Reklama

Reklama

ČT Live - 30 let Precedens

(koncert)
  • Česko 30 let Precedens

Obsahy(1)

Co spojuje Báru Basikovou, Martina Němce, Petra Koláře, Jana Saharu Hedla a kapelu Basic Beat? Všichni byli po delší, či kratší dobu součástí nebo alternativou legendární skupiny Precedens.
V roce svého vzniku se Precedens stal největším překvapením roku. Debut Doba ledová přinesl zcela originální tvář rockové scény a jistě jej lze nazvat kultovním albem. Na něj úspěšně navázala i alba následující, videoklipy (Soumrak bohů, Tisíc jmen atd.) a koncerty. Post zpěvačky po prvotním období, kdy byl frontmanem Jan Sahara Hedl, zastávala Bára Basiková. V 90. letech vznikla jako přímé pokračování Precedens skupina Basic Beat s ještě výraznějším akcentem na Basikovou jako sólistku. V devadesátých letech členové kapely nahráli rovněž dvě sólová alba Jana Sahary Hedla. Vedoucí Precedens a výhradní autor hudby i textů Martin Němec objevil po odchodu Báry Basikové zpěváka Petra Koláře, který s kapelou nazpíval dvě alba (Lalalá a Drž hudbu!). V roce 2005 po návratu Basikové vydala skupina zatím poslední studiové album Aurora. Všechny původní nahrávky zprodukoval, pro nynější koncerty upravil a se špičkovými instrumentalisty současného Precedentu nazkoušel Martin Němec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

rigby 

všechny recenze uživatele

Precedens je moje srdeční záležitost, ať už za mikrofonem stojí Petr Kolář, Sahara Hedl nebo Bára Basiková. Na minulé oslavě v Lucerna Music Baru jsem nechyběl, tentokrát mi to nějak uniklo. Proto jsem se moc těšil na televizní záznam, zejména kvůli hostům. Bohužel se jednalo o zklamání. Do padesáti minut se nevešel ani kousek atmosféry, která na koncertě určitě panovala. Je to naprosto studené, střihy mezi písněmi jsou nesnesitelně násilné. Nelze udělat za pár minut průřez celou třicetiletou tvorbou této skupiny a zároveň představit všechny hosty. Je to velká škoda, záznam celého koncertu na DVD by byl určitě lepší. Navíc se mi ani nelíbil placatý zvuk. Možná jsem se jenom moc těšil, a proto to zklamání... ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Opět kousek z naší hudební (rockové) minulosti. Precedens patřili k těm kapelám, které u nás prosadily novoromantismus v rockovém hávu. Z některých skladeb vyznívá i jejich sympatie k Rammstein. Koncert k 30-tému výročí kapely je zkrácen a sestříhán, tak jako všechny české koncerty na ČT Art. Takže mohou působit studeně až divadelně. Ale z tohoto záznamu bylo znatelné, že koncert samotný a live musel být super. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Precedens mám ve svých předrevolučních pamětech zakódovaný jako kapelu, jejíž skvělý zvuk zazníval z temnot, ze kterých se tajemně vynořovala Bára se svými tmavými brýlemi. Po třiceti letech je z toho poněkud nevýrazný zvuk, skvěle osvětlené pódium a Bára bez brýlí. Takže atmosféra nikde, ale tu hudbu mám stejně pořád rád. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama