Reklama

Reklama

Dobyvatelé

(seriál)
Francie, 2013, 4x52 min

Režie:

Nicolas Gabriel

Scénář:

Nicolas Gabriel

Obsahy(1)

Ostnatý krab, bourovčík jižní, perutýn a ohnivý mravenec. Těmto čtyřem druhům biologové přisuzují zodpovědnost za nejrychlejší zvířecí invaze několika posledních dekád. To z nich dělá zdaleka nejúspěšnější dobyvatele našeho světa. Ve svém vlastním přirozeném prostředí ničím nevybočují z přirozené ekologické rovnováhy. Ale když se díky zásahu člověka nečekaně dostanou do nových oblastí, začnou divoce bránit nově nabyté území, hubit ostatní druhy a stávají se velkou hrozbou pro celou místní přírodu. Co jsou tito nebojácní dobyvatelé zač? Odkud se vzali? Jak to, že se tak rychle množí? Jaké je tajemství jejich neobyčejného úspěchu a jednoznačné nadvlády? Vědci horečně hledají odpovědi na všechny tyto otázky, aby mohli lépe pochopit, jak vážnou hrozbu tyto invazivní druhy skutečně jsou. Kromě toho se snaží odhalit skryté možnosti jejich genetické modifikace, změn chování i reorganizace společenského uspořádání. Díky schopnosti přizpůsobit se ve všech ohledech jsou z invazivních druhů bezkonkurenční vládci nově dobytých území. Podaří se je včas zastavit? (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl dva díly a moc se mi to s mým ekologickým vzděláním líbí. Budeme muset opět přemluvit vegetariány a vegany, ale začaly plnit své povinnosti vrcholového predátora korigovat přemnožení druhů pod námi a začít je papat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neskutečná věc! Viděl jsem zatím jen díl 4 - Ohniví mravenci, ale i tak musím dát plné hodnocení. Tenhle díl není jen o tomto invazivním druhu, pro nějž ani vodní toky nejsou problém - udělají si ze svých těl raft...ale i o dalším zajímavém hmyzu, díky němuž jsou populace tohoto mravence udržovány v mezích přírodě akceptovatelných. Je jím speciální muška, která umí za letu do mravence vpravit vajíčko z nějž se pak vyvine larva, která začne živého mravence zevnitř vyjídat. Mravenec dále funguje v mraveništi byť je zmatený do doby než se mu larva prožere z těla do hlavy... Příroda je vážně neuvěřitelná a některé konce ve zvířecí říší jsou pro některé oběti opravdu jak z hororu ! * * * * * ()

Reklama

Galerie (19)

Reklama

Reklama