Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 3
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Recenze (96)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok před vydáním tohoto seriálu jsem přečetl celou Nadaci a říši, takže si dovedete představit, že když jsem na Apple TV četl, že chystají její zfilmování, docela jsem měl důvod se těšit. Námět je to teda na zfilmování neskutečně náročný, ale proč ne. Když se to pojme dobře, mohla by to být pecka. V tomto případě ale zůstaneme u slova mohla, protože mám pocit, že si tu tvůrci z knižní série spíš utahují. Když na scéně byl Jared Harris v podobě Hari Seldona, tak to ještě ušlo, ale jakmile tu tvůrci začali s dějem dělat totální harakiri, vyprávět ho ledabyle všelijak s jakoukoliv časovou nespojitostí, z postav dělat muže, ženy, cokoliv, být genderově vyvážení a bůhví co ještě na dnešní dobu populární, trošku mě to zarazilo. Přitom Nadace nebyl seriál z nejlevnějších, naopak. Na vizuálu je to třeba zatraceně znát. Ten je totiž úchvatný. Také je to ale jediný důvod, proč jsem u seriálu zůstal a už o něm v životě nechci slyšet ani slovo. Zajímalo by mě, co by Isaac Asimov říkal na to, že v téhle srágoře má producentské prsty jeho dcera. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Knihu Asimova jsem doposud nečetl. Tím pádem byl pro mě Foundation bez očekávání. Kvalita jednotlivých epizod pro mě lítala od průseru až ke kinematografický katarzi, a tak mám velice smíšené pocity. Epizody, kde se dech beroucí vizuál setkal s úderným scénářem jsem seděl v úžasu. V dílech, kde příběh nefungoval, mě nedokázala strhnout ani jinak vytříbená formální stránka. Nejslabším článkem Nadace jsou hlavní dvě protagonistky - jejich herecké výkony jsou přinejmenším rozpačité, a u takového příběhového kolosu by si to seriál takového formátu neměl dovolit. Jared Harris a hlavně Lee Pace jsou naprosto jiná liga: Pace-ův nejobsáhlejší herecký prostor v epizodě The Missing Piece patří pro mě k nejsilnějšímu seriálovému zážitku roku, jak po příběhové, tak po vizuální stránce. 2160p HDR v rozpětí metru a půl k zážitku nepopíratelně přispělo. --- Jakmile dočtu Dunu, jdu do Nadace. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Apple moc chtěl, i já jsem moc chtěl, ale takové zprznění předlohy tady už dlouho nebylo. Triková stránka je fantastická a je vidět i obří rozpočet, který do toho napumpovali. Problém spočívá v rozpačitých scénářích, které krom jmen a názvosloví nemají s Nadací nic společného. Pokřivení psychohistorie, změna pohlaví hlavních postav včetně nelogického chování a pro chladné matematiky (a robota) nesmyslného řvaní a emocionálních výlevů, ukazuje škodlivé působení naší doby a umělou snahu o aktualizaci (místo dekadence a úpadku trapná teroristická příčina) podzápletek knihy, které při zpětném zkoumání působí až směšně. Goyer nezvládá udržet pozornost a boji se preobsazovat. Klony císařů (jediná slušná příběhová linka a to ani není v knize) jsou toho dokonalým případem. Nadace odehrávající se v řádech tisíců let měla hlavní aktéry měnit tak po dvou epizodách s tím, že Olivaw bude v první a poslední epizodě a Seldon bude hostovat častěji. Harris mimochodem hraje úplně jiného Seldona než je popsán v knize a jediným slušným castingovým tahem je Lee Peace jako prostřední Císař. Do každého dalšího dílu jsem se musel nutit víc a víc, a každý mě více a více uspával. Což je velice špatná vizitka. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec netuším proč se to jmenuje Nadace - vzali z ní název, pár základních témat, ale jinak si jedou příběh vlastní, s úplně originálními postavami, na úplně jiných místech. Což by nemuselo být nutně ještě úplně tragické, kdyby se přitom nerozhodli jít proti původnímu dílu i myšlenkově, filosoficky ne úplně plochou knižní sérii převrátit na hlavu a natočit "podle ní" úplnou debilitu která příliš nedává smysl a při hlubším zamyšlení je evidentně nesmírně hloupá. A to je neodpustitelné. 