Reklama

Reklama

Průvan

(pořad)
Publicistický
Česko, 2013, 217 min

Obsahy(1)

Magazín studentského a krátkého filmu. Na území bývalého Československa ročně vzniká několik set krátkých filmů, většina z nich na českých a slovenských filmových školách. Průvan nabídne průhled do této tvorby posledních dekád, formou setkání s mladými, ale i zkušenými tvůrci, kteří zauvažují nad iniciací do filmu a srovnají dnešní situaci se svými počátky. Po diskusní části Průvanu s řadou ukázek, následuje Průvan PLUS, ve kterém diváci mohou shlédnout prezentované filmy v celku. Průvan se natáčí ve studiu, kde vznikají studentské filmy, vždy v takové scéně, která je pozůstatkem takového procesu.
Každý Průvan ma svoji tematickou sekci, první vydání se věnuje mezigeneračním vztahům. Režisérky Zuzana Špidlová a Veronika Janečková se tomuto tématu vztahují v hraném filmu Bába a dokumentu Pravztahy, které shodou okolností vznikly ve stejném roce, první ze jmenovaných zvítězil v jedné ze sekcí festivalu v Cannes, druhý vyvolal pro autorku nečekaně kontroverzní společenskou diskusi. V Cannes uspěl nominací v sekci Cinéfondation rovněž další host – režisér Aramisova, který bude následován experimentálním brněnským tvůrcem Filipem Cenkem. Zkušenou návštěvou tohoto dílu je režisérka Drahomíra Vihanová. Každý z hostů má také právo uvést krátký film jiného tvůrce. Průvan vás přivítá v kulisách zapadlého hotýlku kdesi na americkém středozápadě, jak ovšem stopy napovídají, o dobrodružství tu nebyla nouze... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

cepice 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu kázali něco nového a neotřelého. Většinou to však bylo podáno špatně a 90 % nudně. ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký ucelený blok o českém a slovenském krátkém filmu. Gratuluji každému, kdo vydržel přes 50ti minutový film korejské absolventky. Doufám, že ČT vytrvá a představí nám z této jinak málo dostupné tvorby co nejvíce. A vůbec bych se nebránil uvedení i starších krátkých filmů – třeba v nějakém jiném pořadu. Kde také jinde spatřit třeba „Černobílou Sylvu“ nebo „Strop“ než na ČT ART? Tyhle krátké filmy, ať už staré nebo nové, jsou v mnoha případech poklady v nedostupném trezoru. V TV je nedávají, na DVD nevycházejí. Čí je to chyba? Kdo se s FAMU domluví a kdy? Příliš mnoho otázek najednou, uznávám. Ale proč neseznámit veřejnost (poplatníky, koncesionáře) s prvními díly dnes už mnohdy slavných režisérů? K samotnému pořadu moc připomínek nemám. Snad jen otázka „Čí jsou to nohy?“ byla položena zbytečně mnohokrát. Jak dlouho tam musel chudák Aramisova nehnutě ležet? Moderující dvojice je poněkud nevyvážená. Mladá dáma je příliš dominantní a má sklon poučovat (možná dokonce i peskovat) ostatní. Hošík je dost upozaděn a nechá se vést. 25. 3. 2015 UPRAVUJI KOMENTÁŘ: Průvan jde pomaličku do kelu. Aspoň od té doby, co to vzala do rukou Piussi. Už jsme mohli vidět spoustu špatných filmů (hlavně dokumentů) – například slovenského onanistu, přehlídku českého pornoprůmyslu a teď oslava undergroundu. A hlavně: jsou protěžovány dokumenty. Hraná tvorba je stále méně uváděna. Snižuji hodnocení „Průvanu“ na 1 hvězdu. ()

andaAanda 

všechny recenze uživatele

výborný formát, který snad televize jen tak nezruší! iritovala na mě jen původní forma moderování, přišlo mi to jako by někdo míchal magazín o studentském filmu a o prograsivním amatérském divadle. současná podoba výborná. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama