. Ani že poskakují skrze roky tam a zpět tak nešikovně, že nebýt popisků, má divák pocit, že sleduje lineární příběh. Jenže tady o Nadaci jde. Jen nejde o adaptaci, ale o rabování, prznění, znásilnění, přemačkání...cokoliv vás napadne v souvislosti s devalvací, nepochopením, zničením, neschopností... . Seriály a obecně tvorba poslední doby doplácí na to, jak obrovské množství se toho točí. Není dostatek kvalitních tvůrců, asi ani herců, do toho hyperkorektní doba temna... .  Aby vznikl nějaký opravdu kvalitní wow projekt, je potřeba víc než jen dobrá předloha a štědrý rozpočet. Sleduju teď najednou desátou řadu AHS, třetí řadu Co děláme v temnotách a Nadaci. V prvních dvou případech je to kvalitativní úpadek, v případě Nadace zklamání...byť ne překvapivé, protože tato doba prostě není nakloněná pro adaptace děl bílých hetero spisovatelů. Ve sledování Nadace asi nepřestanu...zajímá mě kam až tvůrci zajdou, protože v této epizodě mi opět šla brada dolů, co zase s postavou Demerzela provedli. PS: pro ty kdo neznají předlohu je název této epizody nepochopitelný, protože se nestalo nic, co by mu odpovídalo. Buďte v klidu...za normálních okolností by takový název byl spoiler jako prase, ale tvůrci jsou takoví tydýti, že ho dali o epizodu dřív.... . ()

Wlck odpad!

všechny recenze uživatele

Docela yajímavá první epizoda mě navnadila, ale šlo to z kopce rychleji, než se dalo čekat. Třetí epizoda peo mě byl konec. ()

rotel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kto čítal predlohu (pre mňa NAJ sci fi séria), musí byť kritický. Obrazovo pekné, no to je málo. Počkám ako sa to bude vyvíjať, no nie som v tomto smere optimista. ()

Axident 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to stále dost dobře sledovatelné, ale ten příslib z svěžího, břitkého a důmyslného prvního dílu dočista a rychle vyprchal a Foundation pokračuje jako nikoliv marná, ale rozhodně nevýjimečná scifi, což je škoda... A pokud by díl od dílu měl bytnět pocit vaty a průměru stejným tempem, asi by nemělo moc smysl pokračovat. ()

fandadofilmu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle není Asimov. Proč tvůrci neráčí respektovat geniální literární předlohu? Podstatnou část zabírají pasáže, které Asimov vůbec nenapsal - ale které si "vymysleli" ti hollywoodští kreténi. Což je vrchol arogantní nadutosti! A jak zde již bylo několikrát řečeno, je to celé navíc opravdu přímo nesnesitelně přečernouškované. Kdepak, Asimov se v hrobě neobrací - ten tam musí rotovat přímo ďábelskou rychlostí! ()

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvědomuji si, jak je triková složka přirozeně dobrá a nerušivá. Střihy ve druhé části divné. Vše se táhne a obracení každého nápadu ze všech stran dost Asimova připomíná. ()

SteewCZ 

všechny recenze uživatele

Základní problém Hollywoodu – a to je vlastně důvod i nízkého hodnocení seriálu – je, že vezmou knížku, pochčijou ji, sežerou a vyserou sračkoidní seriál nebo film.  Ctít předlohu se už příliš nenosí. Chápu, že černošky jsou prostě „must have“, vlastně už i chápu, že černošky jsou prostě všude a vždy musíme sledovat jejich prcání. Americké internetové televize ze mě vyprodukovali nefalšovaného rasistu.  A teď k samotnému dílu. Musím se naprosto oprostit od knih, jelikož, jak už to tu bylo mnohokrát zmíněno, je to jen vyrabované. Vezmou jména, názvy a vyblejou nějaké hovno. Nízké hodnocení není kvůli tomu, že tam nejsou světelné meče, že se tam skáče v časech – i když, i v knihách je to přehlednější než tady – nebo že je tam málo akce. Ale protože je to nuda. Má to být o nadaci, o vzestupu nadace. Ne o tom, jak si někde nějaká černoška zašuká.  Seriál budu sledovat dál s tím, že to s knížkami nemá nic společného. Třeba mi to zlepší náladu a třeba i přehodnotím hodnocení. ()

Reklama

Reklama