3/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostě ani kočka ani pes. Po dokoukání tohoto seriálu mohu říct jedno, s Asimovovou Nadací se to srovnávat nemůže, je to nesrovnatelné. Tvůrci si pouze vypůjčili několik slov a několik názvů míst a jmen lidí a kolem toho vystavěli naprosto odlišný příběh, který se odvíjí zcela jinak, než předloha. Ani jako kvalitní sci-fi to bohužel moc nefunguje, zejména linka mimo Trantor který by měla být Afou a Omegou celé první řady. Za mě veliká slabota a zklamání, pouhých 35% a 2* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ocenenou sagu vydal v povidkach a trech knihavh slavny Isaak Asimov ve 40. a 50. letech. Ma vse postavene na dialozich, bez akce. V 80. a 90. letech trilogii rozsiril na sedm dilu. Zfilmovani tedy bylo obtizne. Vypraveni je dost rozvolnene,ale kvuli vysokemu rozpoctu vizualne prekrasne. Neorientoval jsem se v mnozstvi postav jejich motivacich a udalostech. Znalci Asimovovy predlohy si ztezuji na zmeny. Nejen postav, ale treba zmena klimatu, nabozenstvi extremismus, pridani romantiky. Rozehravaji  se nove zapletky, ktere zustavaji nedoresene. Dochazi k zmatkovym skokum v case. Chybi nadhled, atmosfera je velmi vazna a chladna. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám velmi smíšené pocity. Nevypadalo to vizuálně zle. Líbila se mi Lou Llobell. Místy to mělo pěknou hudbu. A sledoval jsem to s manželkou a dcerou, které knihy neznají a vnímaly to jinak. Asi by také bylo lepší, kdybych knihy neznal. Takto mě stále lezlo na nervy, nakolik se děj odchyluje od předlohy. Přestože jsem si na čtvrtém díle řekl, že sleduji něco, co neznám, nešlo na knihu úplně zapomenout. Škoda. Přitom nerozumím, proč museli překopat doslova všechno - x věcí u Asimova vypálilo logičtěji. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predlohu nepoznám, takže neviem aké filozoficko-intelektuálne myšlienky obsahuje, keďže v seriáli som si žiadne nevšimol. pôsobí to na mňa ako klasický historický seriál (hneď v prvom diely sa dočkáme aj inkvizítorského procesu s prorokmi, ktorí svoje predpovede zaonačili do matematických výpočtov, ktorým rozumejú len oni) o nejakom zlom kráľovskom rode, ktorý sa chce udržať pri moci, ale revolúcia už klepe na dvere. Bohužiaľ si dáva riadne načas. Tempo seriálu je extrémne pomalé, dialógy neskutočne nezáživné a postavy nezaujímavé. Sklamalo aj hviezdne herecké obsadenie. Ťažko sa predvádza nejaký výkon, keď všetci prednášajú svoje repliky monotónnym strojovým spôsobom. Vydržal som to sledovať 3 diely. Ale má to pekné triky a vidno, že to sponzorovalo kopa predaných Iphoneov. Radšej tie peniaze mohli rozdať černochom v ghetách ako pár z nich obsadiť do tohto seriálu. Zase len zbytočne nasrali kopu rasistov. 4/10. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

O těch knihách vím totální prdlajs, takže mě nějak netrápilo, že to jde asi úplně mimo předlohu.. On totiž ten příběh tak jak je nastřelenej a vyprávěnej je v zásadě funkční a poutavý. Mé hodnocení je ale ve výsledku (po konci první série) rezervované hlavně díky poslednímu dílu kde se najednou dějová linka okolo Nadace nepochopitelně a náhle (jakoby to najednou začal psát úplně někdo jiný) zvrhla v blábolení idiota a zachraňuje to tak nakonec Linka tří Cleonů, která mě ze startu série spíše otravovala aby v průběhu organicky evolvovala do toho nejzajímavějšího z celého seriálu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Foundation, Invasion, Invasion, Foundation. V Apple TV sa tento rok pokúsili o dva sci-fi seriálové hity