Reklama

Reklama

Dareka no manazashi

  • Japonsko だれかのまなざし (více)

Obsahy(1)

Aa-chan a její otec k sobě po letech odloučení znovu hledají cestu. (Dinosaurier)

Recenze (11)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky animované. Ale to jaksi nic nenadělá s tím, že je to absolutně povšechné plácání o věcech, které provází životem v jeho běhu od dětství do dospělosti, či přesněji řečeno do okamžiku, kdy si začneme všímat, že naši rodiče nemládnou, téměř každého. Neříkám, že tam není pár míst, kde by vaše srdce mohla poskočit vzpomínkou na vlastní zkušenosti, a že třeba po těch necelých deseti minutách nebudete chtít zvednout telefon a pozvat rodiče na večeři (nebo na dvě, každého s jeho novým partnerem/partnerkou zvlášť:)) Problém je v tom, že se Shinkai pokouší o vecpání příliš mnoha věcí (které umí vyjádřit, viz... hm, vlastně cokoliv z jeho tvorby) do příliš omezeného prostoru, a byť s kraťasy začínal, tady už míru opravdu neodhadl. Pár sekund trefně zachycených emocí to nezachrání. 70%, maximálně. PS: Vlak samozřejmě je... a nejen ten;) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Při prvním náhledu na velkoměsto mě přikoval, při slzách během první noci v novém bytě pak chytil za srdce tím nejosobnějším způsobem. Ohromující záplava dojetí a upřímnosti během několika všeobjímajících minut. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ne že by ostatní Šinkaiovy filmy nebyly doslovné a střižené podle jednoho dramatického mustru (dlouhé rozjímání -> vyhrocený konflikt a jeho dlouhé řešení -> závěrečná intimní emoční katarze), ale právě formát PR filmečku pro výstavu bydlení Proud Box Kanshasai a financovaný realitní společností Nomura Real Estate Group překračuje onu tenkou hranici mezi polopatickou upřímností a přímočarým reklamním kýčem. Šinkaiův styl je tentokrát zcela ve službě vehementně sugerovaných korporátních sdělení zaobalených do vzletných frází, oduševnělých bonmotů či mouder jak z fortune cookie. Nemluvě o tom, že krátkometrážní stopáž, která je pochopitelně daná potřebou bez většího otálení předat PR sdělení firmy se sloganem "Bringing tomorrow today", nedává prostor pro klasické Šinkajovo rozjímání a opájení se detaily okamžiku, takže se tentokrát rychle skáče mezi výjevy, kterým dává chybějící význam a emotivnost kýčovitý voiceover. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Makoto, ty vole, proč? Proč se snažit vehementně vecpat do nějakých možná šesti minut to, na co jindy spotřebuješ alespoň půl hodiny? Narozdíl od Hromina mi vůbec nevadí, že je film zas znovu podobný skoro všem předchozím, vlaky, kočky, Makotí záběry na noćní nebe... To mám prostě rád, ale tady to nemůže fungovat, neboť za 1) nikde není žádný záběr, kterému by se zadařilo uvíznout mi v paměti. 2) Nelze si užit žádného záběru jednoduše proto, že jsou záběry co nejvíc zkrácené a na sebe nahuštěné s nechutnou intenzitou, takže i ty hezké si není možno dostatečně prohlédnout. A za 3) někdo neustále žvaní. Neustále! To je ale hrozná a příšerná věc, která výsledku nesluší, nehodí se to k záběrům, vdík tomu není nikde ani stopa po té "správné" melancholické náladě... A je to prostě.... Na hovno. Celkově je to ale pořád průměr, což je však, do prdele, vzhledem k talentu režiséra málo. Sledovati možno zde. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Velkoměsto z ptačí perspektivy, malebná večerní obloha, klavírní skladba, smutná dívka ve vlaku, sakury, kočky… Šinkai se zase svých trademarků i typických žánrů drží jak hovno košule a opět servíruje další dávku melancholična s divným koncem. A bohužel, stejně jako u minulého počinu jsem měl pocit, že se Makoto těžce sebevykrádá. Ne že by mi vadily jeho trademarky či typická témata, ale vadí mi, že stejně jako jeho poslední počin tento snímek postrádá nápad, zajímavé myšlenky… srdce. Smysl. Třeba takové Kumo no mukó, jakusoku no bašo mě sice tolik neoslovilo jako 5 cenťáků či Makotovy první kraťasy, ale nemohl jsem tomu rozhodně upřít nápad, myšlenku. Tento několikrát provařený čaj mi už ale fakt nechutnal a nebavil mě, opravdu ne. Mám takový pocit, jako by od dob onoho Makotova nepovedeného úletu za Makota dělal práci nějaký robot, který prostě vždy na přání producenta namíchá koktejl ověřených ingrediencí a bez nápadu pak výsledek vyprskne na plátno, jako tomu bylo v tomto případě. O jeho zbytečnosti svědčí i fakt, že je to sice jen pár minut, co jsem snímek viděl, ale už teď mi naprosto splývá s ostatní tvorbou Šinkaie. Ne, tohle bohužel za víc jak dvě hvězdy nebude. Nemá to srdce, nemá to smysl. A mrzí mě, že za poslední roky jde kvalita tvorby jednoho z mých kdysi nejoblíbenějších režisérů anime od desíti k pěti. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja mám rád Šinkaiovo striedanie 2D a 3D animácie. Mám rád jeho melanchóliu, jeho zmysel pre detaily, jeho záľubu v mačkách a oblakoch. Jeho dobre vykreslené vzťahy a emócie plynúce z každého jedného políčka. Možno je to kraťas bez výraznejšej pointy, ale má v sebe veľmi peknú myšlienku. Spokojnosť. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Skrátim to - od Makota poznám lepšie. Toto skvôr vyzerá ako nejaká reklama než seriózne Anime. Od Makota odporúčam tieto projekty: 5 Centimetrov za sekundu ,Kimi no na wa ,She and her cat ,Kotonoha no niwa....,ale výber je na vás ,ja vás súdiť nebudem... ()

Honza135 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k velmi krátkému formátu se zmůžu jen na pár vět. Tenhle kraťas je fakticky o ničem. Žiju identický život, co má hlavní hrdinka a na rozdíl od ní si nepotřebuju uvědomit, že bych měl navštěvovat své stárnoucí rodiče po dvou letech od odstěhování teprve poté, co domácí mazlíček, dožívající u rodičů, natáhne ráfky. Pan Šinkai se u tohoto filmečku hodně utnul, myšlenka mě zcela míjí. A ne, fakt to není emotivní. Dávám tomu jednu hvězdičku za snahu a animaci. ()

lord-artoo 

všechny recenze uživatele

Myslím, že hlavní nedostatek tohohle dílka není ani tolik v Shinkaiově sebevykrádání, jako ve snaze nacpat na malý úsek příliš mnoho děje (a vypravěč vyloženě irituje). Kraťas by měl zachytit myšlenku a atmosféru na malém kousku prostoru, měl by působit jako vzpomínka, což se tady rozhodně neděje. Škoda. Vztah rodiče a dítěte je štěpné téma. ()

Reklama

Reklama