Reklama

Reklama

Život je úžasný

(festivalový název)
  • Česko Touha po životě (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(více)

Recenze (96)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Síla příběhu tady je jasná a rozhodně ne malá, ale co mě hlava nebere jsou herecký výkony Dawid dostal za svou roli Orly a právem, protože opravdu takhle zahrát Mateusze - chapíka z mozkovou obrnou, to je zkrátka totální pocta hereckému umění, ovšem co předvádí v době natáčení desetiletý Kamil Tkacz, na to už mě chybí slova. Když jsem se díval na film, na hlavního hrdinu a snažil se prožívat všechno s ním, říkal jsem si "a my zdraví si stěžujeme??" Protože jestli Mateusz je schopen si během svýho života říct "dobrze jest" a my ne, tak má zdravější duši než my. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! Těžko se hledají nějaká další slova. Poláci mě opět překvapili příběhem ze života, který není depresivní, přestože se opírá o dost těžký příběh. Dawid Ogrodnik postiženého Mateusze zahrál tak, že tak úžasný výkon jsem hodně dlouho neviděl. Celý ten příběh opírající se o skutečnou událost Vás pak uzemní úplně závěrečnou scénou, která je až v titulcích. V tu chvíli si uvědomíte jak moc opravdový a realistický tenhle film je. Život je úžasný nemůže lépe vystihovat název tohoto filmu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem velmi dlouho váhala, jak mám tento film ohodnotit, ale závěrečné titulky, dovětek a fakt, že je to film založený na skutečnostech, mně pomohli, abych hodnocení zvedla směrem nahoru. Moje ocenění patří v každém případě oběma hercům, jak mladému Kamilovi, tak staršímu Dawidovi, protože dokázali nám lidem, kteří o této chorobě máme jen povrchní znalosti, předložit věrohodně, čím vším si musel projít Mateusz (a stále prochází). Asi to nejde zcela dokonale, ale třeba jen jeho zázemí doma a nebo jeho pozdější pobyt v léčebně, to, jak o tom sám mluvil, jeho vnímání okolí, emoce, postoje......nedovedu si to ani v nejmenším představit.....ale ten život je stejně tak úžasný....... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Život je úžasný nenabízí silné téma zrovna moc s nadhledem (i když to tak může díky jisté přítomnosti humoru na první pohled vypadat), několikrát jsem v něm totiž celkem jasně vycítil vykonstruovanost (čímž samozřejmě nemyslím samotný příběh, ale způsob, jak byl v některých scénách/pasážích pojat). Problém s důvěryhodností jsem měl také s poslední kapitolou (než mi film podal „důkaz“ při závěrečných titulcích; na druhou stranu se divák těžko může dozvědět, co si filmaři oproti skutečnosti přimysleli). Pro mě je však snímek hlavně o hereckých výkonech a na ty jsem se také soustředil. A jak dětský, tak dospělý představitel Mateusze byli prostě skvělí a jejich gesta jsem jim snad bezvýhradně věřil (a u obou se rozhodně porozhlédnu po dalších snímcích, ve kterých se představili). Možná jsem do komentáře vložil přespříliš cynismu a nedůvěry, nicméně za mě to budou „pouze“ silné 4*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som rastlina..." Poliaci, znova a znova nám ukazujú ako sa filmy majú robiť. Žiaden kalkul, žiadne nechutnosti, vulgárnosti, zbytočne gýčové či uplakané scény na pritiahnutie pozornosti. Iba život, taký aký je. Krutý aj krásny, neľútostný i neuveriteľný... Príbeh je výborný, pútavý, pritom tak jednoduchý...Keď to človek porovná s českými alebo ešte horšie slovenskými filmami z posledných rokov (česť výnimkám) musíme zaplakať. Tá priepasť v kvalite je neuveriteľná. Herecké výkony hercov sú skvelé, súhlasím, ale zas tak by som to nevelebil. Sú to herci, naučili sa mimiku, kŕčovité pohyby...Na to je tu režisér aby to usmernil, čo je moc, čo treba pridať, kedy ubrať....Výsledok je však veľmi presvedčivý, to bez debaty. Soundtrack úžasný, už sa mi dlhšie nestalo, aby som ihneď po filme vyhľadával na youtube muziku z filmu, Barzo dobre. 80%. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Až pri záverečných titulkoch som uveril, že Dawid Ogrodnik je v skutočnosti úplne zdravý. To s akými neuveriteľnými detailmi zahral postihnutého je obdivuhodné. Opäť jeden z tých silných filmov, pri ktorých si uvedomíme, že môžeme byť vďační za to čo máme a že nemá zmysel trápiť sa hlúposťami, ktoré za to nestoja. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá filmová lahůdka lehce a vkusně brnkající na emoční struny. Uměřený vnitřní hlas protagoisty vyprávění dodávají pochopitelnější a hlubší tóny. Mimo veškerou konkurenci je výkon Dawida Ogrodnika. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V prvom rade si treba uvedomiť, že film je podľa skutočnej udalosti, to len zvyšuje celkový pocitový zážitok z filmu. Ten chalanisko niekde žije svoj smutný osud a trávi čas. Nedokážem si predstaviť nič horšieho v živote, ako mať jasnú myseľ uväznenú vo svojom tele a nemôcť to nikomu povedať. Môžte len ticho pozorovať okolie a trápiť sa, že vám nikto nerozumie. Preto keď sa prvý krát po 26 rokoch chalanovi konečne podarilo dorozumieť sa s vonkajším svetom a jeho prvá veta znela: Ja nie som rastlina! Tak to už bolo naozaj na mňa veľa. Na také niečo sa nedá zabudnúť. Špeciálne musím tiež zložiť poklonu obom hercom - predstaviteľom detského a dospelého Mateusza, v prvom momente som si myslel, že ho hrajú naozaj postihnutí herci, až po filme som si našiel, že veď to boli zdraví ľudkovia. V tom prípade klobúk dole, o svojich hereckých kvalitách už naozaj nemusia nikoho presviedčať, v Amerike by jednému z nich určite priklepli Oscara. Tiež sa mi páčilo, ako bol celý príbeh spracovaný a divákovi prerozprávaný a ako jednotlivé udalosti boli veľmi vhodne dopĺňané Mateuszovými myšlienkami, no proste jedno veľké dramatické divadlo! Film by určite nemal chýbať u žiadneho milovníka poctivej drámy, úžasný a nezabudnuteľný majsterštyk. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dawid Ogrodnik mě po tomhle filmu rozhodně nemusí přesvědčovat o svých kvalitách. Není potřeba nic víc dodávat, je potřeba vidět. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

