Reklama

Reklama

Vše pro vlast

(festivalový název)
Trailer
Drama / Sportovní
Finsko, 2013, 96 min

Režie:

Arto Halonen

Hudba:

Alfi Kabiljo

Hrají:

Martti Suosalo, Pamela Tola, Janne Reinikainen, Mikko Kouki, Hannu-Pekka Björkman, Pirjo Lonka, Satu Paavola, Kari Ketonen, Lauri Tilkanen, Eppu Salminen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Toivo má vyjímečnou krevní skupinu: jeho úroveň hemoglobinu je vysoká a jeho krevní skupina 0 negativní je kompatibilní se všemi. Toivo se stane tajnou zbraní Ainy, finské lyžařské naděje, které pravidelně před závody dává krev. Toivo se dostává do eticky složité situace. (Severská filmová zima)

Recenze (2)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jsi vlastenec?.... Tohle je asi ústřední motiv filmu, který se celý točí okolo dopingu ve vrcholovém sportu, konkrétně Finského lyžařského týmu na běžeckých tratích. Pokud si někdo myslí, že tohle byla doména východního bloku, tak se velice plete, protože právě s ním chtěl zbytek světa držet krok i za cenu dopování ve vlastních řadách. Vtipně, ale i otevřeně se prostřednictvím tohoto snímku, seznámíme s pozadím a zákulisím těchto běžeckých disciplín, kdy největší soupeři nebyli jen NDR a SSSR, ale taky svědomí a morální zásady. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní Severská filmová zima za návštěvu určitě stála. Představila mi totiž tenhle finský sportovní film, který mi svojí tématikou lehce připomínal náš Fair Play. Spojitosti tyto dva filmy mají sice jen dvě, ale za to velice významné. Sport a doping. A zatímco náš Fair Play byl spíš drsnej až krutej, tak finskej film vše pro vlast je místy i docela dost vtipnej, což je na skandinávskej film docela milý překvapení. Chvíli mi to sice trvalo, než jsem si na Finy zvykl, ale po asi třetí nekonečný pařbě, která shodně skončila u nějakých děvek v nějakém zašuntělem, špinavém bordelu, už ten vztah s Finy šel tak nějak sám. Je zajímavý zjistit, že během studené války doping nebyl devizou jenom východního bloku, ale že i Finové měli pár svých trumfů. Jak to všechno dopadlo, to už je věc druhá... ()

Reklama

Reklama