Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (257)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mrzelo mě, že tu režisérka nedokázala sladit absurdity jak ze světa Velké ryby a poctivého rodinného dramatu z australského maloměsta. Ten film prostě nevěděl, na jakou stranu se přiklonit a stejně tak to bylo i s humorem. Ten dlouho tápe a pak vytasí scénu, že se smějete na celej barák. Pak ale zase dlouho nic. Přitom po dramatické stránce je to, troufám si tvrdit, rodinné drama tragicky epického rozměru, který ve filmech nemá obdoby. Když se ale podaří, nedá se na něj zapomenout. Ani zde nezapomenu, ale hodnocení, bohužel, zakončím solidními třemi hvězdami. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Má to krásnou hudbu, nádherné oblečení a vynikající Kate Winslet....Ale celé je to takové...Já prostě nevím jak tohle prostě popsat :) Na začátku jsem se několikrát asi během půl hodiny zasmála na celé kolo...Ale pak to začalo mít určitou "hloubku" a já nevěděla co to tedy jako je...Je to "tajemný", je to "drama", je to komedie a nebo parodie..?? Vážně jsem si nebyla jistá, ale začala jsem poznávat tu "tajemnost", kterou to skrývalo...Přiznávám, že cca po 20ti minutách jsem to chtěla vypnout, že na takovou blbost nebudu koukat....ale důvod, proč jsem to nechala běžet byla zvědavost - jak ten kluk zemřel? (že to nebyla ona- to bylo jasné ;) ) ale prostě něco za tím bylo..něco hlubšího....A ono vážně ano...Jsem ráda, že jsem to dokoukala...Jsou tam fakt pěkné momenty, přijde mi to ale celkem dost takové "splácané" ale zajímavé :) A Weaving se tam dobře vyblbnul a Hemsworth - co si budeme povídat, na něj se opravdu hezky kouká ;) A situace skoku do sila...nezapomenutelná.... Jo a celou dobu mi to také připomínalo "jen opravdu z dálky ale s velice blízkým tématem" dílo - Návštěva staré dámy - Friedrich Dürrenmatt :) ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

O osudu ženy, který je křivděno a celý život jsou jí pouze házeny klacky pod nohy, ale ani to ji nerozhodí a nedonutí zastavit. Kate si to užívá, evidentně a neskutečně mě celé dvě hodiny na plátně bavila. Brilantní vyváženost mezi humorem a tragickou stránkou příběh. Jen mi trochu neseděl Hemsworth jako milenec o 14 let starší herečky, ten rozdíl fakt až bil do očí. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

The Dressmaker by si mel pustit kazdy, kdo nevi, co je to "prehravani". Ale jinak, je to velmi prijemny film, na ktery jsem se s radosti podival i pres tu prehnanou sladkost, o to vic, ze to (pry) neni romanticky film. A mozna to cele je jen jakasi parodie, ironie, kterou jsem nedokazal uchopit tak, jak si scenariste predstavovali.. Ostatne asi ani nejsem cilova skupina, na kterou je tento film miren. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na to, že väčšina austrálskych filmov je "divná" som si už v podstate zvykla. Rýchle prechody z dramatických scén do komických ma vôbec nerušili, naopak bavili ma. Život je vlastne presne taký, teraz sa smejete a už o päť minút môžete plakať. Dá sa povedať, že celý film sa takmer počas celej doby svojho trvania raz tváril tak a raz onak a hlavne, že toho chce riešiť strašne veľa. Záver to však v piatich minútach spojil všetko do jedného naozaj výborného výsledného efektu. Chvíľu po dopozeraní som veru rozmýšľala aj o piatich hviezdičkách, pretože takú skvelú parodickú alegóriu často nevídať. Potom som však zostala pri štyroch, predsa len ten Liam tam fakt nesedel...Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou a v rámci projektu 52 films by women. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)

Reklama

Reklama