I debil musí vidieť, cítiť a pochopiť, že v ľahu sa jednoducho nikto nenaje! P.S. Záverečné zábery Dawida Ogrodnika so skutočným Mateuszom mi zlomili srdce! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kombinácia Mojej ľavej nohy a Okna do dvora predovšetkým v prvej polovici, Skafandra a motýľa a Času prebúdzania v tej druhej, a Seidlovho Milovníka poprsia po celý čas. Ak by snímka vznikla v britskej či francúzskej produkcii, prípadne v koprodukcii s Poľskom a v hlavnej úlohe by bol niekto aspoň trochu známy, nominácia na Oscara za herca v hlavnej úlohe by bola istá. Je teda veľká škoda, že k tomu nedošlo, aj napriek festivalovým úspechom. Keď si výkon Dawida Ogrodnika porovnáme s niektorými skutočne ocenenými hercami, až to bolí u srdca. Hláška "Ja nie som rastlina" patrí k najdojímavejším momentom filmovej histórie, bez akéhokoľvek preháňania. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já teda polsky neumím, ale "Chce się żyć" bych přeložil spíše jako "Touha žít". Nicméně tohle je jen jedna velice malá výtka z malého mála velice malých výtek, které lze k filmu vůbec mít. Samozřejmě rovněž žasnu nad hereckým výkonem Dawida Ogrodnika a snad ještě více i nad jeho mladší verzí, kterou ztvárnil Kamil Tkacz. Skoro dvě hodiny se křečovitě třepat, to není žádná legrace. Dokonce se k tomu váže i jisté riziko, že to člověku může zůstat. Opravdu jsem úplně nečekal, že se bude jednat o tak procítěný pohled do života lidí trpících mozkovou obrnou. Snímek je skvěle vyvážen. Neútočí na diváky pouze nekonečným přívalem deprese, nýbrž zachycuje život těchto lidí opravdu komplexně. Ukazuje rovněž, že pokud mají tito lidé štěstí na kvalitní rodinu, tak jsou také zahrnováni velkým přívalem lásky. Pokud mají štěstí ještě o trošku větší, tak mohou dokonce narazit na lidi, kteří překypují soucitem a mají nekonečnou ochotu pomáhat. Dokonce se najdou i takoví lidé, které napadne s využitím posledních funkčních částí postiženého realizovat jednoduchý komunikační systém. Velký dojem na mě udělal i fakt, že se tento příběh nezrodil na papíře, ale napsal jej sám život. Vynikající sonda do života poměrně inteligentního člověka, který je uvězněn v takřka nefungujícím těle. Velice se mi líbily promluvy hlavního hrdiny do děje. Nepuritánské mužské oko občas potěší pohled na ženské poprsí. Tedy většinou. Občas jsou k vidění i takové "boží zázraky", které působí kontraproduktivně. Svoje "boží zázraky" krajně neprofesionálně poodhalila i dobrovolnice. Je trošku škoda, že vlastně moc neměla poodhalit co. Viděno v rámci Společné výzvy s Lucinkou. Film nám vybrala uživatelka eLeR. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