a ani jeden im nevyšiel. Foundation síce z tejto dvojice vychádza o niečo víťaznejšie než Invasion, ale je to skôr taký jednooký kráľ medzi slepými, než niečo čoby ste chceli komukoľvek odporúčať, aby s tým strávil vyše 9 hodín. Obrovský rozpočet, ktorý do toho Apple narval je síce vidieť a je famózne sledovať kam sa tá seriálová tvorba dokáže rokmi ďalej posúvať, ale ten seriálový hit ktorým sa pokúsili nahradiť ukončené Game of Thrones tu jednoducho nie je. Napriek tomu, že vychádza z kultovej sci-fi predlohy od Isaaca Asimova, ktorou sa neskôr inšpirovali od Star Wars po množstvo ďalších novodobých sci-fi. Priznám sa, že ja som knižnú predlohu nečítal, takže zmeny v deji nemôžem posudzovať, no ten seriál aj tak vyzerá, že obrovský rozpočet sa tu napumpoval jedine do toho vizuálu, ale na kvalitnom scenári, dobrej réžii a vlastne všetkom inom sa už šetrilo. Pre seriál podobných rozmerov asi nie je dobrá vizitka, že do každej epizódy sa musí divák doslovne nútiť. Nie, ono to fakt nefunguje, ukrutne to nudí a vzhľadom na očakávania sa jedná o najväčšie seriálové sklamanie roku 2021. CELKOVO: 5/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že Asimov napsal nějakou Nadaci jsem do vydání seriálu netušil. A vlastně je mi to úplně jedno, číst to nebudu. Já chtěl vidět prostě nějaký Sci-Fi seriál, byl v tom vesmír, jako úplně hloupě to nevyznívalo, vypadalo to hezky atp. Ale po dokoukání celé první série mám prostě pocit, že jsem koukal na neskutečně roztahaný prolog, který teprve uvozuje něco, co dost možná už nikdy neuvidím, protože S02 mě může úplně jednoduše naprosto minout a i kdyby ne, už si fakt nebudu pamatovat, co se v S01 dělo. Po 10 dílech prostě mát pocit nedodělanosti a toho, že jste koukali na něco ,co zůstalo jen velmi jemně nakousnuté. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevidím problém, že se serial knihami JEN inspiruje. Problém je scénář, který není místy úplně dobrý. Osudové scény proto nejsou dost osudové a občas se objevují nelogičnosti. Vyobrezení světa Nadace je na druhou strnanu skvělé, ze záběrů není cítit digibordel. Mnohem více stravitelnější scifíčko, než Ridleyho Vlci - se všemi klady i zápory. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Potenciál trochu provařenej občas ne úplně logickým chováním postav, který něco udělaj jen proto, aby se scénář dostal z bodu A do bodu B, ale rozhodně to neni taková tragédie, jak se tady lze dočíst a jsem rád za schválení další série. I kdyby jen kvůli nádhernýmu vesmírnýmu vizuálu, myšlenkám ukrytým v dialozích a monolozích a skvělý "proti-dvojici" Jared Harris vs. Lee Pace. P.S.: Předlohu jsem nečetl a proto to možná nevidím tak černě. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Na tomto sci-fi seriálu je úchvatný pouze vizuál, kvůli kterému jsem to vydržel až do osmé epizody, na poslední dvě už jsem neměl sílu, jak mě to děsně nudilo. Seriál mě uchvátil hned od prvních záběrů. Skvělá výprava, efekty, casting, hudba až na ten příběh, který mě moc nebere a nebral mě ani v knize. Galaktické Impérium, mezigalaktické války, hyperskoky, mám raději reálnější scifi o objevování planet a mimozemských civilizací. Po vizuální stránce zatím jeden z nejlepších sci-fi seriálů, až na ten děj. Vadila mě Gaal s neustálým počítáním prvočísel, matematické výpočty předpovidání budoucnosti, nudný děj, který zachraňoval jen nádherný vizuál. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

předlohu sice neznám,ale po trailerech sem se těšil na kvalitní sci-fi seriál,kterých není nikdy dost.Nakonec se neznalost předlohy ukázala jako výhoda i nevýhoda zároveň.Pokud bych předlohu znal,pak bych asi prskal jako všichni ti co jí znají a poukazují na to,že s ní seriál nemá moc společného.Jelikož sem jí ale neznal,tak sem byl zkraje dost často zmaten různými časovými i místním skoky a moc tomu nepomáhal ani velký počet postav.Když sem se zhruba ve třetině začal orientovat,tak se bohužel ukázalo,že Nadace moc nefunguje a i když někde uvnitř skrývá velký potenciál,nedokázali ho lidi od jablek využit ani z poloviny.Pokud chtěli rozjet novou ságu a mít v Nadaci svojí vlajkovou loď,pak se jim to vůbec nepovedlo a mě osobně nic nemotivuje k tomu se dívat na případnou další řadu...40% ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Nadace jsem kdysi četl a první trilogii považuji za kvalitní scifi. Seriálová adaptace je tragická v pochopení psychohistorie a charakterů hlavních postav. Nadměrná mystifikace celého tématu, které bylo v originálu naopak tvrdou logikou a "matematikou" je do nebe volající. Gender swap některých postav je zhmotnění ubohosti dnešní doby a neúcta k předloze. Ironicky jediný zajímavý prvek je trio Empire, které herecky táhne Lee Pace, ač v předloze není na toto téma ani čárka. Celá linka kolem Terminusu je špatná a ubrečené a děsně "speciální" hrdinky tomu nepomáhají. Vizuál po několika dílech už taky ztrácí na síle (a zjevně i financích) a ke konci série už to působí místy spíš vtipně (viz velkolepé zjevení Seldona před komparzem 20 lidí). Předpokládám že další série vznikne, jelikož je třeba plnit stream služby čímkoliv a generické scifi pár lidí asi přitáhne, bohužel. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vizuálně je to neskutečně nádherné a s hereckým obsazením nemám sebemenší problém, ačkoliv mě všech deset dílů bavilo a na každý nový jsem se těšil, ačkoliv se mi líbila hudba a těším se na druhou sérii, výš s hodnocením prostě jít nemůžu. A to jednoduše proto, že tohle není Nadace, kterou napsal Asimov. Tohle je úplně nová věc. A to je na tom to nejhorší, navíc tahle nová móda je čím dál častější. Kvalita epizod létá od slušného nadprůměru do naprosto luxusních výšin, jako celek to asi jakž takž funguje, ale mohlo (a mělo) to být lepší. Úplně by třeba stačilo, kdyby to byla adaptace. A ačkoliv se jen tomu těžko věří, v současné době nalezneme mnohem lepší space opery poměrně snadno. Takže tři hvězdy jsou poměrně adekvátní. Neznalcům předlohy asi vadit nebude, že je to jiné, ale čtenáři byť jen jednoho dílu by mohli býti rozezleni. A nejspíš také budou. Vizuál TOP, scénář průměr. 65%. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Udělat z knižní Nadace seriál považuji za téměř nesplnitelný úkol. Děj se táhne stovky let, zahrnuje desítky postav a neustále mění měřítko. Dokázal bych si představit adaptaci v podobě půltuctu filmů, z nichž každý by v kinech finančně vyhořel. Apple otevřel peněženku a přišel s tímhle opulentním čímsi. S geniální Asimovovou předlohou to má společného jen hrubý námět, pár jmen a několik postav. Vše ostatní je jiné, a o třídu, spíš dvě horší. Tématem změn je genderová vyváženost, inkluzivita a lobotomizace. Máme postavu brilantního vyjednavače a fenomenálního stratéga? Tak z něj uděláme drsného podivína střílejícího divochy. Máme spletitý konflikt přerůstající v mezihvězdnou válku? Tak jednoho z rivalů vybombardujeme. Primitivizaci neunikly postavy, ani děj. Vzepřeli se jí jen výborně zahraní Hari Seldon a prostřední císař. Pokud byli v záběru, měl jsem pocit, že se dívám na něco hodného pozornosti. Bohužel většina zbytku je tupá, protahovaná nuda. Druhý díl je doslova úmorný a zbytek je čím dál horší. Vizuál je ovšem fantastický. Jenže aby ho člověk vychutnal, musí se na seriál dívat, takže se Nadace nehodí ani jako kulisa k žehlení. ()

akvatam 

všechny recenze uživatele