"Boh ma miluje. Čo by bolo keby ma nenávidel..." Čarovný film, ktorý aj napriek závažnosti témy dokáže človeka rozosmiať, vyčariť úsmev na perách, ale aj pekne dojať. Pár krásnych jednoduchých viet, ktoré sú ale svojou hĺbkou ako vytrhnuté z kontextu Malého princa. Mateusz s mozgovou obrnou bojuje o svoje právo žiť zo všetkých síl, ale akosi to nikto nevidí a nechápe. Pretože to my "normálni" sme častokrát na úrovni rastliny... Občas sa dejú zázraky, ale iné, aké očakávame. Hlavné je, že nakoniec bude dobre. Videné počas Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to naprosto skvělé, ale podle mě se z toho dělá až moc velká nepřirozenost. Tolik podobných lidí je a to, že spousta z vás nikoho nezná osobně neznamená, že neexistují. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Páni, já zírám. Nadšením, údivem a nevím, čím vším ještě. A to už jsem teda něco málo viděl a hlavně podobných filmů. Ale tohle bylo něco jiného. Tak přirozeného, výborně zahraného, plného bolesti i lásky a hlavně touhy a naděje s výbornou hudbou..... I když se život s Tebou nemazlil, máš na to. Vzchop se, zatni zuby a dokaž jim to. Že jsi živá bytost, plná citů a ne nějaká rostlina. Že jsi člověk, který má své touhy a přání, že můžeš vést v rámci možností normální život. Já osobně Ti moc a moc věřím. Ty to dokážeš! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne pôsobivý film. Príbehovo i herecky. Film o živote, ktorý nepoznáme a nechceli by sme žiť ani nič o niekoľko úrovní lepšie. Veľmi ťažko sa hľadá vnútorný svet takto postihnutého človeka. Väčšina ľudí to odľahčí poznámkami typu: "Aj môj pes slintá, keď mu nesiem potravu." Okrem vzťahových a inštitucionálnych problémov, ktoré sú obsiahle a nejednoznačné, chcem oceniť výkon oboch hercov, ktorí postavu Mateusza stvárňovali. To boli výkony, pri ktorých bledne aj spomienka na Rain Mana. A aj keď som vo filme registroval niektoré nedostatky, nemali na môj celkový dojem väčší účinok, ako jednu hviezdičku. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

26 rokov je dlhá doba a keď si na to pomyslím, je mi ťažko na duši. Som rada za samotného Mateusza, že sa v tom ústave zjavila pani Jola. Príbeh, ktorý napísal život sám a neradno nám ho súdiť, ku tomu krásna muzika a výborné herecké výkony ... predovšetkým Dawida Ogrodnika a Doroty Kolak. Výborne! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uhel pohledu je humanistický. Okamžitě spouští emoce bez citového vydírání. Cílová skupina filmu: všichni citliví lidé. ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Na úvod chci říct, že Vím, moc dobře, že Mateusz Rosiński jsi tohle nikdy nepřečte. Třeba,jo, člověk nikdy neví. Jedno , ale vím, že život stojí za to žít, proto Mateuszi bojuj ze všech sil. Vím, že Tě čeká spoustu dalších skvělých zážitků.Máš bezesporu výbornou rodinu. Hodně štěstí, Mateuszi. Dawide Ogrodniku tleskám Ti za herecký výkon ve ztvárnění Mateusze Rosińskiho, klobouk dolů. Oceněni je ve správných rukách. ()

Reklama

Reklama