S01 Goyer zobral svet Nadácie a rozhodol sa vybudovať veľkolepú ságu. A zatiaľ sa mu to darí. Len sa na to treba pozerať ako na seriál Nadáciou inšpirovaný, nie ako na prevedenie kníh na televízne obrazovky. Zmien je bohato, aj keď základná dejová linka sa drží. Avšak väčšina zmien je ku prospechu veci. Prináša to veľké množstvo nových myšlienok, svet to obohacuje a rozvíja (náboženstvo, viera, terorizmus, boj za slobodu a extra špeciál: klonovacia dynastia, to je kapitola sama o sebe). Vlastne je len jedna zmena (možno dve), ktorá mi vadí, respektíve podľa mňa je horšia ako v knihe. A to postava Salvor Hardin. A teraz vôbec nehovorím o tom, že je to černoška a žena  (btw, zmien pohlaví je tu kopu, ale zase v knihe mám pocit, že nebola  jediná ženská postava. A mne to vôbec nevadí, nemá to žiadny vplyv na príbeh ako taký). Ale skrátka táto postava je v knihe ikonická, svojim správaním, svojim prístupom. Mne nevadí, že sa postavy menia, pre lepšie zasadenie do príbehu a formátu média, pre ktorý sa robia, tu mi vadí, že je to zmena ku horšiemu. Salvor Hardin bol legendárny geniálny prvý starosta Nadácie a má úplne ikonickú citáciu o tom, že násilie je riešenie pre nekompetentných. A Hardin v seriály? Ochrankyňa Nadácie, ktorá ma kvér doslova vždy po ruke. Aj tá jej linka, kedy je odtiahnutá na loď, je vlastne ako z nejakého lacnéh sci fi seriálu (až na koniec tejto linky, ten bol opáť skvelý). Ale okrem tohto je všetko ostatné (dej odohrávajúci sa v hlavnom meste, príbeh cisárskych „bratov“, náboženská linka, či uz jedna alebo druhá, teroristický útok, súd (ktorý je ako jeden z mála v podstate skoro doslova prenesený z knihy  ), paráda). Tým sa dostávam k vizuálu, ktorý je, no, proste úchvatný. Nadácia je epos, respektíve môže byť, ak sa v nej bude pokračovať, pretože toto je len úvod. Vlastne sme sa v deji dostali iba po prvý problém, ktorý sa riešil v knihe asi v tretine  , ale je tu tak veľa pridaného ďalšieho deja, že to vlastne vôbec nevadí. Avšak tým sa dostávam ku druhej moje výtke, oproti knihe. A tou vyriešenie toho zásadného problému v Nadácii. To, čo je ten tajomný monolit na Terminuse je tým, čo knihu čítali jasné od začiatku, ale vôbec to nevadí (keďže aj toto je oproti knihe obohatené o ďalšie nové prvky). Vadí mi, ako sa to celé vlastne nakoniec vyriešilo (niekoľko storočný konflikt ukončí proste 2 minútový preslov? Ale no táááák...) Ale to je tak nejak pre tetno seriál typické. On a síce volá Nadácia, ale to všetko čo bolo pridané (cisár, náboženstvo, politika, dejová linka okolo Gaal, ktorá patrí k vrcholom seriálu (na konci druhej epizódy sa stane niečo, čo vás doslova pribije ku sedačkám a tým, čo o čítali je jasné, že od teraz sa ide mimo deja kníh, lebo toto je taký šok a taký rozpor oproti knihe, hm, mňamka)), tieto  veci sú úplné skvelé. Potom tu však máme dej na Terminuse a priamo Nadáciu, ktorá je tak nejak najbližšie ku knihe (a pritom tak ďaleko  ), a to je vlastne najslabšia časť seriálu. A ďalší problém je, že je to evidentne veľký projekt, ktorý si autori predstavujú robiť niekoľko rokov. A naozaj to má potenciál byť vo výsledku jeden z naj seriálových eposov vôbec, keď to bude celé vonku. Avšak, musia tvorcovia vydržať. A  vydržať musia aj dnešný netrpezlivý diváci, ktorý chcú všetko hneď. Sám som už čítal niekoľko hodnotení „seriálu“ po vídaní prvej epizódy. Toto je maratón, nie šprint. Ak na túto hru pristúpite, a akceptujete taktiež to, že toto je adaptácia na motív Nadácie, nie jej doslovná prerábka (ak chcete toto, pustite si audioknihu), tak dostanete jedného z adeptov na seriál roka a príležitosť, byť od začiatku prítomný jednej možno legendárnej ságy. Alebo počkajte a pustite si to za pár rokov, až to bude vonku celé  . 8,5/10 a rozmýšľam, či to bude môj tip na seriál roka, ale v top 3 tohto roka to je určite. () (méně) (více)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama